Savjeti za jesen

Vožnja biciklom, šetnja, lagani obroci, ljeti je lakše biti lijepa i u formi. Šta da učinite dolaskom jeseni?

spot_img

Dolaskom jeseni, uz svakodnevne obaveze na poslu i u kući, uz promjenu godišnjeg doba, vraćaju se i smanjene fizičke aktivnosti, loše navike i višak kilograma. Potrebno je odmah reagovati, ali ne postavljajte sebi nedostižne ciljeve, tako rizikujete brzo odustajanje. Dovoljno je da se pridržavate nekoliko jednostavnih savjeta kako biste zadržali sadašnju liniju: o uravnoteženoj ishrani, kretanju i njezi.

Jedite uravnoteženo!

Ne zapostavljajte pravilnu ishranu, ne preskačite obroke i dovoljno jedite. Tjestenina, pirinač i krompir vaši su saveznici. Stres, prelagani ili brzo pojedeni obroci, kišni i kraći dani: svi elementi zajedno čine da budemo loše raspoloženi i izazivaju iznenadnu glad, uglavnom za slatkišima. Kako da im odolite? Najbolje je uzeti žvakaću gumu ili oprati zube – ukus mente smiruje apetit. Popijte vodu ili nezaslađen čaj. Kada jedete kvalitetno i dovoljno za vrijeme obroka, nećete ogladniti nakon dva sata. Hljeb, tjestenina i žitarice sadrže šećere koji se sporo asimiliraju i osjećaj sitosti traje duže.

Kada su dani kraći, organizam osjeća nedostatak svjetlosti. Dolazi do variranja hormonskih vrijednosti, što utiče na raspoloženje i apetit. Stoga, iskoristite svaki slobodan trenutak i provedite ga na otvorenom.

Za ostanak u formi ne treba da se odreknete svih zadovoljstava – rizikujete da postanete deprimirani. Možete ponekad da se počastite nekim slasnim zalogajem, ali bez pretjerivanja! Tanjir pomfrita dvaput sedmično je ok, ali svakog drugog dana je previše. Ne morate odbijati pozive na večeru, ne paničite: neka naredni obrok bude kuvano jaje i velika salata!

-

Krećite se i vježbajte!

Kretanje i fizička aktivnost veoma su važni ako ne želite da imate problema s kilažom. Bavljenje sportom sagorijeva kalorije, zateže mišiće i oslobađa od stresa. Ali, kako biste postigli istinske rezultate, potrebno je da vježbate na pravi način. Pronađite aktivnost koja vam odgovara i vježbajte najmanje dvaput sedmično. Svakodnevno šetajte barem pola sata, vozite biciklo, idite pješke na posao ili izađite iz prevoznog sredstva stanicu prije, ne koristite lift. Polusatnom šetnjom ujednačenog ritma gubite 100-150 kalorija. Ako je vrijeme loše, idite na bazen. Plivanje je aerobna fizička aktivnost, znači da ćelijama omogućava veći dotok kiseonika i na taj način jačaju srce, krvni sudovi i pluća. Aerobne aktivnosti (hodanje, trčanje, biciklizam, planinarenje i slično) odlične su za smanjenje tjelesne težine, ali i za opuštanje, psihičko rasterećenje i smanjenje stresa. Gimnastika je savršena za oblikovanje tijela.

Njegujte tijelo!

Što se više njegujete, više ćete sami sebi da se sviđate i ustrajete u onome što radite. Počnite s pilingom cijelog tijela kako biste odstranili izumrle površinske ćelije. Činite li to jednom ili dvaput sedmično, koža će biti glatka i sjajna. Svakodnevno, nakon tuširanja, cijelo tijelo namažite hidratantnom kremom ili mlijekom – doprinijeće i tonifikaciji tkiva. Povremeno priuštite sebi masažu, povjerite tijelo stručnim rukama i bićete opušteniji.

Ne zaboravite da celulit nikada nije na odmoru pa borba mora biti svakodnevna. Sem poklanjanja pažnje površinskom sloju kože (piling, hidratantna krema, itd), jedite namirnice s drenažnim djelovanjem (vlakna, ananas, zeleni čaj), kreme s aktivnim principima koje pročišćavaju tkivo, tope masnoće i zatežu kožu. Nepobitna je činjenica: kada ne morate da obučete kupaći kostim, manje ste motivisani i manje pazite šta jedete. Ako dolaskom hladnijeg vremena odmah počnete da se skrivate u širokoj odjeći, višak kilograma ćete primijetiti tek kada ih bude previše! Dakle, tokom jeseni i zime nastavite da odijevate uske majice, suknje, pantalone… Ako se osjećate seksi, imaćete želju da takvi i ostanete!

GRACIJA 117/oktobar 2017.

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO