NaslovnicaLifestyleSavjeti japanske "kraljice urednosti"

Iz iste kategorije

Savjeti japanske “kraljice urednosti”

Mari Kondo je japanska “kraljica urednosti”, a njena knjiga Magija sređivanja koja mijenja život: Japanska vještina oslobađanja od stvari i organizovanja postala je bestseler širom svijeta. Evo nekih njenih pravila za sređivanje doma, poslije kojih više nećete morati da sređujete ponovo, tvrde njeni “sljedbenici”:

Zamislite svoj dom u savršenom redu

Vizualizujte svoj cilj – zamislite život u prostoru oslobođenom viška stvari, i sebe bez stresa i pritiska koji sav taj nered izaziva. Zamislite kako da, umjesto da ih raspremate, imate više vremena za porodicu i prijatelje.

Sredite sve odjednom, i to odmah

Ignorišite savete o spremanju svakog dana pomalo, ili oslobađanja od jedne nepotrebne stvari dnevno. Morate odvojiti posebno vrijeme i krenuti redom. I to što pre!

Prvo odbacujte, poslije raspoređujte

Ni ne pomišljajte na sređivanje sve dok ne završite sa odvajanjem nepotrebnog. Čim počnete da razmišljate o tome gde biste stavili nešto što niste ni sigurni da vam treba, raskrstili ste sa raščišćavanjem.

Počnite od lakšeg

Ne počinjite sa starim ljubavnim pismima i ostalim sentimentalnim drangulijama. Krenite od garderobe, pređite na knjige, papire, kuhinjski pribor, a emocije ostavite za kraj.

Stavite sve iz jedne kategorije na gomilu

Ako ste krenuli od garderobe, izvadite sve odjevne predmete koje imate u domu i stavite ih na jednu gomilu, pa pregledajte stvar po stvar.

Riješite se papirologije

Kondo smatra da svi papiri treba da stoje na jednom mjestu, podijeljeni u dve grupe – oni koji se čuvaju i oni koji zahtevaju da se nešto sa njima preduzme. Morate biti sasvim odlučni kad se radi o papirima – bacite uputstva za električne uređaje, jer ih sigurno nikad ne koristite, a i sva se mogu naći na internetu. Pobacajte stare račune, izvode i priznanice. Čuvajte jedino ugovore i polise osiguranja.

Rastajte se sa ljubavlju

Ako vam je teško da odbacite poklone koje ste dobili od dragih ljudi, probajte da primijenite tehniku zahvaljivanja u sebi na daru i vremenu koje je poklon proveo sa vama. Zatim ga odložite na gomilu za poklanjanje dobrotvornim organizacijama. Tako ćete se osloboditi osjećaja krivice.

Kupatilo treba da bude prazno

Sve što se koristi u kupatilu treba da stoji zatvoreno u ormarićima, ne na otvorenom. U suprotnom će vam sve te stvari otežavati čišćenje, a bočice i teglice vječito će biti ljigave ili okovane kamencem.

Ne kupujte skupe ili komplikovane elemente za čuvanje stvari

Kondo kaže da ih je sve isprobala, i da je ipak najkorisnija obična kutija za cipele. Naša nezajažljiva potreba za boljim skladišnim prostorom rezultat je pretrpanosti stvarima. Kutije za cipele možete koristiti u fiokama za slaganje hulakopki uredno i uspravno, ili u kuhinji, za ređanje šerpi i tiganja uspravno umjesto jedne preko drugih.

Ne držite garderobu “za po kući”

Ako čuvate flekave majice da biste u njima šetali po kući, onda će vas mrziti da se presvlačite da biste otišli kod komšinice ili do prodavnice. Kondo smatra da stvari “za po kući” čine da i vi postajete “za po kući”.

Naučite da odjeću slažete uspravno

Osim kaputa, haljina i odijela, većina stvari može da se presavije kako bi zauzimala manje prostora. Ovladajte tehnikom uspravnog slaganja bluza i džempera, i uvijek ćete ih sve imati pregledno poređane, umjesto jedne preko drugih.

Zadržite samo stvari koje vam donose radost

Da li vas određena stvar usrećuje? Da li bez imalo razmišljanja možete da kažete “Ovo baš volim!” Ako nije tako, vjerovatno treba da je se oslobodite. Umjesto da se fokusirate na pitanje – “šta treba da bacim?” promijenite perspektivu i razmišljajte “šta zaista želim da čuvam?”

Knjige koje još niste pročitali vjerovatno ni nećete

Što je više vremena prošlo od kupovine knjige, manje su šanse da ćete je ikad zaista i pročitati. Bolje je da takve knjige donirate, a vi se vratite ponovnom čitanju onih knjiga koje vam zaista znače.

“Jednom” nikad neće doći

Jedna od malih laži koje sebi govorimo je da nešto treba da zadržimo jer će nam možda jednom zatrebati. To se po pravilu nikad ne dešava. Kondo čak smatra da tako stvari puštamo da tavore neiskorišćene umjesto da posluže nekom, kome stvarno trebaju.

Svoje stvari tretirajte kao da su žive

Umjesto da razrogačite oči na ovu ideju, razmislite kako inače tretirate svoje stvari. Čim uđete, bacate kaput, ključeve, cipele… ono što rijetko koristite ćuškate u zadnji deo ormana… Da se ovo ne bi dešavalo, Kondo savjetuje da više poštujete stvari koje vam koriste. Svaka je zaslužila svoje mjesto i barem jedno mentalno “hvala” od vas kada je na kraju dana odložite tamo.

Vaše stvari su odraz vašeg uma

Kondo smatra da stvari čuvamo iz emocionalnih razloga – iz straha od budućnosti ili veza sa prošlošću. Umjesto toga, savjetuje da slavimo sadašnji trenutak, i oslobodimo se tereta prošlog i budućeg vremena, koji nas sprečavaju da budemo spokojni i rasterećeni – SAD.

Nedavno objavljeno