spot_img

Pripremate li se za ljeto?

spot_img
Priredila Bojana Komnenić

Umjerenost i balans prije svega

NINA ŽIŽIĆ, pjevačica

Ja sam pravi kampanjac. Iako se konstantno svim silama trudim da budem u formi, postoje periodi u toku godine kad ne mogu da odolim, a da se ne hranim obilnije. Veliki sam hedonista, ali taj hedonizam presijeca i velika odlučnost kad se nameračim da povedem računa o liniji. Kao preporuku bih uvijek naglasila umjerenost jer ako se izgladnjujemo, a pritom izgledamo super mršavo onda ispaštamo i u tom slučaju jer ostajemo željni dobrog obroka. S druge strane, ako se prejedamo i ne biramo, onda nećemo biti zadovoljni kilažom. Stoga, umjerenost i balans prije svega.

 

Tijelo pamti, vježbajte u kontinuitetu

IVANA VOJINOVIĆ, direktorica Direktorata za zaštitu životne sredine u Ministarstvu održivog razvoja i turizma

Budući da sam fizički aktivna od svoje 15. godine i prošla sam sve vrste aerobnih treninga, savladala rad u teretani i praktikovala trčanje na otvorenom, fizička aktivnost je sastavni dio moje ličnosti i stil života. Za mene apsolutno ne postoji “doba godine” kada treba vježbati. Biti kampanjac u smislu fizičkih aktivnosti ne vodi ničemu. Može donijeti samo nepotrebnu nervozu jer se ne radi sistematično, a često izostaju željeni brzi rezultati. U mom slučaju dobitna je kombinacija vježbi koje sam prilagodila sopstvenim potrebama i senzibilitetu, uravnotežena, umjerena i zdrava ishrana, svakodnevna njega i dovoljno sna. Ranije sam do nivoa perfekcije vodila računa da sve što unesem u organizam mora biti 100% iz domena tzv. “zdrave hrane”. U posljednje vrijeme to bih nazvala izbalansiranom ishranom, bez slatkiša, bijelog hljeba i šećera, a koja obiluje voćem, povrćem, ribom. I, naravno, pijem puno vode. Moj savjet je da tijelo pamti, tako da ako u kontinuitetu brinete o svom tijelu, svaki manji predah ili opuštanje neće se ni primijetiti.

-

 

Zdravlje nije odsustvo bolesti, već psihofizička ravnoteža

MILOŠ VELIMIROVIĆ, personalni trener

Nažalost nemamo puno organizovanog građanskog dijaloga, stručne debate niti proaktivne medijske pažnje po ovom pitanju. Susrećemo se ponekad sa takvim odnosom prema vježbanju, kao i time da estetski cilj bude primaran u instant željama nekih pojedinaca. Brzo se uvjere kod nas da je ostvarenje trajnog dostizanja estetskog cilja jedino moguće kao plod dobrog fizičkog zdravlja. Trudimo se da takve predrasude ubrzo nestanu prvenstveno marljivim sistemskim radom, zajedno s upoznavanjem klijenata sa ključnim aspektima sportsko-medicinske nauke vezane za fizičku aktivnost. Oni upućuju na sljedeće: kultura fizičke aktivnosti je centralno važna (odnos prema fizičkoj aktivnosti kao sastavnom dijelu ličnog načina života), promovišući prvenstveno kontinuitet i poštovanje zadatih smjernica nastalih naučnim istraživanjima; kultura ishrane je jednako važna, i te dvije kulture predstavljaju kamen temeljac za fizičko zdravlje. Posvećeni smo upravo navedenoj činjenici ACSM-a (Američki koledž za sportsku medicinu), kao i tome da su fizička aktivnost i ishrana ključni u prevenciji većine bolesti današnjice, pa bi ih trebalo smatrati dijelom zdravstvene zaštite.
Savjet čitaocima bi bio da se kontinuirano bave fizičkom aktivnošću, bez obzira na godišnje doba, i da budu posvećeni cjelovitom odnosu prema ishrani bez dramatičnih i svakodnevnih promjena u kvalitetu i kvantitetu. Ključna preporuka glasi – u ovoj oblasti apsolutno je neophodna konsultacija! U želji da tako bude, volio bih da imaju na umu činjenicu da – zdravlje nije odsustvo bolesti, već psihofizička ravnoteža.

 

Do zdravog i lijepog tijela ne može se preko noći

ANDRIJANA BOŽOVIĆ, pjevačica

Nisam pristalica spremanja za ljeto, pristalica sam konstantnog davanja tijelu i mozgu onog što im je potrebno, bez obzira na godišnje doba. S vremena na vrijeme je dobro malko se opustiti, ali samo malo. Istrajnost i kontinuum su presudni. Nema instant rješenja ni u čemu. Što se tiče dobrog stasa, trening i uravnotežena ishrana su neodvojivi. Ne možete da jedete sve i u količinama koje želite i da očekujete čarobni štapić koji će skinuti suvišne kilograme za mjesec dana. Bitno je kad se i koliko uzimaju ugljeni hidrati, kad proteini, koje su dobre masnoće, koje voće je manje kalorično i slično. Od novembra sam prilično korigovala ishranu uz stručne savjete Marka Vukotića, fitness instruktora, i krenula sa nekim posebnim treningom i moje zdravstveno stanje se od tada poboljšalo. To sve je dug proces i ništa ne može preko noći, ali su satisfakcija i zahvalnost koje vaše tijelo osjeća nezamjenljivi.

Kompletan tekst možete pročitati u Graciji br. 104, 28.04.2017.

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO