spot_img

Rakčević: Podstičemo razvoj inovativnih projekata iz oblasti kreativnih industrija i umrežavanje umjetnika iz različitih sredina

Organizovanjem Umjetničke rezidencije u Kreativnom habu u Kotoru Ministarstvo kulture i medija podstiče razvoj inovativnih projekata iz oblasti kreativnih industrija i umrežavanje italijanskih, albanskih i crnogorskih umjetnika koji razmjenom iskustava imaju priliku da nadograde sopstvene kapacitete.

spot_img
To je saopštio generalni direktor Direktorata za kreativne industrije u Ministarstvu kulture i medija Igor Rakčević na svečanom otvaranju Umjetničke rezidencije koja će trajati trajati do 29. novembra, a u kojoj učestvuju umjetnici iz Italije, Albanije i Crne Gore.
“Izgradnja novih i jačanje postojećih institucionalnih i infrastrukturnih kapaciteta za podršku, razvoj i promociju kulturnih i kreativnih industrija i povezanih djelatnosti predstavljaju glavni podsticaj razvoj kreativnog sektora”, istakao je Rakčević.
On je kazao da je namjera Ministarstva da ovim vrijednim kulturnim resursima definisanim pojmom kreativnih habova, obezbijedi održiv insitucionalni okvir djelovanja kroz administrativno jačanje, uključivanjem lokalne zajednice, umrežavanjem i integracijom kulturnih i kreativnih industrija u sve aktivnosti društva.
“Sektor kreativnih industrija razvijamo sa ciljem objedinjavanja kreativnih napora u pronalaženju i primjeni mehanizama revrijednovanja savremenog stvaralaštva i kulturne baštine, motivisani opštim društvenim benefitom”, kazao je Rakčević.
Događaj se organizuje u okviru projekta „3C – Prekogranična razmjena sa ciljem razvoja kulturnih i kreativnih industrija“ čiji je nosilac Ministarstvo kulture i medija Crne Gore.
Na radionicama učestvuje 15 umjetnika/ca koji su odabrani na osnovu javnog poziva sprovedenog u sve tri države, koji će tokom devetodnevne rezidencije zajedno sa mentorima razvijati proizvode o okviru ilustracije, video arta, 3D mapinga, savremenog pozorišnog izraza sa osvrtom na kulturu sjećanja lokalne zajednice, lokalnih muzičkih izraza u savremenim reinterpretacijama, savremenim konceptima VR video igara i modnog dizajna.
Proizvodi koji budu kreirani tokom rezidencije u Kreativnom habu u Kotoru, kao i oni koji nastanu u okviru realizacije rezidencija u Italiji i Albaniji koje su planirane za početak 2023. godine, biće prikazani tokom izložbe koja je planirana za mart/april 2023. godine u sve tri države.
Projekat 3C podržan je u okviru IPA Prekograničnog programa saradnje Italija-Albanija-Crna Gora, a ima za cilj unaprijeđenje saradnje relevantnih aktera kroz uspostavljanje inovativnih kulturnih i kreativnih centara sa rezidencijalnim umjetničkim programima i formiranje zajedničkih prekograničnih mreža saradnje.
Pored Ministarstva kulture i medija koje je vodeći partner u realizaciji projekta, projektni partneri su Ministarstvo ekonomskog razvoja Crne Gore, Ministarstvo kulture Republike Albanije, Nacionalni institut za kulturnu baštinu, Albanije, Regija Pulja – Odjeljenje za turizam, ekonomiju, kulturu i teritorijalni razvoj, Italija, Regija Molize i Fondacija kulture, Molize. Pridruženi partneri su Nacionalni centar za kinematografiju, Albanija i Fondacija Gramsci, Pulja, Italija.

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO