Nedavno objavljeno

Psihologija Mundijala

Možda će ova vijest da utješi mnoge kojima fudbal nije najvažnija sporedna stvar na svijetu. Dakle, prema nekim istraživanjima: Svjetsko prvenstvo u fudbalu pozitivno utiče na mentalno stanje. To se odnosi na one koji ga prate iz svojih domova, udobno smješteni pred televizorom i uživaju u dijeljenju emocija i komunikaciji sa bližnjima.

Edvard Hirt, docent psihologije na Univerzitetu Indijana, tvrdi da jedan sportski događaj svjetskog značaja može pozitivno da utiče na funkcionisanje uma. Jača samopouzdanje, osjećaj vjere u sebe i vlastite sposobnosti, te se može reći da je u pitanju svojevrsna – kolektivna terapija. Prema rezultatima istraživanja, objavljenim u časopisu Science, gledanje utakmica sa loptom, ali i sportskih takmičenja uopšte, odlično utiče na seks. Što se više gleda, to se i seksualna izvedba poboljšava. Razlog je jednostavan: nivo testosterona navijača je viši tokom dana kada se igraju utakmice. Dakle, uzbuđenje zbog sportskog događaja odražava se i na seksualno uzbuđenje. Ako tim za koji navija pobijedi, naravno. Muškarci su slobodniji u komunikaciji sa suprotnim polom i više vjeruju da će uspjeti da osvoje osobu koja im se sviđa. Ali, ako njihov tim gubi, opadaju i nivo testosterona i samopouzdanje. Pa, ako planirate neki ljubavni susret tokom Mundijala, najbolje je da budete u toku i da znate rezultate utakmica koje prati vaš odabranik. Ako se zanemare macho hormoni, može se pomisliti da je jednom strastvenom ljubitelju fudbala i navijaču pobjeda razlog za uzbuđenje, ushićenje, stimulisanost, kao što je poraz razlog za tugu i neraspoloženje. Ali, navijač je mnogo više od jednostavnog okvira bučnog sportskog događaja. Njegova uloga je višeslojna, i nije povezana samo sa sportom, nego i sa njegovom ličnošću, navikama, kulturom i društvom.

Navijanje i zdravlje Prema novijim statistikama, međutim, tokom značajnih sportskih dešavanja zdravlje navijača može da bude narušeno. Uzrok je emotivni stres, nakupljen prije, tokom i poslije utakmica omiljenog tima. Istraživanja pokazuju značajno povišen nivo kortizola, hormona stresa, pogotovo kod strastvenih i mladih navijača, koji nakon pobjede naglo opadne. A nakon poraza su zabilježeni česti slučajevi infarkta, pretjerivanja s alkoholom, intervencije hitne pomoći, kao i porodično nasilje. Nije rijedak slučaj da Mundijal, kada je već ušao u naše domove, počne da se miješa i u odnose sa bližnjima. S jedne strane ima efekat zbližavanja sa poznanicima, prijateljima i rodbinom, a sa druge može da poremeti odnose sa partnerom. Kao i svako drugo interesovanje ili hobi, može da bude opasno ako nije zajedničko partnerima, a pogotovo se može negativno odraziti na zajednički život za vrijeme Mundijala. Nije lako pored sebe imati partnera koji tih dana sve prilagođava rasporedu utakmica, podređuje mu sve ostale navike i obaveze, a pritom je nervozan, frustriran ili euforičan. I, osim toga, za svoje ponašanje ne nalazi razumijevanje ni partnerke, ni njene sestre, a ni majke. To je dodatna frustracija i za muškarca, i za partnerku. Jer takvo stanje ne traje samo jedan dan, ni jedan vikend, nego – čitavih 30 dana! Tako da taj mjesec može da bude veoma zahtjevan ispit u životu jednog para.

Ali, kako fudbal nije isključivo muška stvar, ima parova koji će dijeliti emocije i uzbuđenje, koji će zajedno navijati, veseliti se ili tugovati, koji će se još više zbližiti. Međutim, ako fudbal ne volite, dosadan vam je i ne razumijete tu sveopštu pomamu, najbolje je da se tokom Mundijala što manje družite s partnerom. A susrete dogovorite samo danima kad reprezentacija za koju navija odnese pobjedu, naravno!

GRACIJA 133/8. jun 2018.
Priredila Snežana Crkvenjaš

Latest Posts

Lifestyle

Ljepota

Zdravlje

Recepti