Nedavno objavljeno

Sanja Matijević: Istražujem granice mašte i kreativnosti

“Ne stvaram modu koja nužno prati aktuelne trendove i sezone, već modele koji su nosivi, unikatni i dugotrajni”, kaže poznata dizajnerka, koja će novu kolekciju predstaviti na IFF Porto Montenegro

Razgovarala Marina Strugar
Foto Vesela Mišković
Mjesto slikanja Villa Kristina, Bjelila

Sanja Matijević voli izazove i pomjeranje granica. To i radi, istražujući različite oblike forme. Njene kolekcije su usko povezane sa kulturnim nasljeđem Crne Gore i Boke Kotorske, a sa novom, pod nazivom YoUnique, će se predstaviti u okviru 4. internacionalnog modnog festivala IFF Porto Montenegro, u organizaciji agencije Fabrika.
“Kolekcija se sastoji od petnaestak unikatnih modela, i priča priču svake žene ponaosob ističući njenu posebnost. Modeli su elegantni, svedeni, pročišćenih linija i formi, asimetrični i sa dosta detalja. Kao i u svakoj, i u ovoj kolekciji se prožima kulturno nasljeđe Boke Kotorske, ovaj put ispričano kroz materijale. Boje su uglavnom monohromatske, crna, bijela i siva. Inspiracija je žena u svojoj ljepoti, jednostavnosti i posebnosti, baš onakva kakva i jeste.”

Koliko Vam znači predstavljanje na ovako prestižnoj modnoj manifestaciji? Koliko Vam je to čast, a koliko odgovornost?
– U svakoj kolekciji uvijek se trudim da napravim korak dalje u svom radu i da sebe izazovem i istražim svoje granice mašte i kreativnosti. To je samo po sebi težak i zahtjevan zadatak. A kada pri tom kolekciju predstavljate na ovakvom događaju, izazov je još i veći. Velika je čast učestvovati na IFF događaju i biti dio jedne tako lijepe price, ali je u isto vrijeme i velika odgovornost. Kao neko ko voli da prihvata izazove, veoma sam srećna i počastvovana što sam dobila ovu priliku i što ću sarađivati sa eminentnim stručnjacima iz oblasti mode i organizacije modnih događaja.
Volite da se poigravate sa stilovima, kombinovanjem muško- ženskih elemenata, detaljima s uniformi, smjelim transformacijama, a sve ogrnuto plaštom glamura. Kako biste okarakterisali modu koju stvarate, šta se izdvaja kao dizajnerska prepoznatljivost i modni pečat Vašeg brenda?
– Srž mog brenda, pored navedenog, jesu jednostavnost i svedenost sa dosta detalja koji nisu odmah uočljivi, posvećenost svakom detalju ponaosob i dobri krojevi. Ne stvaram modu koja nužno prati aktuelne trendove i sezone već stvaram modele koji su nosivi, unikatni i dugotrajni.


Koliko je bilo potrebno istrajnosti u razvijanju brenda i vizije koju ste slijedili?
– Jako mnogo, posmatrajući iz sadašnje perspektive. Ovim poslom se bavim 15 godina i bila sam među prvim dizajnerima odavde. Bilo je veoma izazovno i smjelo odlučiti se na ovaj poziv. Ali, kada za vas ne postoji druga opcija u glavi, jedino što možete je da slijedite svoju intuiciju i viziju.
Dugogodišnji rad u sferi mode donio Vam je razna iskustva, koliko je to uticalo na Vaš dizajnerski izaraz i u kojim segmentima se očitava ta sazrelost u modnom smislu?
– Kada se dugo bavite nekim poslom i posvetite se tome, uvijek se trudite da budete što bolji i da napredujete. Saznajete i učite nove stvari, kako kroz iskustvo u radu tako i kroz razne druge segmente života koji vas oblikuju. Sve to utiče na modni izraz i kroz forme, i kroz cjelokupan pristup radu i prezentaciju istog.

“Naziv kolekcije je YoUnique i priča priču svake žene ponaosob, ističući njenu posebnost. Modeli su elegantni, svedeni, pročišćenih linija i formi, asimetrični i sa dosta detalja”

Šta za Vas lično znači moda?
– Moda za mene znači lično predstavljanje sebe svijetu kroz ono što nosite slijedeći svoj osjećaj.
Da li privatno nosite kreacije iz Vašeg ateljea?
– Naravno, to su moji omiljeni komadi garderobe, naročito odijela.
Kako biste opisali Vaš stil, koje stvari su najzastupljenije u Vašem ormaru? Na čemu nikada ne štedite?
– Najviše volim da nosim odijela, naročito sakoe muških krojeva. Moj stil se najlakše može opisati kao elegantan sa dozom urbanih elemenata i neočekivanih detalja. Volim i haljine, naročito preko dana. A najbitnije mi je da garderoba oslikava ono kako se trenutno osjećam. Nikada ne štedim na sakoima, torbama, naočarima i parfemima.
Da li ste pristalica kombinovanja skupe i jeftinije garderobe?
– Jesam, nekad mi se svidi nešto jeftinije jer je zanimljivo i dobrog kroja. Ne dijelim garderobu na jeftinu ili skupu već na onu koja mi se sviđa ili ne.
Koji je ključni modni detalj na ženi, a šta Vam se nikako ne dopada?
– Torba i naočare, ako su odgovarajući mogu “podići” cijelu kombinaciju. Ne dopada mi se kada vidim loš nakit na ženi.
Stiže nam nova modna sezona, koji ljetnji trendovi su Vam favoriti?
– Ljeti uvijek glasam za prirodne materijale, opušten stil i lepršave haljine. Volim i šešire, ljetnje torbe i nakit.

BLIC PITANJA

Omiljena ljetnja kombinacija?
– Lepršava haljina, šešir i naočare.
Bikini ili jednodijelni kupaći kostim?
– Bikini.
U torbi za plažu uvijek nosite…
– Kremu sa SPF-om za lice i tijelo, peškir i vodu.
Boja ovog ljeta?
– Plava.
Omiljena ljetnja poslastica?
– Sladoled.

Gracija 203

Latest Posts

Lifestyle

Ljepota

Zdravlje

Recepti