Ratka Asanović: Sopstveni biznis mi omogućava da se iskažem do kraja

U svijetu špedicije niže zapažene rezultate. Pokretanje sopstvenog biznisa smatra hrabrim i značajnim. Pod tim okriljem najbolje stvara, a planira realizaciju novih poslovnih ideja, pionirskih u Crnoj Gori

Piše Marina Strugar
Foto Vesela Mišković

Ratka Asanović nalazi se na čelu renomirane špediterske firme, koja je rezultat njenog 17-godišnjeg ličnog bogatog i raznolikog iskustva u zastupanju pred carinskim organima i organizaciji transporta svih vrsta. Vlasnica kompanije TQL – Total Quality Logistic sopstveni biznis doživljava kao krunu karijere. Znanje prenosi na ćerku Sanju, koja joj se pridružila u kompaniji. Kao ostvarena poslovna žena, Ratka smatra da iza svake uspješne osobe stoji stabilna porodica.

Bavite se špedicijom. Šta sve podrazumijeva taj posao?
– Špedicija podrazumijeva posredovanje, zastupanje pred carinskim organima, organizaciju transporta i, uopšte, kompletnu logistiku vezanu za uvoz, izvoz i promet roba. Špedicija je sve ono što se mora uraditi da roba koja se izvozi ili uvozi, dođe na odredište, dobro i propisno spakovana, propraćena deklaracijama i kompletnom dokumentacijom, uz plaćene sve obaveze i komunikaciju sa svima, koji se nalaze na početku i kraju tog lanca. Često se tu podrazumijeva više zemalja, ali i više kontinenata, kao i kombinovanje više vrsta transporta. Dovoljno je da neko ima robu koju treba negdje da otpremi i da zna kome je ta roba namijenjena, sve ostalo završavamo mi koji se bavimo špedicijom.

“Nije lako biti i šef i majka, ali je meni u tom odnosu bilo lakše, nego ćerki jer sam iskusnija

Šta bi naveli kao ključne situacije u Vašoj karijeri?
– To bi sigurno bio početak rada kao IATA Cargo agenta, na Aerodromu Podgorica, gdje sam, shodno međunarodnim pravilima, zastupala poznate avio- kompanije, prvo Austrian Airlines, nakon toga JAT, Adria Airways, Turkish Airlines i Lufthansu. Bila sam i u timu koji je doveo FedEx u Crnu Goru, što je tek sada, gledano sa distance, bio veliki podvig za ovako malu teritoriju. Bilo je tu još mnogo projekata, kao na primjer carinjenje skupe opreme za Telenor (tadašnji Pro Monte), na putu od Tel Aviva prema Podgorici, dok je pošiljka bila još u letu. Zahvaljujući IATA kvalifikaciji, dobila sam mogućnost da radim poslove o kojima sam do tada gledala samo filmove: otprema pošiljaka novca, naoružanja, rakova iz naših jezera, uzoraka krvi iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore, materijala holivudskih studija koji su snimani na lokacijama u našoj zemlji… Stalno obnavljanje propisa iz ove oblasti, koje je obavezno po međunarodnim standardima, dalo mi je priliku da često boravim u centrima za obuku u Beogradu, Beču i Istanbulu, i tako stičem poznanstva i prijateljstva među kolegama. Sve to što sam nabrojala, dešavalo se pod okriljem kompanije Montenomaks C&L, u kojoj sam radila skoro 15 godina, uz podršku njenog osnivača Ivana Maksimovića, koji mi je davao “vjetar u leđa”, “odriješene ruke” i veliko povjerenje.
Kako doživljavate pokretanje sopstvenog biznisa?
– Preduzetništvo je kruna za sve one koji su prethodno radili u različitim sistemima, pa naknadno osjetili potrebu, želju i potencijal da postanu vlasnici svog biznisa. Međutim, mnogi preduzetnici, koji su od početka svog radnog iskustva bili u sopstvenom poslu, nisu ni svjesni koliko je to divno, hrabro i značajno. Ja sam sada toga svjesna. Sopstveni biznis mi omogućava da se iskažem do kraja i, pored cjelokupne odgovornosti, to je vid slobode, pod čijim okriljem ja najbolje stvaram. Sopstveni biznis je kruna moje karijere.

Kompletan tekst možete pročitati u Graciji 178, maj 2020.

Možda vam se dopada

Komentari

učitavam...