Prvi Božić kralja Čarlsa

Iako je u Velikoj Britaniji još uvijek prisutna tuga zbog smrti kraljice Elizabete, prvi Božić sa kraljem Čarlsom na prijestolu već je poprimio izgled pravog slavlja

spot_img

Mnogobrojni vjerni pratioci dešavanja na kraljevskim dvorima sigurno su se zapitali kakav će biti prvi Božić novopečenog kralja Čarlsa Trećeg. Ono što je poznato je da tradicija neće biti iznevjerena: kao i uvijek, dvorac Vindzor najavio je izložbu božićnih ukrasa, od 24. novembra ove do 2. januara 2023. godine, koja uključuje posjete za odrasle i festivalske aktivnosti za djecu. Velika božićna jelka visoka više od šest metara nalazi se u St. George’s Hall-u, i zahtijeva, kao i obično, pripremu u kojoj učestvuju brojni članovi osoblja jer se uvijek kiti stotinama ukrasa. Samo nekoliko koraka dalje, u Windsor Great Parku, godinama raste i jelka koju je davno zasadila britanska kraljevska porodica, ali to nije jedino stablo koje uljepšava praznike u Vindzoru jer postoji još jedno u Crimson Drawing Room-u. Ostatak zgrade vrlo je bogato okićen ukrasima, poput Waterloo odaje u kojoj će biti predstavljena izložba božićnih predmeta iz Kraljevske zbirke.


Nekim danima biće svečanije nego inače, tako će se, naprimjer, osmog, devetog, 12. i 15. decembra izvoditi tradicionalne božićne pjesme ispod jelke u dvorani St. George’s, gdje je održano vjenčanje princa Harija i Megan Markl, a gdje se svijet i prvi put susreo sa njihovim prvorođenim djetetom, sada trogodišnjim sinom Arčijem.


Prvi put je jedno stablo postavljeno u Kraljičinoj loži daleke 1800. godine, kada je kraljica Šarlot, supruga Džordža Trećeg (1738-1820), priredila zabavu upravo u dvorcu, o čemu je detaljno izvijestio kraljev biograf Džon Votkins. U to vrijeme to nije bilo široko rasprostranjeno među podanicima, pa su kraljevski članovi zapravo pokrenuli pravu tradiciju slavlja koja se i danas strogo poštuje. (Foto Royal Collection Trust)

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO