Rituali koji će vam uljepšati početak dana

spot_img

Ovo je vrijeme brzog življenja, kada mnogi od nas rade i preko 40 sati sedmično. Kako bismo se uspješno nosili sa ovakvim stilom života, moramo dobro da rasporedimo i vrijeme i energiju. Zdrave jutarnje navike zaista mogu pozitivno djelovati na cijeli dan. Nisu svi toga svjesni, ali – ono što radimo i način na koji razmišljamo u jutarnjim časovima, može da utiče na raspoloženje, motivaciju, energiju i sve ostalo tokom dana.

Rano lezite, rano ustanite… Ukoliko zaista želite da poboljšate dan i da uvedete nekoliko zdravih jutarnjih navika, trebaće vam dodatno vrijeme, a dobićete ga ranijim ustajanjem. Ako spadate u osobe koje vole mir i tišinu koju pruža kasna noć, onda ćete voljeti i mir i tišinu koju mogu da vam ponude rana jutra. Ustajanje prije ostalih ne samo da će vam pružiti određenu satisfakciju, već i višak vremena koji možete da ispunite jutarnjim ritualima prije nego odete na posao.

Istezanje Mnoge osobe se nakon buđenja i ustajanja iz kreveta osjećaju ukočeno, što se može lako riješiti sa nekoliko vježbi istezanja, i to odmah po ustajanju. To može biti veoma korisno po zdravlje, ali samo ako istezanje redovno praktikujete. YouTube može da bude od koristi ako niste sigurni kako pravilno da se istežete, pa potražite neki video. Odabrite vježbe za koje mislite da najviše odgovaraju vašim potrebama i radite ih svakog jutra – ubrzo ćete osjetiti značajnu promjenu.

Slušajte muziku Slušanje omiljenih pjesama ujutru odličan je način da popravite raspoloženje i pripremite se za uzbuđenja koja donosi novi dan. Pozitivno ćete razmišljate tokom cijelog dana i imati elana za obavljanje obaveza. U zavisnosti od onoga što vas konkretnog dana očekuje, možete da prilagodite muzički žanr. Ukoliko ste toga dana planirali relaksaciju, u tom slučaju će laganija i tiša muzika biti pravi izbor za vas.

Popijte čašu tople vode sa limunom Svakog jutra nakon buđenja organizam osjeća potrebu za tečnošću jer niste pili bar osam sati, koliko u prosjeku spavamo. Zbog toga je važno da nešto popijete i to odmah nakon ustajanja. Ako izbjegavate ovu naviku i jutro počinjete sa doručkom, treba da znate da to nije dobro – organizmu prvo treba voda. Ispijanje jedne čaše tople vode sa svježe iscijeđenim limunom savršen je početak dana. Pomoći će probavnom sistemu da se pripremi za obroke koji slijede tokom dana, a limun će vodu učiniti ukusnijom. Možete dodati kašiku meda kako biste vodu zasladili ili izbjegli kiseli ukus limuna ako ga ne volite.

Čistite jezik Osim što perete zube, činite to i sa jezikom jer je to odličan način da poboljšate higijenu usne šupljine. Kada jednom probate, više nećete prestati. Ne samo da ćete se tako riješiti neugodnog jutarnjeg zadaha, već će vam i hrana biti ukusnija s obzirom da ćete se osloboditi “filma” koji se zadrži na jeziku i nakon pranja zuba. Za pranje jezika koristite četkicu za zube koja na poleđini ima gumu za pranje jezika, a ako četkica nema taj dodatak – upotrijebite običnu kašičicu.

Zeleni smoothie Želite li dan započeti unosom vitamina i minerala, jedan od najboljih izbora je zeleni kašasti sok ili smoothie. Podići će vam imuni sistem i energiju, i pritom utoliti glad. Priprema je jednostavna: u blender ubacite spanać, kelj i ostalo lisnato voće i povrće – i gotovo! To je lagan i odličan način da u organizam unesete neophodna vlakna, fitonutrijente i minerale. Zapamtite da nakon toga ne trebate jesti ništa 30 minuta. Probajte, sigurno ćete da primijetite promjenu.

Rekreacija Odličan početak dana bi bio skakanje 100 puta na trambulini, što bi u potpunosti razbudilo organizam, poradili biste na ravnoteži, poboljšali pokretljivost udova i poradili na svakoj grupi mišića. Skakanje bi dobro djelovalo i na rad štitne žlijezde, umanjilo bi stres i tako unedogled. Nakon 100. skoka primijetićete da je tijelo zategnutije, a um potpuno budan.

Smijte se ispred ogledala Nevjerovatno je kako sitnica poput osmjehivanja samom sebi u ogledalu može da vam promijeni dan, jer prema mozgu kreću signali da stimuliše lučenje hormona od kojih se osjećamo sretnije. Podići ćete samopouzdanje i biti odlučniji u ostvarivanju ciljeva. Riječ je o vrlo jednostavnom načinu na koji ćete sebe da ohrabrite na ostvarivanje zacrtanih planova. Kada vam pređe u naviku, bićete zapanjeni kako ova jednostavna vježba pozitivno djeluje na način razmišljanja. Postaćete pozitivnija i srećnija osoba.

Četkajte tijelo Riječ je o staroj ajurvedskoj vježbi koja poboljšava cirkulaciju i odstranjuje izmurle ćelije kože. Odaberite četku za piling koja nije previše gruba, ali ni mekana, jer inače nećete postići željeni rezultat. Najbolje je početi sa četkanjem u predjelu srca, prema udovima, a zatim i prema ostatku tijela. Nakon toga se istuširajte i nanesite losion za tijelo. Primijetićete da je koža izrazito mekša i ljepša na dodir.

Meditirajte Jedan od najboljih načina da ujutru razbistrite um jeste da meditirate nekoliko minuta. Zapamtite da ne postoji samo jedan način na koji se meditira, te ako ne volite da sjedite u lotos položaju ili nekom drugom koji vam nije udoban, nemojte da mislite da nešto radite pogrešno. Bitno je da vam je ugodno i da zatvorite oči na nekoliko minuta. Jednostavno pokušajte da uživajte u tišini.

Odaberite tri najvažnije stvari Zbog previše obaveza možete da zaboravite koje su najvažnije koje trebate obaviti toga dana. Zbog toga svakog jutra napravite listu tri najvažnije stvari za taj dan, jer biste u moru drugih obaveza vrlo lako mogli zaboraviti na njih. Ako svakoga dana uspijete da obavite te tri obaveze, to će vam dati osjećaj uspjeha i lakše ćete da odvojite važno od nevažnog. Krenite od laganijih obaveza, koje ćete vremenom usložnjavati, te ćete na taj način svakodnevno ostvarivati progres i imati više samopouzdanja, uz pomoć kojeg ćete lakše zadatke da zamijenite važnijim.

Možda vas zanima

NEDAVNO OBJAVLJENO