Nedavno objavljeno

Preplanulost bez sunca

U Majamiju je veoma popularan solarni aerograf, aparat koji ravnomjerno rasprskava sredstvo za samotamnjenje po cijelom tijelu. Koža će nakon vrlo kratkog vremena dobiti blagu preplanulost, biće za nijansu tamnija i izgledati svježije. Amerikankama se sviđa ovaj način samotamnjenja jer je brz, ne pospješuje starenje kože kao ostali, a kada im dosadi tamna boja jednostavno mogu da je uklone pilingom i tuširanjem. Ako i vi priželjkujete da u ogledalu što prije ugledate preplanule lice i tijelo, morate prvo da odlučite za koliko vremena to želite da postignete. Svake godine je sve više različitih sredstava za samotamnjenje, a za neke od njih možemo reći da podsjećaju na posebne tretmane za kožu: bogati su hidratantnim i anti-age sastojcima.

Lice

Tri minute Ako želite da imate lagano preplanuli ten za vrlo kratko vrijeme, izaberite tečne light proizvode sa bronzanim efektom: daruju koži zlatan i baršunast odsjaj, a ne djeluju zagasito. Ne preporučuju se samo ako je u pitanju masna koža, jer nemaju dugotrajno dejstvo. Kako da savršeno nanesete neki od ovih proizvoda? Tajna je u njihovom miješanju sa hidratantnom podlogom: dovoljno je da na dlan nanesete istu količinu hidratantne kreme i gela za samotamnjenje, pomiješate ih i nanesete na kožu. Ne zaboravite vrat i uši! Nanošenje je jednostavnije, a rezultat ravnomjeran i efektniji.

Tri sata Za one koje žele preplanulost jednaku prirodnoj, idealni su klasični proizvodi za samotamnjenje kojima treba par sati za postizanje zlatne boje. Osnovni sastojak takvih proizvoda je molekula DHA (dihidroksiaceton) koja djeluje na površinski sloj kože te ona potamni, a za tu reakciju je potrebno određeno vrijeme. Self tan za lice nanosi se kao običan tečni puder, vrhovima prstiju. Jedina greška koju možete da napravite je nanošenje masiranjem, kao kad nanosite običnu kremu, kada postoji velika mogućnost pojave fleka.

Tri dana Ukoliko se pribojavate da ćete upotrebom klasičnog sredstva za samotamnjenje dobiti fleke po licu, koristite ono sa progresivnim dejstvom. Ali, kako su izuzetno hidratantni, nakon njih ne treba stavljati druge kreme. Nanošenje ovih proizvoda na lice isto je kao i nanošenje brzodjelujućih sredstava za samotamnjenje. Kako biste izbjegli opasnost da poslije nekoliko dana područje oko obrva i korijena kose dobije narandžastu boju, nakon nanošenja pređite preko lica vlažnom maramicom. Laganim tapkanjem ćete ukloniti eventualni višak. Ako niste zadovoljni dobivenom nijansom tena, dovoljno je da četkicom nanesete malo tamnijeg pudera u prahu.

Tijelo

Tri minute Kada želite da potamnite “dok trepnete”, jer namjeravate obući kratku suknju ili majicu bez leđa a prebijeli ste, probajte sprej u boji za tijelo. Dobiveni rezultat sličan je “solarnom tušu”, ali mnogo brži i manje rizičan za kožu. Postoje i specifični proizvodi za noge, koje će uz njihovu pomoć izgledati kao u najfinijim svilenim čarapama. Koriste se i za prekrivanje eventualnih neestetskih pojava. Stanite ispred ogledala, bez odjeće – naravno, te pažljivo nanesite sprej na cijelo tijelo. Ne zaboravite na obično pokrivene dijelove, kao što su grudi i predio ispod pazuha.

Tri sata Ujutro ustati iz kreveta preplanule boje kože, kao poslije vikenda provedenog na moru, veoma je jednostavno. Dovoljno je da prethodne večeri na cijelo tijelo nanesete tradicionalno sredstvo za samotamnjenje. Nemojte nikada da ga nanosite prije odlaska na plažu: umjetna obojenost kože se razvija postepeno, te može da prekrije crvenilo koje predstavlja upozorenje o eventualnoj izgorjelosti.

Kako ne bi došlo do pojave fleka, sredstvo za samotamnjenje treba da nanesete i ostavite da djeluje 15-ak minuta, zatim da se istuširate mlakom vodom koristeći pjenu koja sadrži ulje i – ponoviti postupak. Tokom tri dana zaredom učinite sve isto.

Tri dana Ako vam se ne sviđa ideja da pocrnite preko noći, odaberite proizvode progresivnog dejstva. Koriste se kao obična hidratantna krema, a kako sadrže veoma nizak postotak supstanci za samotamnjenje ne postoji opasnost od pojave fleka. Prije nego započnete sa nanošenjem, koža mora biti potpuno suha, a prije nego se obučete sačekajte barem 15 minuta. Maksimalan efekat ćete postići nakon tri do pet dana. Želite li ponoviti postupak, prvo morate da napravite piling, pa da sačekate 48 sati i da ponovite nanošenje.

 

 

GRACIJA 8/2013

 

Latest Posts

Lifestyle

Ljepota

Zdravlje

Recepti