spot_img

Sa djecom na odmor

Ljeti najviše vremena provodimo u prirodi. Sem zadovoljstva, mogu nam se desiti i neke manje neugodnosti, pogotovo kada su u pitanju djeca

spot_img

Nemojte biti razočarani ako iz nekog razloga ne uspijete da godišnji odmor provedete na moru. Promjena sredine, bijeg iz gradske gužve na obalu rijeke ili planinu učiniće da se bolje osjećate. Kada izaberete destinaciju, provjerite koliko je udaljena najbliža ambulanta, postoje li sadržaji prilagođeni djeci: dječija igrališta, bazeni za djecu i slično. Budete li unaprijed mislili na neke detalje, boravak će vam biti ugodniji i moći ćete da se opustite u potpunosti. Ravnajte se prema starosti djeteta i daljini destinacije. Kada su u pitanju manja djeca, idealno prevozno sredstvo za dalja putovanja je avion, voz i automobil su prihvatljivi, a autobus je najmanje preporučljiv. Izbjegavajte da putujete tokom najtoplijeg perioda dana, od 11 do 16 časova, pogotovo ako ne postoji klima-uređaj. Imajte u vidu da klima-uređaj isušuje sluznicu, što otežava disanje, te da ne smijete da pretjerujete s hlađenjem – razlika spoljne i unutrašnje temperature ne smije biti veća od pet stepeni. S malom djecom najbolje je putovati rano ujutro ili noću.

Kako bi bila što sigurnija tokom vožnje, djeca trebaju posebnu zaštitu: obavezno moraju da sjede u posebnim stolicama, prilagođenim njihovom uzrastu i težini. Stolicu nikada ne stavljajte na prednje sjedište i pravilno je pričvrstite, slijedeći uputstva. Dijete nikada ne ostavljajte samo u automobilu. Na pod automobila ne ostavljajte teže predmete koji bi ga naglim kočenjem mogli povrijediti. Česta pojava kod predškolske i školske djece je loše podnošenje putovanja. Radi se o kinetozi – bolesti kretanja, čiji su simptomi mučnina i povraćanje. U dogovoru s pedijatrom treba djelovati preventivno i djetetu prije kretanja na put dati antihistaminik. Dijete će se bolje osjećati ukoliko ne vozite prebrzo i ako pravite česte pauze. Zbog eventualnih zastoja, kvarova i sličnih nepredviđenih situacija, ponesite dovoljno hrane i pića. Neka to bude uglavnom voće (jabuka, banana), slani keks, grisini. Izbjegavajte masnu i slatku hranu te gazirana pića.

Na moru

Djeca se raduju kupanju i igranju na plaži, ali pretjerano izlaganje suncu bez odgovarajuće zaštite može da izazove različite probleme. Oštećenja kože i očiju nisu nimalo bezazlena. Za djecu do jedne godine najbolji je boravak u hladu, ali ih i tada treba zaštititi laganom odjećom i odgovarajućim sredstvom. Djeca do tri mjeseca imaju izuzetno osjetljivu kožu, te izbjegavajte kreme sa zaštitnim faktorom kako ne bi izazvale iritaciju. Djecu stariju od tri mjeseca, pola sata prije izlaganja suncu namažite odgovarajućom kremom sa faktorom 15 ili većim. Nanošenje ponavljati svakih sat-dva, nakon kupanja, brisanja peškirom ili znojenja. Posebnu pažnju obratite na usne, uši i zadnji dio vrata. Ne zaboravite lagani šeširić širokog oboda i kvalitetne naočare. Najbolje je da odete na plažu rano ujutro, do deset, i poslijepodne, iza 17 časova. Zaštitu primjenjujte i tada, kao i tokom boravka u hladu!

VAŽNO! Krema sa zaštitnim faktorom starija od dvije godine – ne pruža odgovarajuću zaštitu!

Dječijim stopalima godi i koristi hodanje po pijesku ili finom šljunku. Prije ulaska u more obujte im odgovarajuće gumene ili plastične sandale. Dijete nikada ne puštajte u vodu bez nadzora, čak i ako se radi o plićaku. Ukoliko ne želi da uđe u vodu, ne insistirajte dok ne postane sigurno i samo ne izrazi želju. Djelovanje sunčevih zraka je pojačano u vodi ili njenoj blizini, ne zaboravite zaštitnu kremu!

Organizmu ljeti treba laganija hrana, zato djetetu ponudite što više voća i povrća. Budite oprezni samo s ribom (ako je dijete mlađe od jedne godine) i školjkama koje zbog mogućnosti infekcije nisu za djecu. Van kuće izbjegavajte kremaste kolače i voćne salate. Sladoled neka bude industrijski, nikako iz poslastičarnice. Djetetu često nudite flaširanu vodu ili razblaženi voćni sok, i kada nije žedno.

-

Ljetnje nezgode i opasnosti

Opekotine od sunca nastaju kao posljedica predugog izlaganja sunčevim zrakama i nedovoljne zaštite. Okupajte dijete u mlakoj vodi i stavite mu hladne obloge na zacrvenjena područja. Žali li se na bolove ili ima povišenu temperaturu, preporučuje se lijek na bazi paracetamola. Pomažu, takođe, i kreme ili gelovi za rashlađivanje kože. Sunčanica je nešto ozbiljnija, a posljedica je dugotrajnog boravka na suncu bez šešira na glavi. Dijete će se žaliti na glavobolju, biti uznemireno, imati temperaturu, povraćati. Smjestite ga u zamračenu i ugodno rashlađenu prostoriju, stavite hladne obloge, dajte paracetamol i neka pije što više tečnosti. Ako se stanje ubrzo ne popravi, odvedite ga ljekaru. Česta su i ubodi različitih insekata, što može da prepadne dijete. Pčele i bumbari ubadaju kada su uznemireni. Na mjestu uboda ostaje žalac koji treba što prije otkloniti jer se iz njega polagano oslobađa otrov, uzrokojući bol, crvenilo, itd. Ose i stršljeni ne ostavljaju žalac, a napadaju i kada nisu uznemireni. Otrov je jači te su i simptomi izraženiji (pogotovo ako postoji alergija): osip, otežano disanje, a u najtežim slučajevima i gubitak svijesti. Na ubodeno mjesto treba staviti led ili hladan oblog, a u slučaju alergijske reakcije odmah idite ljekaru. Djeci ne dozvolite da bosa hodaju po travi, pazite kada jedu sladoled ili piju sok, jer slatko privlači insekte.

Djeca su veoma sklona toplotnom udaru, usljed izloženosti visokoj temperaturi i vlazi, te ako su pretjerano ili odjevena u neodgovarajuću, sintetičku odjeću. To se najčešće dešava ukoliko su duže u pretoplom automobilu. Ako je koža hladna, blijeda a dijete ubrzano diše i malaksalo je, potrebno ga je što prije rashladiti, dati mu da pije i odvesti ga ljekaru.

Različite povrede

Djeca su više na otvorenom, trče, skaču i može se desiti da se povrijede. Obično se radi o oguljenoj koži, ubodima i posjekotinama. Potrebno je prvo dezinfikovati ranu, upotrijebiti 3 % peroksid ili gotov antiseptički rastvor. Duboke ubodne rane i veće posjekotine treba ostaviti ljekaru, a površinske povrede prekrijte sterilnom gazom ili ostavite da se suše na zraku. Nemojte ih ničim mazati, a ako se pojave veće crvenilo ili otok, otiđite ljekaru. Na mjesta udarca stavite hladnu oblogu ili led. Ako dijete stane na morskog ježa, bodlju treba izvaditi sterilnom iglom i dezinfikovati mjesto uboda.

Ljetnje viroze

Najčešće ih uzrokuju enterovirusi, a bolest se prenosi prljavim rukama. Simptomi su različiti: virusna upala grla, povraćanje, proliv. Kako je pojačan gubitak tečnosti – dehidracija, veoma je važno nadoknaditi je. Postupak se zove rehidracija, a koristi se rehidracijski rastvor koji treba biti hladan ili sobne temperature i daje se povremeno, kašikom, pogotovo kod povraćanja. Ne treba primjenjivati nikakve dijete, samo iz ishrane treba izbaciti sokove, te svježe voće i povrće, dok traju simptomi. U hranu je potrebno dodati pahuljice od pirinča ili pirinčanu sluz, kako bi stolica postala konzistentija. Ukoliko su simptomi znatnije izraženi ili se radi o manjem djetetu, obavezno otiđite ljekaru.

NE ZABORAVITE DA STAVITE U TORBU:

  • zdravstvenu knjižicu djeteta
  • sredstvo za snižavanje tjelesne temperature (paracetamol, ibuprofen)
  • kapi za nos (fiziološki rastvor ili na bazi morske vode)
  • antihistaminski sirup
  • oralnu rehidracijsku so
  • sterilnu gazu, flaster i sredstvo za dezinfekciju
  • kremu za ubode insekata
  • sredstvo za zaštitu od sunca
  • sredstvo za zaštitu od insekata (Autan)

 

 

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO