spot_img

Preminuo slavni reditelj Miloš Forman

spot_img

Let iznad kukavičjeg gnijezda, koji je osvojio pet Oskara (od kojih jedan za režiju), Kosa, Amadeus, Narod protiv Larija Flinta, samo su neka od remek-djela slavnog reditelja, koji je preminuo 13. aprila nakon kratke bolesti u 86. godini.
Češkoj novinskoj agenciji CTK vijest je potvrdila njegova supruga Martina, a menadžer Denis Aspland Hollywood Reporteru.

Miloš Forman, pravog imena Jan Tomaš Forman, ostao je siroče kao dijete, izgubivši roditelje u Aušvicu. Otac je bio zarobljen kao član čehoslovačkog Pokreta otpora, a majka optužena da je nezakonito trgovala hranom. Napustio je 1968. rodnu Čehoslovačku, nakon što su SSSR i saveznici iz Varšavskog ugovora izvršili invaziju kako bi prekinuli Praško proljeće. Forman se tada nalazio u Parizu na pregovarima o produkciji svog prvog američkog filma. Studio za koji je radio ga je otpustio, tvrdeći da je ilegalno napustio zemlju. Zbog umjetničke slobode koju mu je nudila Amerika, Forman je 1977. postao naturalizovani državljanin Sjedinjenih Država. Iz dva braka ima četvoro djece, a njegova dva sina, blizanci Petr i Matej Forman su glumci.

Džek Nikolson i Miloš Forman 1974. na setu Leta iznad kukavičjeg gnijezda

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO