spot_img

Savjeti za zen godinu

Iskoristili ste praznike ili kraći odmor da se pomirite sa sobom i okolinom i puni ste energije. Kako da zadržite vitalnost, oslobodite se stresa i tokom cijele godine osjećate – ZEN?

spot_img

PREDUHITRITE PROBLEM Tokom kraćeg ili dužeg odmora uspijevate da ostanete mirni, vjerovatno jer ste manje pod stresom, manje je odgovornosti i rokova koje treba poštovati, kako za vas tako i za porodicu. Ali, čim ponovo počnete da radite i otvore se škole, ritam postaje nepodnošljiv i uvijek ste u trci sa vremenom. Taj sindrom mogao bi se nazvati hitnost: uvijek kasnite (ili vam se to čini), ne želite da izgubite nije jedan minut i brojite svaki kako biste stigli onaj sljedeći. Najmanje što možete da učinite je da mislite kako i vi i ostali možete sebi da dozvolite malo slobodnog vremena. Kako biste bili opušteniji, naviknite se da počnete raditi malo ranije: navijte budilnik pola sata ranije kako biste imali više vremena za tuširanje, doručak, djecu… To vrijedi i za ostatak dana. Vidjećete da ćete uspjeti sve da završite i bićete mirniji jer nema osjećaja kašnjenja. Stići ćete ranije na posao i s osmijehom na usnama. Obaveze ne ostavljajte za sutra, rizikujući da se nagomilaju. Uhvatite se ukoštac najprije s onim najtežim, kasnije ćete biti mirni i dobro raspoloženi.

NAPRAVITE PAUZU Aktivna ste žena i ponosni zbog toga. Uvijek u pokretu, od jutra do večeri, što vam se i sviđa. Ipak, ponekad tokom dana osjetite pad energije, onda popijete kafu i nastavljate dalje. Pretjerivanjem rizikujete da se jednog dana potpuno iscrpite. Tokom odmora naučili ste da se opustite, pravite pauze, da osluškujete potrebe sopstvenog tijela i uma. Ne gubite te dobre navike tokom cijele godine, najbolji su način da lako prevaziđete svakodnevne teškoće i stres. I kod kuće i na radnom mjestu potrebno je da pravite pauze i nakratko se odmorite. Kod kuće podignite noge naviše i poduprite ih jastukom, a na poslu se udobno zavalite u stolici i opustite nekoliko minuta. Popijte čaj, pojedite koji keks ili kockicu čokolade, kao svojevrsnu nagradu za završene poslove. Pravljenje pauze tokom dana nije gubljenje vremena, u pitanju je efikasan i obavezan način obnavljanja energije. Negiranjem potrebe za odmorom pretvaramo se da smo nepobjedivi, a niko nije takav, što na duže staze postaje opasno za duh i tijelo.

BIJEG VIKENDOM Daleko od kuće i posla sve je drugačije nego inače i nikad vam nije dosadno. Po povratku kući, nekoliko dana vas drži euforično raspoloženje, razmišljate o proteklim dešavanjima, osjećate se lijepom, u formi ste… Rutina još nije zavladala, ali je uvijek spremna za napad. Nisu vam dovoljne samo kratkotrajne dnevne pauze, naučite da se posvetite samo sebi, jednom sedmično ili bar jednom mjesečno po nekoliko sati. Nije svako u situaciji da provede vikend u spa ili wellness centru, ali odlazak na masažu neće nam uništiti finansijsku situaciju. Žene često nalaze bezbroj razloga da sebi ne dozvole trenutke zadovoljstva: kućni i dodatni poslovi na radnom mjestu, obaveze prema djeci… Istina je da se osjećaju krivim ako se posvete sebi, umjesto da izvršavaju svakodnevne obaveze. Društvo nameće rad i obaveze bez prestanka, a lijenost (čak i nesvjesna) je ocijenjena kao najgora od svih mana. Zar zaista mislite da žene više vole da ostanu u kući i da čiste nego da provedu negdje romantični vikend ili odmarajući se?!

-

IZABERITE HOBI, ALI ZABORAVITE TRENDOVE Na odmoru smo najčešće fizički aktivni ili otkrijemo neki novi hobi, ali čim se vratimo kući, smanjuje se želja da nastavimo. Zapostavljamo zadovoljstvo koje smo osjećali i javlja se frustracija: nikada nemam dovoljno vremena za sebe, da imam vremena mogla bih da nastavim… Opravdavamo naše ponašanje spoljnim faktorima – tako je najlakše. Ustvari, pod pritiskom društva u kojem se sve vrti oko ideje o savršenstvu, strah nas je od neostvarivanja vlastitih ambicija. Potrebno je da naučite da se bavite nekom aktivnošću zbog samih sebe, slijedeći vlastiti ritam, a ne kako bismo poslije tri mjeseca postali najbolji. Nije važan postignuti rezultat nego zadovoljstvo koje osjetimo tokom aktivnosti, bilo da se radi o fitnessu, plivanju, kursu stranog jezika… Nastojte da izaberete aktivnost koja vam se istinski sviđa, ne podliježite trenutnim trendovima. Zadovoljstvo zbog spoznaje da učestvujete u aktivnosti s osobama koje nisu ni članovi porodice ni poslovne kolege omogućava stvaranje novih prijateljstava, važnih – jer ih povezuje zajedničko zadovoljstvo.

BRIGA O SEBI Već od oktobra osjećate umor, koža vam je blijeda, bez sjaja, a kosa suva i
beživotna? To se dešava jer ljeti nastojimo biti opušteniji i bezbrižniji, nastojimo da budemo lijepi i da se tako i osjećamo. Imate pravo biti lijepi i zimi! Potrošite malo više novca za efikasne proizvode koje ćete redovno da koristite. Nećete zbog toga postati rob izgleda, važno je da se sebi sviđate. Osjećaćete se mnogo zavodljivije ako se depilirate tokom cijele godine, a i partner će to cijeniti. Voditi brigu o samom sebi znači i uvijek jesti zdravo, a ne samo u proljeće zbog skoro nadolazećeg ljeta i pomisli na kupaći kostim. Voće, povrće, riba i integralne žitarice, čije će pozitivno djelovanje vitamina i minerala učiniti da budemo ljepše. Ali, ne treba da zaboravite ni na povremena zadovoljstva: od malo čokolade umjesto dva light jogurta za užinu, nećete se udebljati. Naprotiv, učiniće da se ne osjećate frustrirano, a kada ste frustrirani lice je napeto i nastaju bore. Ne nosite odjeću koja vam se ne sviđa i koja vam dobro ne stoji, bacite sve što je staro i isprano, obradujte se seksi kompletom donjeg rublja, osjećaćete se ljepše i zavodljivije, a ne kao Pepeljuga.

NE OSJEĆAJTE KRIVICU Svaki odlazak na odmor je poseban jer sebi dozvoljavamo da se opustimo i ne mislimo na brige. Kada prođe, sve postaje komplikovanije: prestajemo da brinemo o sebi, nećemo da kupimo ni novi ruž, ni da ostanemo u duže krevetu nego ćemo ustati da djeci napravimo doručak, manje ćemo da vodimo ljubav a više da spremamo kuću. Šetnja sa prijateljicama, odlazak na kafu ili duga kupka nisu izgubljeno vrijeme. Ti trenuci omogućavaju nam da napunimo baterije i, dakle, budemo efikasnije u svim ostalim, manje dopadljivim situacijama. Misleći više na sebe, bićete otvorenije prema drugima, jer činjenica da osluškujete vlastite želje omogućava da se osjećate optimističnije i pozitivnije.
U društvu prijatelja nećete imati potrebu da se žalite i bunite, stvaraćete interesantne i bogate veze, što ne uspijeva osobama koje žive kao žrtve (ili se tako osjećaju), uvijek frustrirane jer silom stavljaju barijere pred vlastite potrebe. Uspjećete da se distancirate od odnosa i događaja koji vam se čine dramatičnim ili izvanrednim: prvi će da izgledaju manje komplikovani i nećete biti razočarani ako se ovi drugi vremenom ne pokažu tako posebnim. Uzimajući stvari onakvim kakve jesu, dajući im pripadajuću vrijednost, postaćete mnogo smireniji i zadovoljniji!

Priredila Snežana Crkvenjaš

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO