Revija nošnji naroda Crne Gore i Hrvatske

Podgorički KIC i Kulturni centar Travno – Novi Zagreb održali su koncert folklornih ansambala i reviju nošnji naroda dvije zemlje. Publika je imala priliku da u okviru kulturnog projekta Tradicija spaja uživo vidi neke od najljepših nošnji iz Crne Gore i Hrvatske. Ovim projektom KIC je nastavio praksu saradnje i umrežavanja s institucijama kulture iz regiona.
“Po ko zna koji put dokazujemo da je ljudska dobra volja najbolja i da umjetnost, a večeras i promocija očuvanja tradicije i zajedništva, prkosi ograničenim budžetima opredijeljenim za kulturu, prevazilazi prepreke i da uvijek nađe put do naših srca i scena”, kazala je na otvaranju direktorica KIC-a Snežana Burzan-Vuksanović.

Direktor Kulturnog centra Travno Josip Forjan kazao je da ga raduje što se lijepa saradnja, započeta u maju, nakon Zagreba nastavlja u Podgorici, i što i publika u Crnoj Gori ima priliku da vidi ovu jedinstvenu reviju.
Inače, u Kulturnom centru Travno i Centru za tradicijsku kulturnu baštinu u Zagrebu čuva se više od 36.000 različitih djelova narodnih nošnji i prateće opreme iz svih krajeva Hrvatske, Hrvata koji žive van matične zemlje kao i ostalih naroda iz država regiona.

Možda vas zanima

Nedavno objavljeno