Prije nego što donesete važnu odluku…

... postavite sebi 4 važna pitanja: da li ste gladni, ljuti, usamljeni ili umorni

Prosječna osoba donese oko 35.000 svakog dana, od toga šta će da obuče do toga gde će da sjedne na sastanku. Istraživanja pokazuju da sve odluke mogu da budu mentalno i fizički iscrpljujuće. Imamo ograničene kapacitete, i naši “rezervoari” energije brzo se troše, tako da se sudovi uz pomoć kojih donosimo odluke pogoršavaju. To dalje može da rezultira time da kupujemo impulsivno, preskačemo vježbanje, ili pretjerujemo u reakcijama.

Evo šta Melodi Vilding, saradnica sajta Quartz.com, preporučuje:

“Trik za donošenje boljih odluka jeste da smislite kako da upravljate vašim unutrašnjim resursima i priznate svoje granice. Kao stručnjak za ljudsko ponašanje i trener koji konstantno prati zahtjeve umnog rada, pronašla sam neke od najmoćnijih alata za suočavanje sa teškim odlukama, a to je jednostavna praksa za brigu o sebi.

Prije svega, odmorite se. Često nam je teško da spoznamo svoje granice. Umjesto odmora, još više zapnemo, pretrpamo se obavezama i osporavamo potrebu za odmorom. To je zato što u ključnim trenucima isključujemo sposobnost da nadgledamo sami sebe. Ne prepoznajemo simptome koji nam kažu da nam je potreban odmor.

Kada treba da donesete neku važnu odluku zapitajte se da li ste:

Gladni – Ljuti – Usamljeni – Umorni

Ovo su osnovne potrebe koje su povezane sa našom biologijom. Ako se suočavate sa bilo kojim od navedenih “problema“, velike su šanse da ćete donijeti loše odluke.

Ako ste gladni: Nizak nivo šećera u krvi može da dovede do osjećaja anksioznosti i panike, zato nemojte preskakati obroke. Pauzirajte prije nego što se spremate da odgovorite šefu na mejl.

Ako ste ljuti: Iako je ljutnja neprijatna, to je normalna ljudska emocija i važno je da se sa njom suočimo konstruktivno. Niti je dobro da galamimo na kolege i sve koji nam se nađu na putu, niti da potiskujemo. Probajte ljutnju da rješavate dugoročno – pišite dnevnik, relaksirajte se, vežbajte…

Ako ste usamljeni: Osjećanje odbačenosti, nerazumijevanja ili usamljenosti može da dovede do potpunog povlačenja u sebe, i antisocijalnog ponašanja. Ljudima je potrebna komunikacija i interakcija da bi preživjeli, i to je naša bazična potreba, čak i da ste najstidljiviji na svijetu. Natjerajte sebe da se više družite, da čujete i neke druga mišljenja i utiske, prije nego što povučete bilo kakav potez koji će imati dugoročnije posljedice.

Ako ste umorni: Normalno je da smo ponekad zauzeti, ali ako nam je prezauzetost način života, onda nećemo daleko dogurati, posebno ne sa zdravljem. Ako tehnologija negativno utiče na vas, i primjećujete kod sebe neku vrstu zavisnosti od interneta, onda je vrijeme da razmislite o digitalnom detoksu.

Prije nego što donesete važnu odluku, napravite pauzu, prvo se pobrinite o sebi i svojim potrebama, a onda se uhvatite ukoštac sa dilemom. Ponekad nas zanemarivanje sebe dovede do toga da zažalimo što smo odabrali nešto.

 

Možda vam se dopada

Komentari

učitavam...