spot_img

Prvi beauty case

Imitirati mame sasvim je prirodno, zato se djevojčice odmalena često igraju njihovim nakitom, cipelama, torbicama i, naravno, šminkom...

spot_img

Kada su tinejdžerke u pitanju, prelazak u svijet odraslih ih na neki način tjera da počnu da se šminkaju. Neke se ugledaju na prijateljicu iz škole ili stariju sestru, neke savjete traže na društvenim mrežama, a svaka mama kćerku treba da uputi barem u osnovne korake njege. Pravo je vrijeme i za prvi odlazak kod kozmetičara ili dermatologa, pogotovo ako je koža problematična, koji će da odredi tip kože i preporuči odgovarajuće proizvode. Stručni savjet je veoma važan u tom uzrastu (i vrlo često efikasniji od maminog), a doprinijeće stvaranju dobrih navika te spriječiti ili ublažiti eventualne dermatološke probleme.

KREMA, MASKARA I SJAJ ZA USNE Veoma je važno da se od najranijeg doba počne s pravilnom njegom kože, a ono što je obavezno u kozmetičkoj torbici svake ženske osobe, pogotovo adolescentkinje, je hidratantna krema. Održava kožu elastičnom, zdravom, svježom i baršunastom, što odlaže pojavu mimičkih bora i opuštanje kože. Ima krema koje su dobre i za lice i za tijelo, ali je ipak bolje imati različite kreme za lice i tijelo. Što se tiče šminke, u torbicu je dovoljno staviti kvalitetan puder u prahu, koji će neutralizovati onaj dosadni sjaj lica, tečnu podlogu ako postoje manji problemi koje treba pokriti, maskaru i sjaj za usne. Uz bočicu parfema, najbolje voćnog mirisa, osvježavajući je i namijenjen tinejdžerima, beauty case je kompletan.

OSNOVNA PRAVILA

-
  • Odabrati proizvode prilagođene uzrastu. Danas postoje specifični proizvodi za svaki uzrast, a oni namijenjeni tinejdžerima garantuju veću sigurnost korištenja i ne izazivaju alergije.
  • Ne koristiti šminku za odrasle (osim ako se ne radi samo o isprobavanju mamine), što vrijedi i za korištenje tuđe šminke, prijateljicine ili sestrine, jer može doći do eventualne razmjene bakterija, što će štetiti objema.
  • Ne dirati lice rukama, akne i miteseri mogu se dodatno inficirati i pogoršati stanje.
  • Skinuti šminku odmah nakon dolaska kući, a najvažnije od svega je – nikada ne ići na spavanje sa šminkom na licu. Začepiće se pore, što će izazvati pojavu akni i mitesera. Redovno i pravilno čišćenje lica je ključno za izbjegavanje problema sa kožom.

Priredila Snežana Crkvenjaš

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO