spot_img

Providnim alajnerima do savršenog osmijeha

spot_img
Piše Mr. sci dr Nikola Barović,
specijalista oralne hirurgije

Brzi ritam življenja i sve veća želja za dostizanjem ideala u svim segmentima života nameće nam obavezu da savršenstvo mora biti dostižno. U skladu sa tom idejom osmišljen je koncept nevidljivih navlaka za zube QuickAligner, napravljenih od specijalnog biokompatibilnog materijala, pomoću kojih se veoma sofisticirano zubi pomjeraju u željeni položaj za veoma kratko vrijeme.
Iako je ovaj vid korigovanja položaja zuba prisutan u svijetu oko dvije decenije, tek je sad dostigao svoju pravu popularnost zato što je digitalizovana stomatologija olakšala i ubrzala proces planiranja novog osmijeha i izrade samih alajnera. U Crnoj Gori se alajneri primjenjuju već četiri godine, ali je tek krajem prošle godine oformljen digitalni dentalni centar u okviru Aesthetic & Dental centra Barović, gdje je proces planiranja i izrade dentalnih alajnera zaokružen do najsitnijih detalja.

Planiranje novog osmijeha

Upotrebom dentalnih skenera i specijalnog softvera za planiranje položaja zuba i novog osmijeha, možemo saznati šta nas čeka na kraju terapije prije nego smo istu i započeli. Pacijent može da vidi kako će njegovi zubi izgledati kad se sve završi, i može, jednim dijelom, biti aktivan učesnik u planiranju. Proces izrade alajnera je prilično brz. Od prvog pregleda i skeniranja zuba do postavljanja prve navlake prođe, uglavnom, oko 48 sati. U narednim godinama će se ovaj proces ubrzavati kako se bude ubrzavala tehnologija 3D štampe.

Prednost u odnosu na zubnu protezu

Fiksni ortodontski aparati su suvereni vladar ortodontskog carstva, ali gube trku sa alajnerima kod više od 70% slučajeva. Teške ortodontske anomalije se rješavaju fiksnim aparatima, nekad i u kombinaciji sa hirurškim zahvatom, ali gotovo sve ostale nepravilnosti mogu da se riješe alajnerima. Terapija alajnerima je brža, komfornija, predvidljivija, bez traumatskih sila koje mogu dovesti do gubitka zuba ili koštanog tkiva. Održavanje higijene nije otežano, pacijent može aktivno učestvovati u planiranju svog osmijeha i može, kad god to poželi skinuti navlaku, dok sa fiksnim aparatom to nije moguće.

Dužina terapije

Terapija je potpuno bezbolna i ne zahtijeva veliko odricanje pacijenta. Dužina trajanja terapije je individualna jer se za svakog pacijenta izrađuje poseban set navlaka/folija od kojih se svaka nosi 10-15 dana. Iz dosadašnjeg iskustva terapija obično traje par mjeseci, i nije moguće da se zubi vrate u prvobitnu poziciju kao kod fiksnih aparata, jer u svakom momentu imamo kontrolu nad položajem svakog zuba. Dosadašnje iskustvo pokazalo je da se terapija uspješno sprovodi kod pacijenata koji imaju stalne zube sa potpuno formiranim korjenovima, što odgovara uzrastu od 12 do 14 godina. U danima koji dolaze očekuje se sve veća primjena alajnera u svakodnevnoj praksi jer njihova popularnost raste vrlo brzo. Istraživanja na ovu temu su takođe vrlo intenzivna, tako da se očekuje unapređenje i proširenje spektra indikacija kod terapije ovom metodom.

Gracija 178, maj 2020.

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO