Riješite se anksioznosti putem joga prakse

Anksioznost pod kojom se podrazumijeva osjećaj brige, straha i napetosti predstavlja normalnu reakciju na stres. Međutim ukoliko taj osjećaj anksioznosti postane konstantan možemo da kažemo da se tada radi o anksioznom poremećaju.

Veliki broj medicinskih istraživanja ukazuje na činjenicu da se putem redovne joga prakse i meditacije može utjecati na smanjivanje nivoa anksioznosti.

Osobama koje imaju anksiozni poremećaj se savjetuje da se okrenu meditaciji i joga praksi. Ovakvom tipu osoba najviše odgovara hata joga, kada je reč o stilu joge. Takođe je i jin joga vrlo praktična i preporučljiva. Anksioznim osobama najviše prija nježna joga praksa, koja umiruje um i srce, dovodi u ravnotežu emocije i oslobađa čitavo tijelo nagomilane napetosti. Najkorisniji joga položaji koje bi osobe koje imaju problem sa anksioznošću trebale da praktikuju su: položaj djeteta, krokodil, štipaljka, pas koji gleda dole, plug, svijeća, kobra, riba, čamac, luk, most i golub.

Pravilno disanje je vrlo bitno u jogi. To predstavlja još jedan razlog zašto se savjetuje ljudima koji pate od anksioznosti da se okrenu jogi. Putem joga prakse naučićete da pravilno dišete. Kada budete savladali te tehnike disanja, više nećete disati plitko. Troslojno joga disanje predstavlja najosnovniju joga tehniku disanja. Kako da savladate troslojno joga disanje možete saznati ovdje. Ukoliko pored troslojnog joga disanja želite dublje da poradite na sebi, posebno u situacijama kada se suočavate sa anksioznošću, paničnim napadima ili depresijom možda je ovo modul za vas.

Kada je riječ o meditaciji ona nam omogućava da ovladamo našim mislima, postajući svjesni sadašnjeg trenutka. Meditacija nam pruža mogućnost da iskoristimo u potpunosti sve naše potencijale, kojih možda nismo bili ni svjesni do tada. Kao što i u jogi ima više različitih stilova, to isto važi i za meditaciju. Po Ošou postoji preko 100 različitih vrsta meditacija. Isprobajte različite vrste, pronađite svoju meditaciju. Ne vezujte se za prvu sa kojom se budete upoznali. Istražujte. Ukoliko poslije određenog vremena utvrdite da je ipak prva meditacija bila prava za vas vratite joj se. Meditacija nam pomaže i da lakše prihvatimo smrtnost, kako nas samih, tako i čitavog ljudskog roda.

Još jedan dio u jogi je vrlo koristan anksioznim osobama. To je dio joga prakse koji nikako ne bi trebali da zaobiđete. On dovodi čitavo vaše tijelo, kako na fizičkom, tako i na energetskom nivou u totalno stanje opuštenosti i obnovljenosti. Zovu ga joga nidra ili jogičko opuštanje.

Dopustite vašem tijelu da se opusti, da se oslobodi stresa, napetosti, negativne energije. Istražite jogu, nemate šta da izgubite.

Namaste.

Autor : Uroš Martinović

Možda vam se dopada

Komentari

učitavam...