spot_img

Riješite se umora

Evo kako možete da promijenite navike koje vas svakodnevno opterećuju i iscrpljuju

spot_img

Jedan od najvećih problema današnjeg čovjeka je nedostatak energije, a usljed toga dolazi do česte, skoro svakodnevne iscrpljenosti. U takvom stanju teško je poduzeti konkretne akcije za poboljšanje života. Međutim, postoje načini koji će vam pomoći da dobijete dozu nove energije.

BEZ LOŠIH VIJESTI

Već je svima poznato kako je stres jedan od najvećih “energetskih vampira”, ali možda niste znali da vas, uz brojne svakodnevne zadatke i ostale probleme, nesvjesno uznemiravaju i vijesti. Istraživanje na Univerzitetu Montreal pokazalo je kako detaljno praćenje svih vijesti, posebno loših i uznemiravajućih, podstiče stres. Naučnici su zaključili kako se to više odražava na žene, koje ih intenzivnije doživljavaju i duže pamte.

IZAĐITE NA VAZDUH

Istovremeno, naučnici s Univerziteta Ročester došli su do zaključka kako nije dobro preskakati pauzu na poslu. Ako ste među onima koji čak i ručaju za računarom, vrijeme je da to promijenite! Dvadesetak minuta na svježem vazduhu će vam sigurno dobro doći, napuniti vas energijom, pa ćete biti produktivniji i zadovoljniji. Prema rezultatima koje su dobili u studiji prevazilaženja umora, istraživači preporučuju i fotografije prirode na radnom stolu.

-

DRŽANJE TIJELA

Nemojte zanemarivati pravilno držanje tokom sjedjenja za kancelarijskim stolom: važno je za zdravlje leđa, ali utiče i na energetski nivo organizma te koncentraciju. Više je studija pokazalo kako loše držanje i pogrbljeno sjedjenje dovodi do negativnih misli i slabijeg rada mozga.

SVIJETLA ODJEĆA

Možda vam ovo zvuči nevjerovatno, ali stručnjaci preporučuju i nošenje svjetlije odjeće za pobjeđivanje umora. Ako nosite tamnu odjeću, projektujete prema drugima ozbiljan stav i mračno raspoloženje. Ljudi vam odgovaraju jednakim stavom, a vama se to ne sviđa i ta unutrašnja borba oduzima vam energiju. Umjesto tamne odjeće, nosite svjetliju i onu veselih boja koja budi energiju.

WONDER WOMAN

Istraživanje s Harvarda dokazalo je da čak i položaj u kojem stojimo može podstaći pozitivne misli. Stanite na dvije minute u stav s rukama poput lika strip junakinje Wonder Woman i moguće je smanjiti rast hormona stresa – kortizola.

 

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO