NaslovnicaVijesti„Rehabilitacija i reintegracija – migranti u Crnoj Gori“

Iz iste kategorije

„Rehabilitacija i reintegracija – migranti u Crnoj Gori“

Od oktobra meseca je oko 20 migranata i oko 25 osoba zaposlenih ili koji volontiraju u radu sa migrantimaprošlo neku formu međunarodno prepoznatog Art of Living programa rehabilitacije, koji efikasno pomaže u procesu transformacije negativnih emocija, matrica razmišljanja i ponašanja.

 

Danas postoji širok konsenzus da je u radu sa osetljivim grupama potrebno proširiti pristup, kome je kod migranata fokus na materijalnoj podršci, kao i potreba da se institucionalna zamijeni zaštitom u zajednici, zbog većeg poštovanja ljudskih prava, integriteta ličnosti i uvažavanja odluka koje osoba donosi o sopstvenom životu.

Poboljšanje efikasnosti rehabilitacije i reintegracije je cilj našeg projekta, koji se realizuje u Podgorici i Pljevljima i zahvaljujući kome će se umanjiti osjećaj napuštenosti i izolovanosti, koji je kod migranata karakterističan.

 

Kao dio projekta „Rehabilitacija i reintegracija – migranti u Crnoj Gori“, Art of Living Montenegro će sa partnerima organizovati krajem perioda realizacije u januaru mjesecu izložbe u Podgorici i Pljevljima, kojima će se sadržaj približiti lokalnoj javnosti. Tada će se prikazati i video o celokupnom toku projekta i fotografije koje su napravili migranti, fotografišući njima važne prizore iz svakodnevice.

 

Projekat „Rehabilitacija i reintegracija – migranti u Crnoj Gori“ je podržan u okviru „Regionalne podrške zaštitno-osjetljivom upravljanju migracijama na Zapadnom Balkanu i Turskoj“ (faza 2), koji finansira Evropska unija, a sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM).  

 

Projekat partnerski realizuju organizacije Umjetnost življenja Crne Gore (Art of Living Montenegro), Crveni krst Crne Gore i Otvoreni centar Bona Fide. Projekat zvanično i praktično podržava Opština Pljevlja, Sekretarijat društvenih djelatnosti.

Nedavno objavljeno