spot_img

Sa jubilarnog desetog Info dana Stiže nam beba poručeno: Roditelji da traže tačne i provjerene informacije o zdravlju i razvoju djece od stručnjaka

Roditelji i oni koji će to tek da postanu informacije o zdravlju djeteta ne treba da traže na internetu, već od ljekara i medicinskih radnika, a za pravilan razvoj i osnaživanje djece veoma je važna i uloga očeva u svakodnevnom životu.

spot_img

To je poručeno tokom Info dana o trudnoći, dojenju i pripremama za novog člana porodice Stiže nam beba. Događaj je je organizovalo Udruženje Roditelji uz podršku Kliničkog centra Crne Gore, Doma zdravlja Glavnog grada, a od ove godine podršku su pružili i Delegacija EU u Crnoj Gori i UNICEF.

Kristina Mihailović iz Udruženja Roditelji smatra da roditelji danas imaju bezbroj dostupnih informacija, ali da treba da budu usmjereni na ljekare i medicinske radnike.

“Ovaj događaj jeste negdje jedan korak ka tom cilju, ali samo jedan od koraka, jer kroz portal, ali i kroz događaje koje organizujemo, poput „Porodičnog karavana”, koji je u toku i koji obilazi sve opštine, omogućavamo da u komunikaciji sa zdravstvenim i medicinskim radnicima roditelji dođu do informacija koje su blagovremene i tačne, a tiču se zdravlja, rasta i razvoja njihove djece”, rekla je Mihailović.

Što se tiče Sedmice dojenja, i generalno kada je riječ o dojenju ili o trudnoći, to su, kako smatra,  izazovne teme i „naša je obaveza da im tu budemo podrška”.

“Udruženje Roditelji, osim događaja koje organizuje, različitih predavanja i okupljanja sa roditeljima, trudi se da im pruža dodatnu podršku kroz pomoć vršnjačkih savjetnica za dojenje koje su na raspolganju svakog dana. Društvene mreže i portal Udruženja Roditelji su im dostupni u svakom trenutku”, poručila je Mihailović.

-

Novinar Nemanja Živaljević, koji je bio jedan od panelista na događaju, smatra da je uloga tate  izuzetno bitna u odrastanju svakog djeteta i da je prošlo vrijeme kada se očevi nisu uključivali u odrastanje.

“Očevi su sada uključeni svakodnevno, oni pomažu u suštini svojoj porodici i svojoj djeci. Definitivno moramo imati nove modele ponašanja i mi kao očevi moramo da budemo prisutniji za naše porodice, za naše supruge i za našu djecu kako bismo ih izveli na pravi put”, rekao je Živaljević.

Prema njegovim riječima roditelji ne bi trebalo informacije o zdravlju djeteta da traže na internetu.

“Vrlo je bitno da tačne i provjerene informacije dobijamo od stručnih ljudi, da budemo svjesni toga da je neophodno imati njihov stav i njihovo mišljenje kako bismo mi dalje znali kako da funkcionišemo i šta da radimo u određenim situacijama”, poručio je Živaljević.

Danijela Knežević iz udruženja Roditelji rekla je da su prezadovoljni kako je proteklo jubilarno deseto izdanje Stiže nam beba.

“Ovo je bilo ubjedljivo najposjećenije izdanje do sada. Ono što smo posebno primijetili, i zbog čemo smo jako zadovoljni, je što nisu dolazile samo buduće mame, trudnice, već su sa sobom povele i partnere. Iz godine u godinu raste interesovanje tata, a ove godine ono je definitivno najviše do sada i to je negdje i pokazatelj kako napredujemo kao društvo i da smo konačno shvatili koliko je važna ta uloga tate u bebinim prvim danima, prvoj godini i dalje”, istakla je Knežević.

Dodala je da su sva predavanja bila izuzetno  posjećena, što je pokazatelj da su teme bile dobro odabrane.

“Prošli smo kroz sve one teme koje interesuju buduće roditelje. Bilo je puno pitanja i na portalu Roditelji.me i na našim nalozima na društvenim mrežama. Mi smo potrudili da na ta pitanja odgovorimo tokom dana. Budući roditelji su iskoristili priliku da dobiju provjerene informacije i da od stručnih lica dobiju odgovore na sva pitanja”, kazala je Knežević.

Info dan se, kako je dodala, organizuje sa Kliničkim centrom Crne Gore, Domom zdravlja Glavnog grada , a od ove godine podršku su pružili Evropska unija i UNICEF.

“Zahvaljujući njihovoj podršci organizovali smo posebne panele sa osvrtom na rani razvoj, imunizaciju i prve dane sa bebom. Ovo su sve teme o kojima treba govoriti. Razlog ovoga je što se stalno mijenjaju iskustva na svjetskom nivou, a pedijatri su upravo oni kojima je zadatak da to prate i da nama to prenesu na najbolji način. S obzirom na to da se te preporuke iz godine u godinu mijenjaju, zadatak ovog događaja je da bude u toku sa promjenama i da ih prenese roditeljima i budućim roditeljima”, objasnila je Knežević.

Primarius doktor Rajka Pajović, pedijatrica Doma zdravlja Glavnog grada, pojasnila je da je vrlo značajan odlazak kod pedijatra nakon navršenih petnaest dana, kako bi se ispratila beba, a istovremeno pratio njen psihomotorni i i socijalni razvoj, što je jako značajno.

Istakla je da je potrebno praćenje djeteta, od sistematskih pregleda i roditelj je tu da ga prati i pazi, da mu pruža socijalnu podršku.

“Roditelj je tu da mu priča priče, da ga bodri, da se igra sa njim, da mu dozvoli samostalnost u svakom pogledu, od prvih trenutaka kada beba sama krene da nešto uradi, da mu roditelj sve to dozvoli, da ga osamostali, od samostalnog sjedenja, samostalnog ustajanja, kasnije kada krene u vrtić, do samostalnog oblačenja. Moramo samoosnaživati djecu, biti im vjetar u leđa. Ovaj događaj se organizuje već niz godina, naravno, Dom zdravlja Podgorica je uvijek tu prisutan. Mi smo u našoj ustanovi, u toku obilježavanja Nedelje dojenja, organizovali predavanja o prednostima dojenja o držanju bebe”, rekla je Pejović.

Trudnica Jelena Populičić kazala je da je od početka trudnoće htjela da ide na časove o trudnoći, ali da nije naišla na nekog ko bi je uputio.

“Slučajno sam vidjela na Instagramu da će se odvijati neki vid časova, odmah sam pokazala mužu i htjela da idem, kako bi me uputili u sami prosces trudnoće i porođaja, a kasnije razvoja djeteta. Ja nisam tip koji je uzimao tuđu djecu i bebice, tako da imam neki strah i želim da čujem mišljenje profesionalaca i da naučim nešto kako bih se bolje posvetila svome djetetu”, rekla je Jelena.

Njen suprug Lazar smatra da su ovakvi događaji jako bitni jer je budućim roditeljima, posebno onima koji čekaju prvo dijete, veoma važno iskustvo, prije svega stručnjaka i drugih roditelja.

“Kroz izjave stručnjaka koji rade sa bebama naučili smo dosta, po internetu i po društvenim mrežama imamo razne informacije koje nisu ni tačne i koje nisu provjerene. S druge strane imamo „babske priče“, ovo valja –  zašto, nemamo pojma. Tako da mnogo je važno čuti mišljenje stručnjaka koji rade i brinu o djeci”, jasan je Lazar.

Muzičar Marko Vukčević koji ima četvoro djece, smatra da supruga i on rade dobar posao kada su djeca u pitanju i da nekome mogu pomoći sa savjetom.

“Sjećam se koliko sam ja bio u strahu kada sam dobijao prvo dijete, a koliko sam bio opušten kada sam dobio četvrto. Tako da, iskustvo je samo po sebi veoma bitna stvar”, smatra Vukčević.

Smatra da ovakvi događaji koriste društvu, navodeći  da smo i dalje smo u „začaurenoj sredini“ gdje i dalje postoji ta razlika između muškog i ženskog roditelja, da majka sve radi, a tata ništa”.

“Nadam se, ipak da se mijenjamo nabolje, jer ja pripadam ovom novom talasu koji voli da pomogne svojoj supruzi kad god sam u mogućnosti”, kazao je Vukčević.

Deseto izdanje Info dana Stiže nam beba orgnaizovalo je Udruženje Roditelji i njegovo socijalno preduzeće Kreativa lab, u partnerstvu sa Kliničkim centrom Crne Gore, Javnom zdravstvenom ustanovom Dom zdravlja Glavnog grada i centrom BIG fashion Podgorica. Podršku organizaciji događaja ove godine su pružili i UNICEF i EU.

Tokom programa na bini su se smjenjivali gosti, stručnjaci iz oblasti zdravlja i porodične edukacije i panelisti, a u okviru sajamskog dijela predstavile se kompanije koje nude proizvode namijenjene trudnicama, porodiljama, bebama, ali i ostalim članovima porodice.

Učesnici sajamskog dijela bili su: Amicus Pharma – Mustela, Sideral Forte, Glosarij – Tommee Tippee, BABÉ, WaterWipes, Neregelia – Nutrino, Sebamed, 4U Pharma, Farmont – To.To, Suavinex, Calgo MN – Pufies, Podravka – Lino, Mini Bambini, Osmi red – D – Medela, B.Well, Specchiasol, DFC, Zoi Cosmetics, S Press +  – Originalna Pavlovićeva mast i Leader Kids.

Tokom dana budućim mamama je na raspolaganju bio i tim Doma zdravlja Podgorica. U okviru njihovog prostora trudnice su imale mogućnost da izvrše mjerenje težine, kao i nivoa glukoze u krvi i krvnog pritiska.

Za buduće roditelje koji nijesu bili u mogućnosti da dođu na događaj organizator je, zahvaljujući podršci Unicefa i EU, obezbijedio snimanje svih predavanja i prezentacija. Snimak je dostupan na platformi YouTube i Facebook stranici Roditelji.me.

prcentar.me

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO