spot_img

Projekat Mladi muzičari doprinose afirmaciji talenata

Projekat Mladi muzičari, koji je pokrenuo Muzički centar Crne Gore (MCCG), izuzetno je značajan jer doprinosi afirmaciji mladih talenata i omogućava im da svoj rad predstave publici.

spot_img

To su saopštile sopran Nataša Jovović i pijanistkinja Vladana Perović, koje su održale koncert „Veče italijanske solo pjesme“ u MCCG. Na konkurs, koji je raspisan u februaru prošle godine, u propisanom roku javio se 21 kandidat sa predlozima za koncertnu sezonu, od kojih je odabrano pet kandidata među kojima su Jovović i Perović. One su na koncertu izvele arije iz opusa italijanskih kompozitora V. Belinija, R. Leonkavala, P. Maskanjija, O. Respigija i dr.

Nataša Jovoić, sopran

 

Jovović je nakon koncerta kazala da je jako srećna što je odabrana i što je dio programa Mladi muzičari.

„Nažalost, nemamo operu i mjesto gdje možemo da nastupamo, tako da je MCCG pored KIC-a „Budo Tomović“ jedino mjesto gdje možemo da predstavimo ono čime se bavimo. Veoma je značajno što je MCCG pokrenuo ovu inicijativu i velika mi je čast što sam dio programa“, navela je Jovović.

-

Upitana šta je potrebno da bi operski pjevači ostali u Crnoj Gori, Jovović je kazala da bi na Muzičkoj akademiji trebalo da se otvori odsjek za solo pjevanje, kako mladi kadar ne bi išao u region i inostranstvo.

„Kada budemo imali ljude koji se školuju u Crnoj Gori, koji mogu da ostanu nakon toga da rade, onda će to biti moguće. Tim redom bi stvari trebalo da se odvijaju da bismo mogli da kažemo da imamo opersku scenu i operske pjevače koji u Crnoj Gori žive i rade Ako ne radite u školi kao profesor solo pjevanja, drugu mogućnost zaposlenja nemate. To je veliki izazov za pjevača.“, rekla je Jovović.

Kazala je da trenutno u Srbiji živi i radi, a da priželjkuje da pjeva na velikim scenama u inostranstvu.

Vladana Perović, pijanistkinja

 

Perović je rekla je da je sa Natašom isti program izvela u junu u Podgorici.

„Zaista smo uživale tokom koncerta. Program Mladi Muzičari, koji je pokrenuo MCCG, jako nam je značajan i nadamo se da će se nastaviti“, navela je Perović.

Istakla je da svi nastupi, bilo da se radi o solo ili kamernom muziciranju, predstavljaju različito iskustvo.

„Svakome se morate posvetiti sa jednakom pažnjom, kako u solo, tako i u zajedničkom muziciranju. Razliku predstavlja kad ste zajedno sa nekim morate nakon individulnog rada, da se posvetite zajedničkom radu i usklađivanju dinamike i tempa“, kazala je Perović.

Izvor: prcentar.me

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO