spot_img

PRINCEZA TATJANA OD GRČKE: Kuvar za voljenu zemlju

spot_img

U Grčkoj, uzdrmanoj ekonomskom i izbjegličkom krizom, pisanje kuvara punog recepata kraljevskih rođaka i uticajnih prijatelja moglo bi da bude neprimjereno. Međutim, princeza Tatjana od Grčke i Danske (35) ne misli tako. “Dešava se svjetska kriza koja zahtjeva hitnu pomoć”, kaže princeza u intervjuu za WWD, komentarišući talas izbjeglica iz rasparčanih zemalja Bliskog istoka. “S obzirom na geografsku poziciju Grčke, zemlja je u velikom problemu. Samo ove godine u Grčku je došlo preko 1.500 djece. Taj problem mora da se podigne na humanitarni nivo. Radimo sa fondom za djecu bez pratnje odraslih.”
Razlog zbog kojeg je princeza Tatjana nedavno bila u Njujorku, osim što se sastala s izdavačem, je dobrotvorna večera održana 2. juna, koju su organizovale jedna američka i jedna grčka fondacija koje pružaju podršku djeci izbjeglicama bez pratnje odraslih. “Hajde da vidimo mogu li ja da pomognem kada je riječ o podizanju svijesti o ovom problemu. To je način na koji želim da širim uticaj na međunarodnu mrežu”, kaže grčka princeza.

Ukus Grčke

Princeza Tatjana takođe uživa u promovisanju zemlje u koju je došla da živi. U tu svrhu je napisala kuvar A Taste of Greece: Recipes, Cuisine, Culture, koji potpisuje zajedno s Dijanom Far Luis. Ukus Grčke nije kulinarska filozofija neke kuvarice niti dobro poznati kanon slavnog chefa, već izbor recepata i razmišljanja istaknutih grčkih doseljenika i njenih strastvenih obožavalaca. “Onih koji dijele ljubav prema Grčkoj”, pojašnjava princeza. Zarada od knjige namijenjena je za Boroume, što znači “Mi možemo”, organizaciju koja donira obroke širom Grčke i nastoji da upozori na nepotrebno bacanje hrane.
Kuvanje princeze Tatjane je prirodno, zdravo, sezonski i lokalno. Sa grčkim prirodnim bogatstvima, od farmi i vinograda pa do mora, jednostavno ne znači i dosadno. “Kako biste istaknuli ukus, sve što vam treba je malo maslinovog ulja i soli. Potpuno sam usvojila sezonsku ishranu. Presrećna sam kada vidim prve šparoge ili zdjelu tek ubranih trešanja.”
Saradnici koji su radili na kuvaru zamoljeni su da objasne šta za njih znači Grčka, kao i da se prisjete najdražih uspomena koje ih vežu za ovu zemlju, te da prilože recepte omiljenih jela. “Željela sam da naglasim raznolikost kuhinje”, kaže princeza. “Jedan dio mene voli svježu ribu i povrće s roštilja, dok drugi žudi za jelima kao što su saganaki (škampi, feta sir i paradajz), halumi s roštilja (kiparski mladi sir iz salamure) i španakopita.”

Zbirka recepata i uspomena

Knjiga je puna fotografija kao sa razglednica na kojima su prikazana planinska sela koja gledaju na nevjerovatno plavo more. Prizore, uključujući prekrasna jutra i prelijepe zalaske sunca, fotografisao je princezin suprug, princ Nikolaos. Njegovi roditelji, bivši grčki kralj Konstantin II i kraljica Ana-Mari od Danske, u egzilu su bili od 1967. godine. U zemlju su se vratili 2013, nakon 47 godina, te su se privremeno smjestili u Porto Heli, na istoku Peloponeza. “Grčka je uvijek imala taj magnetizam koji je ljude tjerao da se vrate, a oni koji negdje odu pate od nostalgije”, napisala je kraljica Ana-Mari u knjizi, očito govoreći iz iskustva. Njen recept za grčku salatu gazpacho baziran je na tradicionalnoj horiatiki salati, dok je riba à la Spetsiota omiljeno jelo na ostrvu Spetses.
U knjizi se nalazi i recept za melokadrone, tradicionalne božićne kolače, začinjene karanfilićima, cimetom, narandžama, medom i brendijem, kao i recept za grčku novogodišnju tortu. Margaret Atvud, kanadska spisateljica i književna kritičarka, koja godinama ljetuje u Grčkoj, obožava sufle od grčkog jogurta, koji se servira za doručak u hotelima ili kao desert u tavernama, te je poslala recept.
Rođena kao Tatjana Elinka Blatnik 27. avgusta 1980. u Karakasu, princeza je odrasla u Švajcarskoj i Njujorku. “Oduvijek sam u potrazi za identitetom. Kada sam završila knjigu, shvatila sam da je on vezan za kulinarski identitet.” Budućeg supruga, princa Nikolaosa, prijatelja njene braće, upoznala je u jednom noćnom klubu u Švajcarskoj. Vjenčali su se 2010. Godine, a živjeli su u Londonu prije nego su tri godine kasnije doselili u sjeverno predgrađe Atine. “U zemlju sam se zaljubila kroz suprugove oči. Osjećam se kao kod kuće. Živim životom koji je veoma sličan onome što jesam.” Princeza Tatjana, koja je diplomirala na Univerzitetu Džordžtaun, bila je konsultantkinja za odnose s javnošću, pa čak je i organizovala događaje za Dijanu von Furstenberg. U kuvaru, njena bivša poslodavka ističe veličanstvenost grčkog paradajza, “koji ima ukus sunca”, a ponudila je recept za jagnjetinu s bijelim lukom i krompirima, te izdvojila hobotnicu s roštilja, koja je “mekana i sočna, a ponegdje i prepečena”.
Princeza u svijetu mode ima zavidan broj veza, pa se među receptima našao i Valentinov ukusni Mousse de Feta à la Grecque. Maestro Zubin Mehta, prijatelj španske kraljice Sofije, a koji često posjećuje Grčku, poslao je svoju verziju jednog od najpoznatijih grčkih jela – musake. “Ova knjiga je mnogo više od obične kuvara”, kaže princeza Tatjana. “To je zbirka uspomena.”

Gracija br. 82. 24.06.2016.

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO