Savršene ruke na niskim temperaturama

spot_img

Poslije lica, ruke su najizloženiji dio tijela, ali i onaj koji najbrže stari: u prosjeku deset puta brže od tijela i pet puta od lica i vrata, zbog kontinuirane izloženosti svakodnevnom stresu (atmosferskim uticajima, nečistoćom, kontaktom s vodom, radovima…). Kako bismo ih zaštitili od svega toga i sačuvali njihovu ljepotu, ruke je potrebno neprestano njegovati, što je zimi izuzetno važno. Da bismo pobijedili hladnoću dovoljno je slijediti nekoliko savjeta, pribjeći određenim preventivnim i regenerišućim, prirodnim kurama. Kako biste izbjegli dehidriranost kože izaberite jednu od sljedećih solucija, ovisno o tome gdje živite.

U gradu: PILING, KUPKA I MASKA

Radi se o opuštajućem tretmanu: nakon pilinga uz pomoć morske soli, koja je bogata oligoelementima i vitaminama, uronite ruke u mlaku vodu. Zanoktice tretirajte proizvodom na bazi acetil-salicilne kiseline, a kožu ampulama hijaluronske kiseline. Potom nanesite masku za ruke, ostavljajući da koža upije sve aktivne supstance tokom desetak minuta (proces ćete poboljšati umotavanjem ruku u topao peškir ili navlačenjem pamučnih rukavica). Na kraju, masaža kremom s esencijalnim uljima pokloniće koži glatkoću i svilenkast dodir. Tretman se preporučuje dvaput nedjeljno, tokom mjesec i po. Ujutro, prije nego izađete iz kuće, ili tokom boravka na otvorenom, na ruke nanesite laganu kremu sa zaštitnim filterom. Ukoliko je hladno, rukavice su obavezne.

Na moru: ANTIOKSIDANTNI ZAŠTITNI KOKTEL

Prije nego ruke podvrgnete tretmanima, dobro je uraditi piling sve do laktova kako bi koža bila spremnija na upijanje aktivnih sastojaka. Potopite ruke u duboku posudu s mlakom vodom u koju ste dodali sredstvo za kupanje, zatim ih posušite, oko noktiju utrljajte ulje za omekšavanje kožice i lagano ih pritisnite drvenim štapićem. Lagana masaža kremom, uljem ili nanošenje posebne maske za ruke, kozmetičkog parafina, nakon desetak minuta u pamučnim rukavicama daće savršen rezultat. Potom slijedi uobičajeno nanošenje hranjive kreme za ruke. Tretman je najbolje provoditi dvaput nedjeljno.

Na planini: SUPER HRANJIVA BOMBA

Idealan tretman za ruke izložene intenzivnoj hladnoći i vjetru je na bazi mlijeka i meda, što će ih omekšati, nahraniti i navlažiti. Nakon uređivanja noktiju, uradite piling ruku do početka zgloba, zatim nanesite “puter-kremu”, bogatu hranjivim i sastojcima za omekšavanje kože. Slijedi proteinska maska, a zatim uranjanje ruku u kozmetički parafin te masaža proteinskom kremom za izuzetno suvu kožu. Ovakav tretman dvaput nedjeljno, prije odlaska na planinu i nakon povratka, biće sasvim dovoljan. Sem obavezne zaštite ruku rukavicama, korisno je više puta dnevno nanositi kremu koja sadrži vitamin E i proteine, koja će ih omekšati i dubinski hidratizovati.

Šta da uradite…

NA SUNCU Toplota dovodi do dehidracije površinskog sloja kože, dok solarno zračenje, pogotovo UVB i UVA, dubinski oštećuju kolagensko tkivo i elastin, stvarajući mrlje i površinsku grubost kože. Koristite kremu s visokim zaštitnim filterom i nanosite je više puta dnevno – ne štedeći.

ISPOD NULE Izuzetno niske temperature čine kožu ruku veoma suvom, dok je, zbog usporavanja cirkulacije, značajno smanjen protok kiseonika i hranjivih tvari putem krvi. Suvoća, iritiranost i crvenilo mogu se spriječiti omekšavajućim kremama i maskama super hranjivom kremom-puterom.

Možda vas zanima

NEDAVNO OBJAVLJENO