Projekat „Vizuelna zbirka“ edukativni pravac rada kroz umjetnost

Projekat „Vizuelna zbirka“ podrazumijeva edukativni pravac rada sa djecom kroz umjetnost. Djeca uče kroz igru i ekspresiju, a cilj je sačuvati vrijednosti kao što su čitanje poezije i proze i oživjeti riječi upotrebom novih digitalnih alata i vještina.

Predstavnica Nevladinog udruženja (NVU) Munja Munja, Tina Kuzman, pojasnila je da je sama ideja projekta “Vizuelna zbirka”, bila da se omogući djeci da sami interpretiraju poeziju, odnosno odabranu pjesmu.

“Ono što je cilj jeste da upotrijebimo digitalne vještine i omogućimo djeci da ožive riječi, da se vrate pričama, poeziji. Normalno je da djeca nemaju dijapazon pažnje za ono što je bilo prije na način kako je bilo prije. Tako da smo htjeli da ponudimo primjer kako se na inovativan način možemo vratiti onome što je vrijedno učiti, što nikad ne treba ispustiti, a gdje usput ulazimo u oblasti glume, filma, snimanja, montaže i sopstvene kreativnosti”, pojasnila je Kuzman za PR Centar.

Kada djeca odaberu pjesmu koju žele da interpretiraju prate radionice o osnovama glume i govornih radnji, a onda slijedi dio tehnike snimanja i montaže, kako bi vizuelno dočarali riječi odabrane pjesme.

“Insistirali smo da sve što rade bude njihov proizvod. Arhiva kratkih filmova će biti njihov materijal sa kojim oni predaju. Nadamo se da će i drugi đaci i nastavnici da prepoznaju u ovome interesantan metod za ono što je danas vrlo bitno u edukaciji. Naravno da postoje stvari koje uvijek treba sačuvati, kao što su čitanje poezije, proze, ali da isto tako možemo da učimo da upotrijebimo nove alate”, rekla je Kuzman.

Ono što je jako bitno je da se, kako je istakla, uči kroz igru, ekspresiju, a kreativnost znači da nema grešaka.

“Interpetacija je samo svoja i ona nikako ne može biti pogrešna, jer je uviijek autentična. Tako dolazimo do intenzivnijeg izučavanja simbola pjesme koju čitamo, učimo, jer djeca svaki stih ili strofu treba da prevedu u vizuelnu sliku, koju će koristiti za snimanje, montiranje, a to je u stvari šema za pisanje scenarija”, rekla je Kuzman.

Dodala je da u projektu učestvuje oko 15 osnovaca i srednjoškolaca od 11 do 18 godina.

“Veoma nam je značajna podrška Crnogorskog Telekoma kroz konkurs “Za svako dobro”, naročito u ovom momentu, kada smo u doba pandemije mogli da radimo nešto što je edukativno, interesantno. Djeci je to baš značilo, a nama je značilo što smo mogli da testiramo jedan ovakav metod učenja”, rekla je Kuzman.

Projekat “Vizuelna zbirka” NVU Munja realizuje sa NVU Pakt, a predstavnica te organizacije Anđela Radović, pojasnila je da taj projekat podrazumijeva edukativni pravac rada sa djecom kroz umjetnost.

“To je najveća prednost projekta. Pri kraju smo prvog segmenta projekta koji je podrazumijevao niz online radionica na temu filma i glume. Djeca su bila uzrasta osnovne i srednje škole. U pripremi je faza okruglih stolova koja podrazumijeva da djeca filmove koje su radili predstave drugarima, nastavnicima, javnosti. Oni će pričati kako su pravili filmove, šta su naučili, kakav je bio taj proces”, kazala je Radović.

Ona je vodila radionice glume na kojima su se prvo bavili opštim stvarima kada je gluma u pitanju, a onda je počeo rad na konkretnom materijalu.

“U pitanju su pjesme koje su snimili u audio zapisu. Film koji su napravili su objedinili sa poezijom i na taj način napravili svoje viđenje pjesme koju su odabrali”, rekla je Radović.

Najviše je odluševilo što je kod djece prepoznala volju da uče, rade.

“Oni prihvataju sugestiju, korekciju. Bilo im je zanimljivo, inspirativno, a rad sa njima je i nas inspirisao”, zaključila je Radović.

Izvor: PR pres servis

Možda vam se dopada

Komentari

učitavam...