Rekonstruisani Centar za mentalno zdravlje Kotor počeo sa radom

Rekonstrukcijom Centra za mentalno zdravlje, koji se nalazi u okviru Doma zdravlja Kotor, zaokruženo je ulaganje u prostornu i tehničko-tehnološku modernizaciju te zdravstvene ustanove, ocijenio je ministar zdravlja Dragoslav Šćekić.

Danas je, uz prisustvo predstavnika Ministarstva zdravlja i Opštine Kotor, kao i menadžementa i zaposlenih u DZ Kotor,  rekonstruisani Centar za mentalno zdravlje zvanično pušten u rad.

“Zahvaljujući, prije svega, viziji direktora DZ Kotor Kumburovića, njegovim zavidnim organizacionim i menadžerskim sposobnostima, u Domu zdravlja Kotor stvoren je ambijent u kojem se pruža kvalitetna i efikasna zdravstvena zaštita, zasnovana na savremenim doktrinama medicine”, rekao je Šćekić.

Prema njegovim riječima, odgovornim i domaćinskim poslovanjem i pravilnim upravljanjem resursima, Dom zdravlja Kotor je finansiranje najvećeg dijela investicija i radova obezbijedio upravo iz sredstava ustanove.

To, kako je istakao Šćekić, treba da bude pokazni primjer i ostalim menadžerima zdravstvenih ustanova, kako se racionalno i za prioritetne aktivnosti troše raspoloživi novac.

“Danas Dom zdravlja Kotor po izgledu, opremi, kvalitetu i obimu zdravstvenih usluga stoji rame uz rame sa najsavremenijim zdravstvenim centrima tog nivoa zdravstvene zaštite”, ocijenio je ministar.

Ščekić je napomenuo da je na putu razvoja Dom zdravlja Kotro imao i imaće nedvosmislenu podršku Ministarstva zdravlja.

“Aktivnosti Vlade Crne Gore i Ministarstva zdravlja usmjerene na unaprjeđenju uslova u svim zdravstvenim ustanovama i podizanje kvaliteta pružanja zdravstvene zaštite građanima u mjestima boravka”, kazao je Šćekić.

On je poručio da će nastaviti da ulažu u izgradnju kvalitetnog i efikasnog zdravstvenog sistema.

“Krajnji cilj nam je očuvanje zdravlja naših građana, jer je to najbolja i najznačajnija investicija jedne države, koja garantuje bolji i kvalitetniji život, ne samo današnjih već i generacija koje dolaze”, istakao je Šćekić.

Kako je rekao, konačno su počeli konretni projekti u zdravstvu i trenutno su u fazi izgradnje i rekonstrukcije objekti u vrijednosti više od 20 miliona eura.

Šćekić je podsjetio da je počela izgradnja Klinike za mentalno zdravlje, a naredne sedmice ozvaničiće početak radova na izgradnji objekta za klinike za infektivne bolesti i derrmatovenerologiju u okviru Kliničkog centra Crne Gore.

“Rekonstruiše se Specijalna bolnica u Risnu, a predstoje rekonstrukcije opštih bolnica Bijelo Polje, Berane, Cetinje, Nikšić, zatim i domova zdravlja u Ulcinju, Budvi, Cetinju i Plavu”, kazao je on.

Naveo  je da se ukontinuitetu nabavlja savremena medicinska oprema za precizniju i kvalitetniju djagnostiku i liječenje za sve zdravstvene ustanove u Crnoj Gori.

“Uz sve to, ulaže se u kadrovsko ojačavanje i stvaranje uslova da stručno osposobljen i  profesionalan zdravstveni kadar ostane bude temelj sistema i garant njegovog kvaliteta”, dodao je Šćekić.

Cilj Ministarstva je, poručuje on, da snažno pomjeri granice kvaliteta i dostupnosti pružanja zdravstvenih usluga na svim nivoima zdravstvene zaštite.

“Želimo da održimo, nastavimo i unaprijedimo taj trend, kroz unapređenje prostornih, tehnoloških i kadrovskih kapaciteta”, zaključio je Šćekić.

Direktor Doma zdravlja Kotor, Igor Kumburović, je kazao da je investicijom vrijednom oko 50 hiljada eura obuhvaćena je kompletna rekonstrukcija prostora površine 214 kvadrata, kao i nabavka savremene opreme.

“I ovaj projekat smo realizovali smo uz podršku Fonda za zdravstveno osiguranje, koji je za ovu namjenu opredijelio 20 hiljada eura, dok je preostalih oko 30 hiljada eura Dom zdravlja Kotor obezbijedio iz sopstvenih sredstava”, naveo je Kumburović.

Prema njegovim riječima, realizacijom projekta, zaokružili su modernizaciju centralnog objekta Doma zdravlja Kotor.

Kumburović je podsjetio da su u proteklom periodu u potpunosti rekonstruisali sve segmente ustanove i time značajno unaprijedili i uslove za rad zaposlenih, boravak pacijenata i  kvalitet zdravstvenih usluga.

“U potpunosti su rekonstruisane i opremljene savremenom medicinskom opremom organizacione cjeline izabranih doktora za odrasle, djecu i žene, kao i specijalističke ambulante”, rekao je on.

Kumburović je istakao da su unaprijeđeni uslovi za rad u Centru za ultrazvučnu i renbdgen dijagnostiku, laboratoriji, centrima za podršku, patronaži, novim sanitarnim vozilima obnovljen vozni park, uređen je i dvorišni prostor i parking u krugu Doma zdravlja.

“Nastavićemo predano i odgovorno da radimo i ostvarujemo još bolje rezultate, kako bi naši sugrađani i brojni turisti, koji posjećuju naš grad, u najsavremenijim uslovima dobili kvalitetne i efikasne zdravstvene usluge”, poručio je Kumburović.

On je najavio da im predstoji adaptacija objekta zdravstvene stanice u Risnu, za šta su opredijelili 150 hiljada eura.

“Uz podršku Fonda pokrenuli smo proceduru za nabavku savremenog 4D ginekološkog ultrazvučnog aparata, u vrijednosti od 40 hiljada eura, a iz sopstvenih sredstava nabavićemo ginekološku stolicu sa kolposkopom i ekranom – koja će biti integrisana sa novim ultrazvukom, čija je vrijednost 20 hiljada eura”, dodao je Kumburović.

On je na kraju zahvalio Vladi Crne Gore, Ministarstvu zdravlja i Fondu za zdravstveno osiguranje i Opštini Kotor.

“Posebno sam zahvalan svim zaposlenima, jer zajedno sa puno entuzijazma i profesionalizma unapređujemo, dograđujemo i čuvamo naš Dom zdravlja”, zaključio je Kumburović.

Izvor: prcentar.me

Možda vas zanima

Nedavno objavljeno