Reagovanje Ministarstva kulture i medija na pismo Jelene Božović poslovne direktorice JU Centar savremene umjetnosti Crne Gore

spot_img

Trgovine za pozicije u kulturi nema i neće je biti, stručnost i profesionalizam su imperativ

Ministarstvo kulture i medija snažno raskida sa starim praksama, trgovine za pozicije u kulturi nema i neće je biti, stručnost i profesionalizam su imperativ, a Muzej savremene umjetnosti trenutno je najveći projekat kulture u Crnoj Gori i narativ o njemu ne smije biti sveden na nivo ličnog.
Povodom pisma koje je uputila direktorica Centra savremene umjetnosti Jelena Božović, želimo da informišemo javnost da su svi navodi u tom pismu neistine, koje se ni na koji način ne mogu dovesti u vezu sa Ministarstvom kulture i medija, resornom ministarkom Mašom Vlaović i generalnom direktorkom Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo Milenom Durutović.
Napominjemo da Ministarstvo kulture i medija svoje politike, bilo institucionalne ili vaninstitucionalne,  kao i odnose sa zaposlenima, saradnicima ili povezanim licima,  temelji na principima profesionalnosti i uvažavanja, pa tako navodi koji su objavili pojedini mediji ne mogu biti biti dovedeni u vezu sa načelima našeg rada.
Koleginica Božović sa svojim poslednjim aktivnostima sprovodi medijski linč, ne samo prema resornoj ministarki Vlaović i direktorici Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo Mileni Durutović, već i prema cijelokupnom konceptu da Crna Gora dobije Muzej savremene umjetnosti.
Analiza ispunjenosti uslova i procjene opravdanosti transformacije JU Centar savremene umjetnosti Crne Gore u JU Muzej savremene umjetnosti i Prijedlog Elaborata o osnivanju Muzeja savremene umjetnosti, koji je izradila radna grupa, dokazuju opravdanost transformacije, pa će Ministarstvo kulture i medija svojim zacrtanim tokom nastaviti da stručno i profesionalno realizuje taj projekat.
Ostavljamo stručnoj i i opštoj javnost da prosudi motive direktorice Božović da li ovakvim medijskim aktivnostima brani svoju poziciju u Centru.
Politike koje su prethodile i podržavaju ideju transformacije Centra u Muzej savremene umjetnosti vodićemo kao i do sad iznad ličnog. Crnoj Gori treba Muzej savremene umjetnosti i ova administracija, predvođena ministarkom Vlaović, uložiće svoje pune kapacitete u taj projekat.
Nakon usvajanja Elaborata na Vladi, cjelokupna javnost biće upoznata sa detaljima ovog dokumenta Vlade.
Pružićemo sve odgovore na otvorena pitanja koja mogu da budu predmet interesovanja javnosti i medija, a povodom navoda koji ovaj projekat dovode u nivo ličnog, više se nećemo oglašavati.

Možda vas zanima

spot_img

NEDAVNO OBJAVLJENO