Preminuo slavni romanopisac

Nakon duge i teške bolesti, u 56. godini umro je španski pisac svjetskog glasa Karlos Ruis Safon

Poznati pisac, koji se prema objavama u španskim medijima dugo borio sa karcinomom, umro je u svom domu u Los Anđelesu.

Karlos Ruis Safon (Carlos Ruiz Zafon) rođen je 25. septembra 1964. u Barseloni, gdje je završio osnovnu i srednju jezuitsku školu Sarrià. Taj gotički dvorac u Safonovom rodnom gradu, sa tornjevima i tajnim hodnicima, budio je njegovu dječiju maštu i želju za pripovijedanjem priča. Nakon srednje škole upisuje Informacione tehnologije te na prvoj godini studija dobija ponudu da se bavi novinarstvom. Postaje kreativni direktor jedne agencije u Barseloni, u kojoj je radio sve do 1993, kada je napustio posao kako bi se posvetio pisanju i književnosti. Njegovi roditelji, majka domaćica i otac policajac, uvijek su ga podržavali, iako je njima svijet književnosti bio stran.

Na početku književne karijere, Safon je pisao romane za mlade. Njegova prva knjiga Princ magle izašla je 1993. godine, doživjela je veliki uspjeh te je osvojio i Edebe nagradu za književnost za djecu i mlade. Karlos je odmalena sanjao da ode u Los Anđeles, tako da je prvi zarađeni novac iskoristio da to i učini i od 1994. je živio u Los Anđelesu. Iste godine objavio je roman Ponoćna palata, a 1995. Septembarska svjetlost. Godine 1999. objavio je svoju posljednja knjigu za mlade pod nazivom Marina.

Prvi roman za odrasle Sjenka vjetra, koji je preveden na preko 20 jezika i doživio popularnost širom svijeta, Karlos je objavio 2001. godine. New York Times proglasio je Sjenku bestselerom, u Španiji je to najčitaniji roman u posljednjih nekoliko decenija, u Velikoj Britaniji je 2004. bio najčitaniji roman autora sa neengleskog govornog područja, a u Njemačkoj je iste godine bio najčitaniji roman autora van njemačkog i engleskog govornog područja. Dobitnik je nagrade za najbolji strani roman 2004. godine u Francuskoj.

Poslije ogromnog uspjeha Sjenke vjetra, sljedeći roman Igra anđela izazvao je veliko interesovanje javnosti. Na promociji knjige bilo je 370 zvanica, 150 novinara, dok je događaj pratilo 15 TV kuća. U Kataloniji je za samo sedam dana prodato 250.000 primjeraka. U vrijeme proslavljanja Internacionalnog dana knjige, 1400 ljudi je čekalo u redu šest sati kako bi im Safon potpisao knjigu. Sjenka vjetra, Igra anđela i treći roman pod nazivom Zatočenik nebesa, čine trilogiju koja se zove Groblje zaboravljenih knjiga, koja je posvećena njegovoj rodnoj Barseloni. I ova knjiga je prodata u više od milion primjeraka.

I pored ogromne popularnosti i mnoštva ponuda, Sjenka vjetra nije ekranizovana. Safon je smatrao da bi to bila “izdaja” romana, jer “nema boljeg filma od onog u glavi čitaoca”.

Možda vam se dopada

Komentari

učitavam...