spot_img

Putovati (ili ne) za vrijeme “onih dana”

spot_img

Suprotno mišljenju naših baka, menstrualni ciklus ne predstavlja prepreku normalnim i svakodnevnim aktivnostima, čak ni ljeti. Ako neke mlađe djevojke imaju negativan odnos prema mjesečnom ciklusu i sopstvenom tijelu tokom ciklusa, potrebno je da uzrok tih problema potraže unutar porodice. Ne tako davno se smatralo da je kontakt s vodom u danima menstruacije štetan za organizam, te se izbjegavalo tuširanje, kupanje, more, bazen. Ustvari, ako se i dogodi da se ciklus prekine nakon kupanja u moru ili bazenu ili poslije tuširanja, to je privremeno. Razlog je kontakt sa hladnom vodom, usljed čega se skupljaju krvni sudovi materice i smanjuje se krvarenje. Ovaj prekid ne stvara nikakve posljedice, dovoljno je da prekrijete stomak ručnikom, legnete na sunčano mjesto ili stavite na stomak bocu s toplom vodom i – stanje će se normalizovati. Idealno je tuširanje mlakom vodom, kako bi se izbjegao eventualni termički šok.

Bavite li se sportom, ne treba da ga izbjegavate tokom ciklusa. Kod profesionalnih sportistkinja primijećen je povremeni izostanak ciklusa, najvjerovatnije usljed stresa kojem je organizam izložen, što se odražava na hormonsku ravnotežu. U većini slučajeva, žene koje se sportom ne bave profesionalno, nemaju posebno izraženih problema, ni smetnji. Ukoliko se radi o sportu u vodi, vrijede isti savjeti kao za kupanje u moru i u bazenu. Za ostale sportove na otvorenom, preporučuje se da izbjegavate najtoplije doba dana.

Ako ste na putu, nema nikakvih ograničenja ni posebnih pravila. Može se desiti da dođe do intenziviranja ili prekida ciklusa usljed stresa. Ali, i u ovakvim slučajevima se radi o privremenim pojavama. Mogu da se jave glavobolja ili mučnina, pomoći će vam da pojedete slani keks (suvi keks će pokupiti višak želučanih sokova i nadoknaditi minerale).

Tokom ljetnjeg perioda je povećana upotreba tampona, što je sasvim u redu, samo treba da obratite veću pažnju na higijenu. Tamponi su veoma praktični, pružaju određenu udobnost i omogućavaju da se normalno i nesputano krećemo. Za vrijeme vrućina tampon treba mijenjati svaka dva sata, a odmah nakon kupanja u moru ili bazenu, kako bi se izbjegle eventualne infekcije. Koristiti specifično sredstvo za pranje, neutralno sa dezinfikujućim djelovanjem.

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO