spot_img

Razvoj alergija na hranu

spot_img

Kada hronično patite od simptoma koji se ponavljaju i uporno traju, uzrok može biti odložena alergija na hranu na IgG (tip III). Alergije na hranu IgG često ostaju neotkrivene jer se simptomi javljaju samo nekoliko sati ili čak dana nakon konzumiranja “okidačke” hrane. Zbog toga ih je izuzetno teško identifikovati. Srećom, mogu vam pomoći pouzdan dijagnostički test i odgovarajući koncept ishrane: ImuPro.
Imuni sistem crijeva je najveći u cijelom tijelu. Preko 80% reakcija imune odbrane potiče iz crijeva. On garantuje gotovo nepobjedivu barijeru za bakterije, viruse i druge patogene koji dovode do bolesti i barijeru protiv drugih stranih proteina iz hrane. Hrana ima izvanrednu toleranciju, pod uslovom da se pravilno probavi i planirano prođe netaknutu sluznicu crijeva, kroz crijevne ćelije. Netaknuta crijevna barijera je ključ tolerancije.

Mogući simptomi

Gastrointestinalne bolesti kao što su nadimanje, zatvor, dijareja, mučnina, Crohnova bolest, sindrom iritabilnog crijeva (IBS);
Glavobolja, migrena;
Gojaznost, hronični problemi sa težinom;
Problemi sa kožom slični atopijskom dermatitisu, psorijaza, ekcem.
U sljedeća četiri koraka saznajte kako oštećena crijevna barijera može rezultirati hroničnom upalom.

Korak 1

Oštećenje crijeva rezultira netačnom identifikacijom.
Zbog ljekova, infekcija, mikoze, stresa i otrova iz okoline može se oštetiti integritet crijevnog zida i komponente hrane mogu kliziti između crijevnih ćelija. Hrana koja prolazi kroz crijevne ćelije imunološki sistem pravilno probavlja i toleriše. Suprotno tome, hrana koja prolazi pored crijevnih ćelija može se prepoznati kao strana. Tada se pokreće imunološka reakcija kako bi se uništili proteini koji “napadaju” (vidjeti korak 2).

Korak 2

Imunski odgovor uzrokuje zapaljenska stanja.
Za razliku od zaraznih agenasa, kao što su bakterije, virusi, plijesni i paraziti, i zato što hrana obično ne predstavlja prijetnju za organizam, hranu ne prepoznaje urođeni imunološki sistem, već adaptivni imuni sistem. On potom proizvodi IgG antitijela koja prepoznaju hranu zbog koje su stvorena. Ova antitijela se takođe prenose sa majke na bebu u 3. tromjesečju trudnoće.
IgG antitijela se vezuju na proteine hrane da bi formirali imuni kompleks, koji kao takvi prelaze u cirkulaciju (krvotok). Sistem komplementa koji se aktivira zatim pokreće uništavanje imunih kompleksa pomoću imunih ćelija (neutrofile). Kada neutrofili uništavaju komplekse, dolazi do zapaljenske reakcije. Upalna reakcija može rezultirati nespecifičnim simptomima (npr. umor) ili specifičnim simptomima (npr. migrena). Ovo zavisi od toga gde je imuni kompleks uništen (pogledajte korak 3 i korak 4).

Korak 3

Uništavanje cirkulacije može rezultirati nespecifičnim simptomima.
Ako se imuni kompleksi unište u cirkulaciji, možda nećete iskusiti nikakve specifične simptome. Nespecifični simptomi mogu biti umor i zadržavanje vode, što se odražava na neobjašnjivim promjenama tjelesne težine. Dugoročno, mogu se razviti sistemski simptomi poput hipertenzije ili metaboličkih poremećaja.
U 4. koraku saznajte kako uništavanje imunih kompleksa može rezultirati određenim simptomima.

-

Korak 4

Lokalno uništavanje može biti praćeno specifičnim simptomima. Ako je imuni kompleks fiksiran za neko tkivo, on se takođe uništava, ali lokalno i okolno tkivo je takođe oštećeno. To može rezultirati specifičnim simptomima poput migrene ili IBS-a.
Napomena: Ako se redovno jede hrana koja formira imuni kompleks, inflamatorna reakcija može postati hronična. Simptomi (sistemski ili specifični) se ne pojavljuju odmah. Može proći nekoliko mjeseci pre nego što simptom postane očigledan. Počinje da se pojavljuje postepeno, ali se s vremenom pojačava.

ImuPro koncept

Poboljšajte imunitet boreći se sa “lažnim neprijateljima”. Možete ojačati imunološki sistem identifikovanjem hrane koju vaše tijelo smatra štetnom. Ako izbjegnete ove “lažne neprijatelje”, vaše tijelo može iskoristiti svoj puni kapacitet u borbi protiv “stvarnih neprijatelja” kao što su virusi i bakterijske infekcije, koji su zaista štetni za vaš organizam. ImuPro je koncept koji kombinuje sofisticiranu i pouzdanu analizu krvi na alergije na hranu IgG sa jedinstvenim smjernicama i savjetima nakon testa. Testira se do 270 namirnica (mogu se uraditi analize 180, 90, 44 namirnice).

U Crnoj Gori dostupno samo u In Vitro laboratoriji

ImuPro testovi su IgG alergo testovi na hranu i vodič za ishranu. ImuPro je koncept koji kombinuje sofisticirane i pouzdane testove iz krvi za IgG alergije na hranu sa našim jedinstvenim vodičem poslije testiranja. U opširnoj laboratorijskoj analizi, visoki nivoi IgG antitijela specifičnih za određene proteine hrane se identifikuju precizno i pouzdano. Ovaj test ima širok portfolio i može se koristiti do 270 alergena na hranu. Zajedno sa rezultatom testa, dobićete individualni nutricionistički vodič koji će vam pomoći da izgradite zdraviji stil života. Vaš ImuPro test će vam pomoći da pronađete hranu koja je dobra za vas, kao i onu koja vam ne odgovara. Izbjegavanjem hrane koja vam ne odgovara, inflamatorni proces se može reducirati i vaše tijelo se oporavlja.

Šta sve dobijate radeći ImuPro test:

  • Pozdan IgG test
  • Individualne dijetarne preporuke
  • Ukusne personalizovane recepte
  • Rotacioni i provokacioni plan
  • Karta sa mogućom okidačkom hranom
  • Praktični savjeti za svakodnevni život i ishranu
  • Profesionalni naučni i nutricionistički savjeti

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO