Nedavno objavljeno

Redžeb Zejnelagić: Umjerenost u ishrani je pola zdravlja

Iza nas je sezona odmora, često povezana i s opuštenijim odnosom prema ishrani te smo od nutricioniste, dr Redžeba Zejnelagića, potražili savjete o tome kako da usvojimo zdrave navike

Piše Marina Strugar
Foto Vesela Mišković

Godišnji odmor je vrijeme koje je važno za svakog od nas. Putovanja ima uticaj na naš ritam i vrstu hrane koju uzimamo i može biti uzrok problema sa varenjem ili uživanje u novim ukusima. Godišnji odmor je upravo to – odmor. Tad obično ne vodimo računa o stvarima koje nas tokom godine svakodnevno opterećuju, pa ne vodimo računa ni o tome šta jedemo. Kako nam dodatni kilogrami ne bi zadavali brigu, ne smijemo zaboraviti na nekoliko osnovnih preporuka pravilne ishrane. Na prvom mjestu – umjerenost u ishrani je pola zdravlja. Količina hrane koju unosite u organizam od velikog je značaja za pravilno funkcionisanje i dobar osjećaj. Zatim, raznovrsnost hrane je jedan od osnovnih principa pravilne ishrane i pravi način da unesete sve što je organizmu potrebno. Uživajte u raznovrsnosti izbora i ukusa kako biste se što bolje osjećali i kako ne biste imali osjećaj težine i nadutosti, a posebno obratite pažnju na unos svježeg voća. Važan je i ritam obroka i količina. Napravite raspored uzimanja obroka prema ritmu ustajanja i odlaska na spavanje. Potrebno je uzimati u toku dana više manjih obroka”, kaže na početku razgovora dr Redžeb Zejnelagić, epidemiolog i nutricionista, član Udruženja nutricionista BiH, licencirani persnonalni trener i timski ljekar ženske fudbalske reprezentacije Crne Gore.
“Najčešća greška koju mnogi prave u vezi sa nutritivnim navikama je brza konzumacija hrane. Dokazano je da kada se hrana konzumira polako, s uživanjem, proces varenja je bolji, nema tegoba nakon obroka i osjećaj zadovoljstva je veći u odnosu na osobe koje jedu brzo. Veoma je bitno da znate koliko je voda važna za normalno funkcionisanje organizma. Potrebno je piti vodu pomalo (gutljaj po gutljaj sa pauzama), a ne uzimati velike količine odjednom. Preporuka dnevnog unosa vode je 35ml/kg/tm.”

Sezonska ishrana i raspored obroka

Bitno je usklađivati ishranu i sa godišnjim dobom, jer svako godišnje doba na različite načine utiče na funkcionisanje organizma. “U posljednje vrijeme sve se više aktuelizira termin ‘sezonska ishrana”, a pod ovim terminom podrazumijeva se konzumiranje hrane koja je ‘u sezoni’ i proizvedena lokalno. Ljetnja ishrana bi trebalo da se bazira na dovoljnom unosu vode, voća i povrća. Voće je nutritivno bogato, sadrži razne vitamine, minerale, vlakna… Tako, na primjer, lubenica osim nutritijenata, sadrži čak 92% vode, a vlakna u kombinaciji sa vodom u lubenici uspješno regulišu probavu, dok minerali i voda sprečavaju dehidraciju. A s obzirom na to da je zimi dostupnost sezonske hrane oskudnija, preporuka je konzumiranje namirnica životinjskog porijekla (govedina), zatim različitih vrsta turšija (kupus, paprika, cvekla…), voće poput citrusa, nara i kivija koji su bogati vitaminima i mineralima”, kaže dr Zejnelagić i objašnjava da pravilna ishrana podrazumijeva pravilan raspored obroka, raznovrsnost namirnica, uravnotežene obroke u smislu odnosa unijetih hranljivih materija i racionalne potrošnje istih.


“Cilj pravilne ishrane je održavanje tj. postizanje željene tjelesne mase i dobrog zdravlja, kao i sprečavanje nastanka bolesti. Osim pravilne ishrane, za očuvanje zdravlja bitna je i svakodnevna fizička aktivnost. Nije teško odrediti osnovne smjernice zdravog života i pridržavati ih se da bismo zadržali zdravlje i osjećali se prijatno u svom tijelu. Hrana vam u tome svakako može pomoći, a ukoliko ste bolesni, hrana može biti lijek. Vrijeme koje provedete u jelu bitno utiče na nivo energije i raspoloženje, naročito kada se raspored obroka pretvori u rutinu koju na isti način primjenjujete svakodnevno. Pravilno raspoređivanje obroka ima za cilj pravilan raspored nutritijenata, a samim tim i dobar osjećaj tokom cijelog dana i odlično zdravstveno stanje.”


Najčešće greške u ishrani

– Preskakanje obroka, posebno doručka – za normalan metabolizam i optimalan nivo šećera u krvi potrebno je jesti na svaka 3 do 4 sata.
– Nedovoljno kuvanih obroka – ¾ obroka treba da bude kuvano.
– Nedovoljno povrća na tanjiru – povrće treba da bude osnova ishrane.
– Nezdrave dijete – nedostatak zdravih masti.
– Nekontrolisana konzumacija konditorskih proizvoda (grickalice, čokoladice i slično).
– Konzumiranje namirnica stojeći, ispred televizora, u automobilu.
– Nedovoljan unos vode.

Kompletan tekst možete pročitati u Graciji 205, septembar 2022.

Latest Posts

Lifestyle

Ljepota

MODA

Zdravlje

Recepti