Rada Krivokapić Radonjić: Odjevne predmete mojih brendova nose uspješni ljudi

“Ova prestižna nagrada predstavlja izuzetnu čast i nešto najviše što se može u nekoj profesiji postići”, kaže Kotoranka Rada Krivokapić Radonjić, koju je organizacija Corporate Live Wire proglasila najboljom svjetskom modnom dizajnerkom za 22/23. godinu

spot_img

Razgovarala Dragana Đurić
Foto Damir Nesimi

Neprofitna organizacija Corporate Live Wire proglasila je modnu dizajnerku i stilistkinju Radu Krivokapić Radonjić najboljom svjetskom modnom dizajnerkom za 2022/2023. godinu. Tim povodom razgovarali smo s ovom uspješnom Kotorankom, majkom četvoro djece, o nagradama, planovima i našoj modnoj sceni.
Rada Krivokapić Radonjić ima zavidnu biografiju i radno iskustvo. Nakon što je završila školu za modnu kreatorku i stilistkinju u Beogradu, išla je na praksu u Milano kod svjetski poznatog Đorđa Armanija, gdje je imala priliku da dopuni svoje dotadašnje znanje. Poslije doktorata u Beogradu, praktično znanje je unaprijedila kod konstruktorke odjeće Ljiljane Kovač, a u to vrijeme je bila angažovana i na našoj državnoj televiziji, na kulturi odijevanja voditelja i muzičara. Posvećeno i fokusirano je gradila svoj brend te je zbog njegovog što boljeg pozicioniranja završila praksu u JM&Co i završni ispit na Akademiji Oxford u Londonu ove godine.

Koliko Vam znači ova nagrada i kako će uticati na Vaš rad?
– U izboru su učestvovale sve države svijeta. U februaru ove godine sam dobila obavještenje o nominaciji za prestižnu nagradu u kategoriji Fashion Designer Of The Year od neprofitne organizacije Corporate Live Wire koja posluje na globalnom nivou. Obavijest je stigla putem elektronske pošte, jer predstavnici organizacije nisu mogli stupiti u kontakt sa mnom telefonskim putem. Vijest je objavljena u Londonu 31. jula 2023, a pomenuta nagrada se dodjeljuje svake druge godine. Iz opravdanih privatnih razloga i ranije preuzetih poslovnih obaveza, nisam mogla lično prisustvovati svečanom uručenju nagrade, zbog čega su imali razumijevanja, i nagrada mi je stigla na kućnu adresu četvrtog avgusta. Ova prestižna nagrada predstavlja izuzetnu čast i nešto najviše što se može u nekoj profesiji postići. Za mene ova nagrada predstavlja podstrek i olakšanje za završetak planiranih projekata za moje brendove. Lično ne poznajem članove Komisije za dodjelu nagrada, čije kriterijume sam ispunila i po osnovu čega sam bila nominovana i odabrana, a Corporate LiveWire sa sjedištem u Londonu ovu nagradu dodjeljuje već godinama. Ovaj osjećaj je zaista neopisiv, ali nažalost zbog smrti majke koja se desila nekoliko dana prije objave pobjednika, nemoguće je uživati u ovom velikom uspjehu.
Šta mislite da je presudilo da baš Vi ponesete ovako laskavu titulu?
– U obrazloženju su naveli: “Sudije je posebno impresionirao Radin fokus na klasične dizajne koji laskaju njenim klijentima i slave modu i izraz koji ona donosi. Kao društveno i ekološki osviješćen modni dizajner i stilista, Rada je na čelu industrije, istovremeno usvajajući prihvaćene modne procese i uspostavljajući nove dizajne kako bi pomogla u odgovornijem putu naprijed. Put koji je odabrala pokazuje nezaboravan stil, kao i vrednovanje zaštite ljudi i planete. Rada je u stanju da uradi sve ovo, poštujući svoju inherentnu kreativnost i prepoznatljiv izraz koji je dio njenih modnih brendova”. Među kriterijumima za ovu prestižnu nagradu nalaze se inovativnost, doprinos kulturi, održivi dizajn, stil, dosljednost i kvalitet.

Je li izazovno baviti se modom u Crnoj Gori?
– Smatram da je moj rad maksimalno uvažen i da se zaista nije teško baviti ovim poslom na našim prostorima. Najteže je biti inovativan.
Moda je jedna od najzanimljivijih tema, a u Crnoj Gori je uvijek aktuelna. Da li ste zadovoljni modnom scenom u Crnoj Gori?
– S obzirom na to da sam određeni period boravila kod najpoznatijeg modnog kreatora na svijetu Đorđa Armanija koji me je upoznao i sa nekoliko najboljih svjetskih kreatora, kao što su Versaće, Valentino, Lagerfeld, Kavali, a gdje sam imala priliku dopuniti svoje dotadašnje znanje, sebi mogu dati za pravo da dam svoje mišljenje o modnoj sceni Crne Gore. Smatram da je modna scena Crne Gore osnažila i da se polako ali sigurno razvija, da jača svoju konkurentnost i da ima mogućnost za izlazak na svjetsko tržište. Revije na kojima radim, pod nazivima Bezvremenske teget-bijele pruge za novi brend, Svijet bez sukoba za brend Rada Krivokapić Radonjić i Zasjeniti za brend Rada Radonjić, su mnogo zahtjevne i teške za realizaciju, ali najvažnije je da su novi dizajni registrovani i prihvaćeni u svijetu. Takođe, u međuvremenu sam izdala prvu knjigu pod nazivom Odijevanje koja se bavi pitanjima u svijetu mode i odjeće što je od uticaja na modele, dizajnere i stiliste. Namijenjena je muškarcima i ženama, jer je odjeća svakodnevna obaveza. Trenutno radim na proširenju knjige Odijevanje za edukativne svrhe. U okviru novog brenda za izdavaštvo pripremam i drugu knjigu pod nazivom Krojenje i šivenje, a pišem treću koja će biti za brend Rada Radonjić.
Stojite iza nekoliko modnih brendova, kako biste ih opisali našim čitaocima?
– Osnivač sam i jedini vlasnik brendova Rada Radonjić, Kovilm, Rada Krivokapić Radonjić i najavljujem još jedan novi i posljednji moj brend. Svi su u stilu elegancija i klasika.
Među stručnjacima iz svijeta mode ste poznati po kreiranju odjevnog predmeta Kovilm. Kako ga opisujete i šta Vama predstavlja?
– Kovilm predstavlja preoblikovanu kravatu i leptir-mašnu. Izrada je ručna. Radi se u svim bojama i uključuje ispisivanje monograma vlasnika i interpunkcije na lijevoj strani po želji klijenata. Ono pretpostavlja dugoročnu, tačnije vječnu upamćenost svojih prethodnika kravate i leptir-mašne. Rješenje registracije dizajna Kovilm je izdato 16. jula 2020. u Ministarstvu ekonomije i zvanično je priznat modni detalj u svijetu. Kovilm je zaštićen na osnovu Zakona o pravnoj zaštiti industrijskog dizajna i nije dozvoljena njegova izrada bez izdavanja licence. Upisan je u Registar dizajna pod brojem 146 – Modni detalji, i njegova zaštita registrovanog dizajna traje najduže 25 godina, nakon čega će se moći raditi bez izdavanja licence. Dok sam radila konsultacije sa klijentima u Kotoru, jedan je izrazio želju da hoće da oko vrata nosi nešto drugačije od kravate i leptir mašne. Tada sam došla na ideju da osmislim nešto novo i tako je nastao Kovilm. Trudila sam se da naziv za novi modni detalj Kovilm bude takođe jedinstven, prihvaćen i registrovan.
Osim po Kovilmu, poznati ste i po izradi zajedničke nošnje Zentivns. Šta ste imali u planu kada ste radili na tom dizajnu i koja je Vaša vizija njene upotrebe?
– Rješenje registracije dizajna Zentivns je izdato 30. juna 2022. u Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma i Zentivns je zvanično priznata nošnja u svijetu. Zentivns je zaštićen na osnovu Zakona o pravnoj zaštiti industrijskog dizajna i nije dozvoljena njegova izrada bez izdavanja licence. Upisan je u Registar dizajna pod brojem 00158. Kada kažem zajednička nošnja, mislim nošnja za sve države svijeta u cilju pomirenja vjere i razuma.
Šta čini Vaš novi brend?
– Novi brend, čiji je naziv u pripremi, će biti prepoznatljiv po parfemu za muškarce i printu koji je dizajniran 19. jula 2021. godine, kao i po bezvremenskim teget-bijelim prugama.
Sa tri gotova brenda i narednim u pripremi, Vaš rad se odvaja na tržištu. Koji je Vaš lični pečat i znak prepoznavanja?
– Poseban naglasak svakog od mojih brendova su elegancija i klasični dizajn. Brend Rada Radonjić je prepoznatljiv po Kovilmu, dok je zajednička narodna nošnja lični pečat u brendu Rada Krivokapić Radonjić Zentivns.
Vaši elegantni modeli su nosivi i veoma upečatljivi. Koje materijale koristite i kakvu poruku šaljete svojim pristupom, modelima i načinom izrade?
– Svi moji dizajni su napravljeni korišćenjem ekološki prihvatljivih materijala i dosljedno su najvišeg kvaliteta. Moj dizajn šalje inpute ne samo o modernom tj. poželjnom izgledu, već usmjeravaju na određeni stil, način razmišljanja i ponašanja. Stil sa izuzetnom dosljednošću izražava precizan cilj – istrajnost u pravilnom razmišljanju i ponašanju. Odjevne predmete mojih brendova nose uspješni ljudi, ali nažalost ja ne mogu uvijek da izađem ususret svima zbog velikih poslovnih obaveza.

Gracija 216, avgust 2023.

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO