Sačuvajte zube u trudnoći

Kako se mnoge žene plaše da će im tokom trudnoće biti narušeno zdravlje zuba, otkrivamo vam zablude i istine o njihovoj njezi i zaštiti

Kada je riječ o zdravlju zuba u trudnoći, mnogo je različitih predrasuda. Jedna od najčešćih je da zubi ispadaju jer beba iz zuba majke crpi kalcijum neohodan za njen razvoj, a postoji čak i mišljenje da buduće mame ne smiju da imaju stomatološke intervencije. Riječ je, naravno, o zabludama. Zdravlje zuba u trudnoći je ugroženo jer dolazi do promjene nivoa hormona, što prouzrokuje probleme sa desnima i mekim tkivom oko zuba. Često dolazi do oticanja jer se hrana tu lakše zadržava i teže eliminiše. Takođe, u prva tri mjeseca trudnoće česte su mučnine i povraćanja, što ugrožava zdravlje zuba jer kiselost iz želuca nagriza gleđ i prouzrokuje karijes. Preporuka stručnjaka je da se poslije povraćanja usta isperu vodom, sačeka tridesetak minuta, kako bi se nivo kiselosti u ustima smanjio i gleđ oporavila, te oprati zube. Crveno i bolno zubno meso sklono krvarenju upućuje na upalu koja se naziva gingivitis, a zahvata između 30 i 75% trudnica. To može prouzrokovati ozbiljne probleme, pored gubitka zuba, parodontitis može biti uzrok prijevremenog poroda ili rođenje djeteta niske porođajne težine. Zbog svega navedenog u toku trudnoće veoma je bitna dobra i temeljita higijena uz konsultaciju stomatologa koje sve metode da koristite radi najefikasnije zaštite zdravlja zuba. Bitan faktor je ishrana, upravo kako bi se nadoknadio nivo kalcijuma.

Zube treba popravljati

Pored savjeta da se u toku trudnoće mora češće posjećivati stomatolog, ako dođe do situacije da zub zaboli ne smijete da odlažete stomatološku intervenciju, jer bol ne trpi samo buduća majka, nego i beba. Zubi se u trudnoći popravljaju, vade i to s anestezijom. Ne postoje dokazi da su lokalni anestetici u stomatologiji štetni za fetus u ranoj trudnoći. Velike količine anestetika mogu biti štetne, ali tek u uznapredovaloj trudnoći, a posebno u terminu porođaja. Jedino što se ne savjetuje je snimanje zuba, izuzev u posebnim situacijama, kada je potrebno postaviti dijagnozu i kada je liječenje neodložno. Međutim, novija istraživanja smatraju da bi snimanje trebalo izbjegavati samo u prva tri mjeseca, a kasnije nije kontraindikovano, pošto je nivo zračenja današnjih rendgen aparata sveden na neškodljivi minimum. Snimanje se, naravno, obavlja uz zaštitu olovnom keceljom i okovratnikom. Saradnja stomatologa i ginekologa je neophodna kada postoji patološka ili rizična trudnoća.

 SAVJETI

*Svakog drugog mjeseca poželjno je odlaziti na kontrolu kod stomatologa. Tokom tih posjeta stomatolog će da pregleda zube, izliječi one napadnute karijesom, očisti od naslaga i zubnog kamenca

*Neke žene u ranoj trudnoći prestanu da koriste pastu za zube jer im izaziva mučninu, što nepovoljno utiče na higijenu usta i zuba. To ne smije da ih obeshrabri da vode računa o oralnom zdravlju već da ih natjera da pronađu drugu pastu koja će im odgovarati. Isto se odnosi i na četkice za zube.

*Preporučljivo je jesti izbalansiranu ishranu, bogatu proteinima, kalcijumom i vitaminima A, C i D.

*Poželjno je prati zube dva puta dnevno najmanje po dva minuta, bar jednom dnevno čistiti zube koncem, a sredstva za ispranje usta pomažu uništenju bakterija koje izazivaju paradentozu.

 

POLIKLINIKA VUKOTIĆ Moderna stomatologija zahtijeva multidisciplinarni pristup u rješavanju patologije oralnog zdravlja. Svaka od grana stomatologije obezbjeđuje da se problemi uzrokovani načinom ishrane, lošim navikama i naslijeđem rješavaju po fazama i u određenom životnom dobu. Poliklinika Vukotić sa svojim timom specijalista rad bazira na edukaciji, preventivi i praćenju pacijenata od dječijeg uzrasta. Savremenim pristupom i dijagnostikom, a na osnovu dugogodišnjeg iskustva, u mogućnosti smo da kombinacijom hirurško-ortodontske terapije rješavamo nepravilnosti u ranom uzrastu pa sve do implantantsko-protetskih tretmana u kasnijem životnom dobu. Time se omogućava bolji način ishrane, estetika i kvalitet života podiže na viši nivo.

 

GRACIJA 126/mart 2018.

Možda vam se dopada

Komentari

učitavam...