Šetnjom protiv raka dojke

spot_img

Američka studija provedena na 73.000 žena u periodu od 17 godina pokazala je: žene u postmenopauzi koje su šetale bar sedam sati nedjeljno znatno su smanjile rizik od pojave raka dojke. Kako objavljuje Američko društvo za borbu protiv raka (ACS), ovo je prvi put da je istraživanje pokazalo da je šetnja direktno povezana sa smanjenjem rizika. Stručnjaci iz Velike Britanije navode kako je životni stil veoma bitan. Humanitarno udruženje Ramblers okupilo je grupu starijih žena i podstaklo ih na šetnju ne dužu od jednog sata nedjeljno, jer bavljenje bilo kojom fizičkom aktivnošću itekako smanjuje rizik od obolijevanja od mnogih vrsta raka.

Važnost rekreacije

Studija objavljena u časopisu Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention obuhvata 73.615 žena starosti između 50 i 74 godine, a provedena je u periodu 1992. i 1993. na način da se pratila pojava raka kod žena u grupi. Žene su ispunile upitnik o svom zdravlju, kao i o tome koliko su aktivne i koliko vremena provode u šetnji, plivanju i bavljenju aerobikom, a koliko vremena provede sjedeći, čitajući i gledajući televiziju. Iste upitnike su popunjavale svake dvije godine, od 1997. do 2009. Za 47% žena, šetnja je bila glavna fizička aktivnost. One koje su šetale najmanje sedam sati nedjeljno smanjile su rizik od dobivanja raka dojke za 14% u poređenju sa ženama koje su šetale tri ili manje sati nedjeljno.

Dr Alpa Patel koja je vodila studiju, kaže: “Više od 60% žena potvrdilo je da već neko vrijeme svaki dan šetaju i promovišu šetnju kao jednu relaksirajuću aktivnost, što može biti efikasna strategija za povećanje fizičke aktivnosti kod žena u postmenopauzi. Bili smo prijatno iznenađeni kada smo saznali da bez bilo koje dodatne aktivnosti svakodnevna jednosatna šetnja znatno može da smanji rizik od obolijevanja od raka dojke. A nešto zahtjevniji vidovi vježbe, koji uz to i duže traju, još više smanjuju taj rizik.”

Delit Morgan, izvršna direktorka Kampanje za borbu protiv raka dojke u Velikoj Britaniji, kaže: “Ova studija je novi dokaz da životni stil koji odaberemo igra veoma važnu ulogu kada je u pitanju obolijevanje od raka dojke i da čak veoma male promjene u našoj životnoj svakodnevnici mogu da znače ogromnu razliku. Najbolje oružje u odbrani protiv raka dojke jeste da spriječimo njegovu pojavu. Izazov koji je pred nama jeste da rezultate istraživanja sprovedemo u djelo i podstaknemo ostale žene na male promjene koje će da spriječe eventualni rak dojke.”

GRACIJA 12/2013.

Možda vas zanima

NEDAVNO OBJAVLJENO