RABII AL HANTOULI: Svaki dio Crne Gore je magičan, ali more je sloboda

Prvi rezidentni ambasador Palestine u Crnoj Gori za Graciju govori o efektima dosadašnjeg angažmana, najupečatljivijim segmentima boravka u našoj državi i životu daleko od kuće i porodice

Razgovarao Danilo Brajković
Foto Vesela Mišković

Dolaskom u Crnu Goru 2016. godine, Rabii Al Hantouli postao je prvi rezidentni ambasador Palestine u našoj državi, čime je ostvaren važan korak ka revitalizaciji i ojačavanju prijateljskih odnosa država i njihovih naroda. Za Al Hantoulija, inače Palestinca rođenog u Libanu, naše podneblje nije bilo u potpunosti nepoznanica, između ostalog, jer je dio djetinjstva proveo u Jugoslaviji. U intervjuu za Graciju, ambasador ističe da, još od dolaska, u Crnoj Gori provodi prijatne trenutke, a kao jedan od najvažnijih rezultata dosadašnjeg boravka vidi to što su se Crnogorci opet povezali sa Palestinom.

Kakva su bila Vaša saznanja o našoj državi u trenutku kada ste informisani da ćete postati ambasador?
– Zaista mi je drago što sam odabran da budem prvi rezidentni ambasador Države Palestine u Crnoj Gori, što je, vjerujem, važan korak ka revitalizaciji i ojačavanju prijateljskih odnosa između naših naroda i zemalja. Donekle sam bio upoznat sa Crnom Gorom i regionom, ali svakako time što sam ovdje svakog dana naučim nešto novo.
Pamtite li prve trenutke provedene u Crnoj Gori? Na kakav ste doček naišli?
– Veoma prijatni trenuci. Od dočeka mladog, talentovanog službenika iz protokola na aerodromu, pa do prvih izazova na početku, pri nalaženju kancelarija, rezidencije i osoblja, sve je proteklo veoma lagano i imao sam sreću da upoznam sjajne ljude koji su bili veoma predusretljivi, i u javnoj administraciji i među građanima. To je bio pravi poklon, s obzirom na to da nije jednostavno kada potpuno sami stignete u stranu zemlju da uspostavite novu ambasadu.
Jesu li u Palestini upoznati sa činjenicom da je Crna Gora nezavisna država ili je prva asocijacija na pomen zemalja sa prostora Balkana i dalje Jugoslavija?
– Istina je da je Jugoslavija i dalje veoma prisutna u umovima palestinskog naroda, usljed odličnih odnosa i podrške našim legitimnim pravima. Kada se pomene Crna Gora, ponekad je potrebno dodati – Jugoslavija, da bi se ljudi sjetili gdje se nalazi, ali primjećujem da je, otkako smo otvorili ambasadu u Podgorici i usljed naših aktivnosti, uključujući i društvene mreže, naš narod mnogo svjesniji Crne Gore. Nedavno postavljanje nerezidentnog ambasadora Crne Gore u Palestini je, takođe, važna promocija.
Putem zvanične Fejsbuk stranice Ambasade Palestine u prilici smo da pratimo Vaše brojne aktivnosti u Crnoj Gori. Jeste li zadovoljni saradnjom sa našim institucijama?
– Saradnja je proces koji se gradi korak po korak, uzimajući u obzir više faktora, uključujući zajedničke prioritete i ciljeve. Imajući u vidu da Palestina i Crna Gora nisu neposredne komšije, ali takođe i da živimo u dva regiona koja su blizu i prilično povezana, smatram da imamo dobru saradnju i siguran sam da postoji potencijal da se još unaprijedi.
Sumirajući dosadašnji učinak u Crnoj Gori, na koje ste to rezultate najponosniji? 
– Jedan od najvažnijih rezultata je da je su se Crnogorci opet povezali sa Palestinom, njenim narodom i njenom borbom kojoj je i dalje potrebna principijelna podrška u našem pohodu ka slobodi i pravdi.
Koje sličnosti prepoznajete između Crnogoraca i Palestinaca, a po čemu se to najviše razlikujemo?
– Ja sam dijete mediteranske regije, Palestinac rođen u Libanu, koji je dio djetinjstva proveo u Jugoslaviji, odrastao u Tunisu i studirao na jugu Francuske. Imamo dosta toga zajedničkog. U Crnoj Gori sam otkrio da imamo zaista mnogo sličnosti, od načina razmišljanja do društvenih navika, uključujući otvorenost i velikodušnost, i ponekad tvrdoglavost. Naša društva su multikonfesionalna i ja ovdje često podsjećam Crnogorce na palestinske hrišćane koji imaju isti život i probleme kao i palestinski muslimani, živjeći zajedno pod represijom i okupacijom i odupirući joj se. Glavna razlika koju primjećujem je da crnogorsko društvo brže napušta konzervativizam od palestinskog.
Koliko često Vas članovi porodice posjećuju u Crnoj Gori i na koji način prevazilazite odvojenost?
– Moja porodica me posjećuje dva puta godišnje. Za njih je ovo mjesto za odmor i uživanje i trudim se da budem dobar domaćin i da uživam u svakom momentu provedenom sa njima. Teško je biti razdvojen od njih, ali posao mi u potpunosti ispunjava vrijeme i za mene to što predstavljam svoju zemlju nije posao već lično obavezivanje prema svom narodu.
Crnu Goru većina inostranih gostiju opisuje kao zemlju divlje ljepote i čarobne prirode. Jeste li imali priliku da se uvjerite u to?
– Otkako sam stigao puno putujem kroz Crnu Goru, tako da postoji vrlo malo mjesta na kojima već nisam bio. Zaista je prelijepa zemlja, svaki dio ima sopstvenu magiju. Malo više volim obalu, za mene more i horizont predstavljaju sinonime za slobodu.
U Crnoj Gori se često pohvalimo i nacionalnim jelima. Jeste li okusili neke naše specijalitete?
– Uvijek se trudim da probam lokalne specijalitete i kačamak ima posebno mjesto na mojoj listi. U Palestini više koristimo kuvano povrće u sosu sa rižom uz meso i piletinu, i koristimo veliki broj začina. Neka od najpoznatijih jednostavnijih jela su humus i falafel, a što se tiče nekih složenijih imate maklub pirinač (Maqloube – u prevodu naopačke), koji se priprema sa patlidžanom, krompirima i mesom koji se serviraju nalik na tortu. Nije dobro mjesto za život ako ste na dijeti.
Koliko dobro razumijete crnogorski jezik?
– Znam osnove koje mi omogućavaju da komuniciram sa ljudima tako da se razumijemo. Počeo sam da učim kada sam tek stigao, ali sam ubrzo odustao zbog obima posla. Jezik nije lak, ali uz malo dodatnog napora polako napredujem.
Da li biste voljeli da duže ostanete u Crnoj Gori? Ukoliko je, ipak, napustite, možemo li Vas očekivati u budućnosti makar u ulozi turiste?
– Ko ne bi volio da ostane u Crnoj Gori. Ali, kao što znate, rotacije su dio naše karijere. Što se tiče povratka u ulozi turiste, to se, naravno, podrazumijeva.

Gracija 169, 25.10.2019.

Možda vam se dopada

Komentari

učitavam...