Prim. dr Sabahudin Pupović: U Konzilijumu pacijentima dostupni MSCT koronarografija i magnet srca

“Naš tim ljekara je uz upotrebu najnovijih aparata i drugih dostignuća u medicini posvećen pravovremenom postavljanju dijagnoze bolesti i adekvatnom liječenju, što nam je krajnji cilj”, kaže prim. dr Pupović, internista iz Poliklinike Konzilijum

Razgovarala Marina Strugar
Foto Privatna arhiva

Poliklinika Konzilijum, iako otvorena ove godine, konstantno radi na širenju svog tima i dijapazona usluga. Prateći potrebe pacijenata, učestalost određenih vrsta oboljenja i inovacije u oblasti medicine, Konzilijum se trudi da kontinuirano nudi nešto novo i jedinstveno te se pozicionira kao lider na polju dijagnostike. Stručni ljekarski tim, među kojima su eminentna imena iz oblasti kardiologije, radiologije, neurologije, odgovora na zahtjeve ljudi koji su im prepustili brigu o zdravlju. Ovom prilikom smo razgovarali sa prim. dr Sabahudinom Pupovićem, internistom u Poliklinici Konzilijum.

Kada je riječ o internističkoj ambulanti, na šta pacijent može da računa, koje internističke preglede obavljate?
– Klinički pregled u našoj ustanovi obavlja doktor specijalista interne medicine ili kardiolog. Pregled traje oko pola sata, nije potrebna posebna priprema i potpuno je bezbolan. Dijagnostičke procedure koje se izvode su: EKG, UZ srca, test opterećenja (procjena krvnih sudova srca), Holter krvnog pritiska, Holter EKG-a, dopler karotidnih arterija (procjena stanja krvnih sudova koji snabdijevaju mozak krvlju), štitne žlijezde i abdominalne aorte.
Koje su glavne inovacije u internoj medicini, a koje u Konzilijumu nudite pacijentima?
– Posebno smo ponosni što u poliklinici Konzilijum izvodimo MSCT koronarografiju i magnet srca. Naš tim ljekara je uz upotrebu najnovijih aparata i drugih dostignuća u medicini posvećen pravovremenom postavljanju dijagnoze bolesti i adekvatnom liječenju, što nam je krajnji cilj. Na preporuku ljekara iz našeg tima, kardiologa, kardiohirurga, itd, opremljeni smo kadrovski i tehnički da izvodimo i nove, inovativne dijagnostičke procedure, kao što su magnet srca i MSCT koronarografiju. Indikacije za magnet srca su: bolesti ili oštećenja koronarnih arterija, miokarditisi, srčane mane, bolesti zalistaka, tumori srca, bolesti perikarda, bolesti aorte i velikih krvnih sudova. MSCT koronarografija je metoda izbora za isključenje koronarne bolesti sa bolom u prsima i umjerenim rizikom za koronarnu bolest. Naš aparat može da snima do frekvencije srca od 120/min. bez potrebe za umirivanjem srca. Određujemo vrijednosti skora kalcijuma (A gatstonovog), koji nam je važan za procjenu koronarnog incidenta kao i uspješnosti perkutane angioplastike.
Posebno ističem da prilikom MSCT koronarografije jednim pregledom obuhvatamo bolest koronarnih arterija, plućnu tromboemboliju ili disekciju aneurizme aorte, i isključujemo ih, jer je svako ponaosob vrlo ozbiljno stanje i često fatalno (triple-rule-out). Ove radiološke metode prikaza morfologije i funkcije srca spadaju u neinvazivne metode.

“Prilikom MSCT koronarografije jednim pregledom obuhvatamo bolest koronarnih arterija, plućnu tromboemboliju ili disekciju aneurizme aorte, i isključujemo ih, jer je svako ponaosob vrlo ozbiljno stanje i često fatalno”

Statistika oboljevanja od kardioloških bolesti je zabrinjavajuća. Koliko je bitna preventiva i šta ona podrazumijeva? Postoji li kod naših građana svijest o značaju ranog dijagnostikovanja bolesti?
– Bolesti srca i krvnih sudova su najčešći uzroci smrti u današnje vrijeme. Svaki drugi čovjek umrijeće zbog koronarne bolesti i njenih komplikacija. Program prevencije i procjene rizika od srčanog i moždanog udara je među prioritetima naše poliklinike, jer smo kadrovski i tehnički opremljeni za taj posao
Nažalost, naši građani još uvijek ne idu na preventivne preglede, već nam se javljaju kada je bolest već uznapredovala. Naša su očekivanja da će se i to promijeniti. Rana dijagnostika i otkrivanje bolesti u početnoj fazi je lakše za liječenje i kraće traje.
Koliko je za specijaliste interne medicine korona virus bio izazov i kako je vaš tim pripremljen za ovu vrstu izazova? Koje su najčešće posljedice po zdravlje nakon preležanog virusa?
– Epidemija Covid-19 je poseban izazov u medicini koji još traje. Svi resursi i ljudski i tehnički su angažovani do krajnjih granica. Specijalisti interne medicine su dali svoj maksimum. Covid-19 je multisistemska bolest koja napada sve organe i sisteme, i oštećuje ih na različite načine. Iako u patogenezi dominiraju simptomi respiratornog sistema kao što su: kašalj, nedostatak vazduha, visoka temperatura… Sars-Cov-2 napada srce i krvne sudove, direktno i posredno, i izaziva oštećenja srca na više nivoa, koja se mogu manifestovati i poslije preležane bolesti. Zato se sada preporučuje poseban oprez i redovne kontrole poslije preležane bolesti.
Veoma je važan odnos doktor-pacijent i to je nešto na šta u Konzilijumu posebno stavljate akcenat.
– Tako je, osim pravovremene dijagnoze i visoko kvalitetne usluge i liječenja, jako je bitno da pacijent može da vjeruje svom ljekaru i medicinskom osoblju. Prioritet našeg tima je takav odnos koji će pacijentu uliti sigurnost, u slučaju nekog težeg oboljenja dati snage da istraje u procesu liječenja. Ljudskost je ono čega u posljednje vrijeme nedostaje, a mi želimo da pacijent kod nas dobije razumijevanje, strpljenje i podršku u svakom momentu, jer i to je bitan segment u procesu izlječenja.


“Naš aparat može snimati do frekvencije srca od 120/min. bez potrebe za umirivanjem srca”

Dostupna i magnetna rezonanca srca

Prof. dr Ružica Maksimović, specijalista radiolog

Na Poliklinici Konzilijum je dostupna i magnetna rezonanca srca. Neinvazivna tehnika u modernoj kardiologiji, koristi se u dijagnostici i liječenju velikog broja srčanih i vaskularnih stanja, uključujući arterosklerozu, pretkomorno treperenje, anatomske anomalije srca (urođene i stečene), poremećaje kao što je prekid funkcije zalistaka, tumore i ishemijska i degenerativna stanja. MR srca je jedan od najsloženijih pregleda koji se izvode na magnetnoj rezonanci. Rade ga isključivo centri koji posjeduju vrhunski kadar i opremu.
Prof. dr Ružica Maksimović, specijalista radiolog, ordinira u Poliklinici Konzilijum. Prva u regionu je odradila MR srca, a iz ove oblasti objavila je veliki broj radova i održala mnogobrojna predavanja na domaćim i inostranim kongresima. Predsjednik je Udruženja radiologa Srbije. Član borda Evropskog udruženja radiologa. Predsjednik Balkanskog udruženja radiologa. Ekspert za medicinska sredstva u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Možda vam se dopada

Komentari

učitavam...