spot_img

RAMI AL ALI: Vjeruj da možeš uraditi sve što želiš

Modni kreator iz Sirije voli za sebe reći da je dječak koji je imao san, a sudeći prema uticaju koji ima na modnu scenu – on svoj ostvaruje

spot_img

Dizajner Rami Al Ali pokazao je u ranoj mladosti strast za prefinjenom estetikom te nije bilo dileme šta će biti njegov životni poziv. Nakon studija vizuelnih umjetnosti u Damasku, započeo je modnu karijeru u Dubaiju i Bejrutu, radeći sa renomiranim modnim kućama. Kako je njegov talenat brzo zapažen, već 2001. osnovao je Rami Al Ali Couture u Dubaiju, stekavši priznanje kroz modne revije i publikacije kao što su Vogue i Harper’s Bazaar. Ipak, pravi Al Alijev proboj bio je 2009. godine kada je svoju kolekciju predstavio na Alta Moda Alta Roma i bio proglašen za jednog od 50 najuticajnijih Arapa. Nastavlja da stvara jedinstvene kreacije i lansira Rami Al Ali White 2020.

Al Alijev dizajn slave međunarodne poznate ličnosti, a on podržava nove talente kroz mentorske programe i saradnju s organizacijama kao što su Atassi Foundation i Dubai Design & Fashion Council. Zanimljivi životni put Rami preslikava i na kolekcije, pažljivo i dozirano ih uvezuje u najfinije materijale i oblike, koje rado nose poznata imena današnjice.

Publika u Crnoj Gori će imati priliku da uživo vidi njegove modele 21. jula na petom Internacionalnom modnom festivalu u Porto Montenegru.

Koju ćete kolekciju predstaviti crnogorskoj publici ovog ljeta?

– Uvijek sam volio mješavinu snažnog kontrasta između neprozirnog od snažnog zanatskog, arapskog svijeta do jednostavnosti siluete i struktura sa Zapada, što zapravo i karakteriše moj stil, i kao most povezuje ovo dvoje. Kao što je moj stil mješavina, tako ću vam prikazati mješavinu mojih radova iz mojih nedavnih couture kolekcija, koji pokazuju moju suštinu, moj DNK, estetiku i tehnike po kojima sam poznat. Zapravo, napravio sam ovaj miks jer mislim da je prigodan za jedan ovakav festival mode, za lokaciju i publiku.

-

Vaša impresivna biografija je posebna i mogla bi poslužiti kao scenario za film, kako bi nazvali fim o Vašem životu?

– Dječak koji je imao san.

I koja bi bila poruka tog filma?

– Vjeruj da možeš uraditi sve što želiš.

Nakon studija u Damasku, 1995. ste započeli modnu karijeru u Dubaiju i Bejrutu. Sada je Vaš brend popularan širom svijeta, imate klijente među članovima kraljevske porodice i uglednim ljudima. Šta je bio najveći izazov na tom putu?

– Da, bilo je izazova, nije to bilo lagano putovanje. Moja najteža prepreka, rekao bih, bila su ograničena finansijska sredstva na početku, pošto se radi o organizaciji koja se sama finansira. Ali, zbog toga su moji koraci bili stabilni, a pokreti dosljedni, pa se moj brend pravilno pozicionirao i sad je baš tu gdje treba da bude. Oni koji prate moj rad, svjedočili su mom razvoju od sanjara do globalnog trendsetera.

Pored talenta, šta je još nezaobilazan faktor za bavljenje modom?

– Koliko god je talenat bitan, nije dovoljan za uspjeh u modnoj industriji. Pored talenta, svakako treba imati i osjećaj za biznis i, naravno, dobar tim ljudi. Kad kažem dobar tim, ne mislim samo da su spretni i vrijedni, nego i da vjeruju u vas i vašu viziju.

Middle-East Magazine Vas je 2009. uvrstio među 50 najuticajnijih Arapa. Za šta koristite svoj uticaj?

– Nastojim da uticaj iskoristim da napravim jedinstveni nezavisni pečat koji ima pozitivan uticaj na moju okolinu.

A ko ima najveći uticaj na Vas?

– Mnogi od bliskih prijatelja u koje imam najviše povjerenja do klijenata i velikih modnih uspješnih ličnosti koje su me inspirisale i direktno ili indirektno mi dale smjernice.

Može se reći da ste najveću popularnost stekli ready-to-wear večernjim kolekcijama i svadbenim haljinama. Kakav je osjećaj kada Vam neko pokloni povjerenje za svoj najbitniji dan?

– To je zaista nevjerovatno lijep osjećaj i to svaki put kada vidim klijenta u mojoj kreaciji, kao i kada vidim dio kolekcije u izlogu prodavnice. U isto vrijeme, pored ponosa i radosti, imam veliku dozu odgovornosti da ih predstavim na najbolji mogući način za njihov poseban dan.

Pokrenuli ste Ard Dyar pokret koji pomaže novim sirijskim talentima. Da li je ta inicijativa pomogla nekim mladim talentima i kako?

– Pokret zaista ima veliki uticaj na sve mlade studente ili preduzetnike koji počinju svoj život i rad. Kao i svi, i oni se bore da naprave pravi izbor ili da se dobro izraze na početku karijere, a mi smo tu da im u tome pomognemo. Ova platforma pruža savršene smjernice stručnjaka koji su napravili nevjerovatnu priču o uspjehu i imaju istu pozadinu kao i oni mladi kojima je potrebna podrška, što je čini autentičnom i uvjerljivom.

Sjećate li se kako ste se osjećali kada ste 2007. bili pozvani da predstavite kolekciju na otvaranju Nedjelje mode u Abu Dabiju, gdje ste izlagali pored legendarnog Valentina, jedinog dizajnera iz regiona kome je dodijeljena ova čast?

– Sjećam se odlično! Bio sam u šoku i nisam mogao da vjerujem da se tako nešto dogodilo. Bio sam nervozan i pod stresom zbog količine pažnje koju će moj brend dobiti, prikazujući se pored žive modne ikone. Ali, to mi je istovremeno dalo samopouzdanje, jer će se moj rad vidjeti i vrednovati na međunarodnom nivou.

Nakon te revije Vaše modele počele su da traže mnoge poznate ličnosti , kao što su Bijonse, Keli Rouland, Keri Vašington, Iman, Karla Gugino, Nataša Bedingfild, Vanesa Mej, Ivana Tramp… Imate li lični pristup i da li je važno da poznajete osobu za koju kreirate?

– Nemam lični pristup svim tim ljudima, ali mislim da je veoma bitno da poznajete klijenta za kojeg radite. Bitno je da ga poznajete lično, da upijete njegovu energiju i tek tada možete napraviti pravu kreaciju za tu osobu. Neke od popularnih ličnosti koje ste pomenuli imaju veoma profesionalni tim, koji ih tako dobro poznaju i opišu, da nema razlike ako se vidim s njima ili sa timom.

Od kada ste 2012. debitovali na Couture Fashion Week u Parizu, i prikazali kolekciju Spring/Summer 2012. pred kremom svjetskog modnog svijeta, svake godine se predstavljate u Parizu. Da li Vam je inspiracija ikada bila problem?

– S vremenom postaje sve teže prikazati uvijek nešto novo i nadmašiti prethodnu kolekciju. Nije to lak zadatak. Takođe, veliku težinu nosi sama činjenica da se predstavljate pored svih tih modnih ikona, na istoj platformi u isto vrijeme. Uvijek moram nalaziti inspiraciju, uvijek moram učiti i biti relevantan.

Razgovarala Dragana Đurić

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO