Nedavno objavljeno

Puder obrve

Piše Ljubica Vukčević,
Make up i permanent artist, kozmetolog

Trajna šminka obrva u tehnici powder eyebrows jedna je od najpopularnijih tehnika, zahvaljujući svim njenim prednostima, a posebno estetskom efektu koji doprinosi ljepšem i njegovanijem izgledu. Samo ime tehnike opisuje i njen efekat. Puder obrve zapravo su modernija tehnika tetovaže, jer se radi na površini kože – sloju epiderma. Način rada je drugačiji. Pigment se iglicom aplicira u kožu, a postepeno se nadograđuje za jaču boju i prozračniji efekat. Naime, rezultati ove tehnike su mnogo prozračniji početak obrve koji ima “blurovan” (zamagljen) izgled, a kraj obrve je precizan i oštar, sa ombre prelazom. Krajnji ishod je da obrve izgledaju kao da smo sjenkom i četkicom nanijeli pigment, prirodno i bez strogih kontura.

Bezbjedno i bezbolno

Trajna šminka obrva u ovoj tehnici je bezbjedna i bezbolna. Nema krvarenja, sukrvice, ne ostaju nikakvi ožiljci, niti se javljaju bilo koje druge negativne posljedice. Tretman se sastoji od pravljenja skice i određivanja oblika i boje, a nakon toga se boja unosi u kožu. Postoji mnogo različitih nijansi. U tom širokom spektru, boju koja će se aplicirati određujemo na osnovu boje kože, tena i prirodnih dlačica klijenta. Koliko će trajati efekat poslije tretmana zavisi od toga da li je koža masna ili suva, kao i da li je u pitanju mlađa ili starija osoba, koliko se izlaže suncu… Bitno je i to da li klijent radi hemijske pilinge, i da li ima neku hroničnu bolest. Kod osoba koje vježbaju efekti manje traju, kao i kod osoba koje imaju brz metabolizam. Prosječno, puder tehnika traje od osam mjeseci do godinu i po. Nakon tog perioda poželjno je obnoviti i korigovati obrve.

Osjenčene, ne previše naglašene obrve

Poslije puder tehnike obrve dobijaju prirodan oblik i nemaju efekat tetovaže, kao ni razlivene boje. Prednost ove tehnike je što može da se radi na bilo kom tipu kože, masne, debele, suve i tanke. Sve to posebno doprinosi lijepom i njegovanom izgledu, ali ukoliko se prepustite nestručnom licu možete napraviti veliku štetu i suprotan efekat. Kao i kod ostalih tehnika sjenčenja i iscrtavanja obrva, usana i ajlajnera, uvijek je bitno da to radi osoba koja ima iskustva u trajnoj šminci. Uslovi za rad moraju biti sterilni, boje i instrumenti kvalitetni. Pored toga, osoba koja radi mora da ima smisla za estetiku. Razloga za oprez je dosta, veoma je teško ukloniti loše radove i boje koje se duboko unesu pod kožu, bez obzira što na tržištu postoji laser za uklanjanje tetovaža, kao i kod nas u salonu. Međutim, sve više je loših radova, a žene su nestrpljive kad je riječ o laserskom uklanjanju, jer se tretman ponavlja na 4-6 nedjelja. I to je dug proces koji se ponavlja nekada i više puta.

Gracija 180, 7.2020.

Latest Posts

Lifestyle

Ljepota

Zdravlje

Recepti