NaslovnicaLifestyleLjubavPsiholozi objasnili: Kako da znamo da li nas neko voli?

Iz iste kategorije

Psiholozi objasnili: Kako da znamo da li nas neko voli?

Iako se psiholozi i stručnjaci za veze ne slažu da pravila u ljubavi treba generalizovati, ipak postoje uslovi koji jasno govore da nas neko voli.

Riječ ljubav se olako koristi i često se ne zna njeno pravo značenje. Mnogi ovu riječ tek tako upotrebljavaju i ako vam neko govori da vas voli, to ne znači da je istina. Psiholozi su saglasni da ljubav nikad ne uključuje patnju, dramu, manipulaciju, laži.

Tokom života gradimo odnose u porodici, vezama, sklapamo prijateljstva i bitno je da otkrijemo kada nas neko voli. Na ovo pitanje moraju da budu ispunjeni sljedeći uslovi:

Poštovanje

Zanimljivo je da možemo da nekog poštujemo iako nam nije drag, ali ne možemo reći da nekog volimo, a pri tome ga ne poštujemo. Ljubav doslovno podrazumijeva poštovanje. Ali kako da otkrijemo da li nas neko poštuje? Zapitajte se da li vas ta osoba uvažava? Dozvoljava da imate pravo na svoj život, stavove, potrebe? I naravno budite iskreni prema sebi.

Sloboda

Ovo je osnovno pravo svakog čovjeka i jednostavno ne može da se živi kvalitetno ako je ovo pravo uskraćeno. Često se kontrolišu partneri, guše njihove slobode, izbori. U vezi ili braku je nemoguće da kontrolišemo onu drugu stranu, jer se tako guši odnos i stvaraju se konflikti. Savjetnici za veze i odnose smatraju da ako želimo da zaista budemo srećni, ne bi trebalo da pristajemo na manipulaciju zarad nečije “ljubavi”.

 

Nedavno objavljeno