spot_img

Ručak na plaži

Nije mali broj onih koji na plažu dolaze sa torbama-frižiderima, s puno raznoraznih đakonija i rashlađenih pića, jer cjelodnevni boravak na obali mora podrazumijeva i obroke. Na plaži, naravno, možete da jedete, ali – pametno

spot_img

Za veći dio ljubitelja ljeta i mora, isto je jesti na plaži i kod kuće, tako da ničega ne smije da nedostaje: tu su i meze i glavno jelo sa prilogom i obavezan desert uz mnoštvo gaziranih pića, a možda i poneka flaša piva. Sve je potpuno pogrešno. Na plaži se, naravno, može jesti, ali – pametno. Dakle, obrok na plaži trebalo bi da se bazira na ugljenim hidratima, povrću i voću, a glavno piće bi trebalo da bude mineralna voda. Preciznije rečeno, svaki član porodice bi trebalo da jede na njemu prilagođen način. Djeci će najviše odgovarati voće i povrće pomoću kojih će dobiti potrebne vitamine i nadoknaditi minerale izgubljene znojenjem, a da biste ih učinili što primamljivijim ponudite ih na poseban i drugačiji način. Idealan dječiji obrok je dobra salata, privlačnog izgleda, naprimjer svjež paradajz sa dodatkom bosiljka. Važno je i piti dovoljno vode – ne isuviše hladne. U svakom slučaju treba pažljivo izbjegavati hranu pretjerano termički obrađenu (lazanje, naprimjer), nezapakovane sendviče, kao i prejake slatkiše. Starije osobe treba da obrate pažnju na odgovarajući unos tečnosti (najmanje 1,5 do 2 l dnevno) i na zdrave i hranjive namirnice. Ako se radi o ženama, veoma je važno često jesti sir, bitan u prevenciji osteoporoze. Jedna šoljica kafe dnevno, najbolje nakon ručka, daće vam dodatnu dozu energije. Ukoliko postoji navika popodnevnog odmora, neka to bude na nešto svježijem mjestu, uz obavezno pokrivanje predjela stomaka – na taj način ćete izbjeći neugodne grčeve. Za odrasle vrijedi isto pravilo kao i za djecu, dakle, što više voća i povrća. U slučaju da postoje smetnje u vidu pada krvnog pritiska, preporučuje se obaren slan krompir sa maslinovim uljem. Izbjegavajte prženu hranu, zrele sireve, sladolede i kolače sa kremom i šlagom. Nakon obroka na plaži potrebno se neko vrijeme odmoriti, sačekati da se hrana “slegne” prije nego što skočimo u more. Birajte zdraviju hranu, koja se brže vari i koja je, samim tim, manje štetna. Idealna je pica Margerita, kompletan i lako svarljiv obrok, zatim salata od pirinča, ako u njoj nema jaja, sira ili viršli koji se usljed toplote brzo pokvare, ili sendvič sa mocarelom i paradajzom, ili povrće sa grila. I sve vrste voća, sa lubenicom na čelu, koju 95% čini voda.

Hrana koja osvježava i gasi žeđ

Lubenica i dinja, tipično ljetnje voće i simbol ljeta. Zbog velike količine vode koju sadrže, pojam su hrane koja osvježava i gasi žeđ. Upravo to nam je potrebno da bismo pobijedili ljetnju žegu. Lubenica ne sadrži masnoće, ima veoma malo kalorija i šećera, a njen sladak ukus potiče od prirodne arome. Sem što je veoma ukusna, lubenica daje i izvjestan osjećaj sitosti te je iz tog razloga idealna za osobe na dijeti. Ukoliko i vi spadate među njih, pojedite prije obroka jednu krišku lubenice i osjećaj gladi će se smanjiti. Lubenica sadrži kalijum i vitamine A i C. Bolje je pažljivo izbjegavati sjemenke zbog njihovog jakog laksativnog djelovanja – posebno kod djece mlađe od tri godine mogu izazvati stomačne probleme. Dinja, u odnosu na lubenicu, sadrži više kalorija, više vitamina i minerala, a manje vode. Idealna je za osobe koje cijelo jutro provode ili su provele na suncu, jer je hranjiva, gasi žeđ i nadoknađuje minerale izgubljene znojenjem. Sem toga, veoma je bogata kalijumom – mineralom veoma bitnim za zdravlje srca, vitaminima A i C; 100 g dinje sadrži 35 mg C vitamina, koji jača imunitet i štiti kožu. Budite pažljivi i sa sjemenkama dinje, imaju isti efekat kao i sjemenke lubenice. Obratite pažnju pri kupovini, izloženost dinje suncu uništiće dragocjene vitamine.

GRACIJA 181/avgust 2020.

Priredila Snežana Crkvenjaš

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO