spot_img

ŠIPČANIK

spot_img

Tekst: Slavomir Ćirović
Fotografije: 13. JUL plantaže

Na istočnoj strani Podgorice, iz  nepreglednog Ćemovskog polja izranja brdo po imenu Šipčanik.
Nekada je ovdje bilo utvrđenje koje je crnogorski prestolonasljednik Danilo, 1912.  preuzeo od Turaka, a kasnije –  vojni aerodrom. Sa tvrđave, koja je na samom uzvišenju, pruža se pogled na Skadarsko jezero i grad Podgoricu. Šipčanik je danas simbol novog doba u istoriji Plantaža… Priča o ovom neobičnom podrumu, međutim, kao i svaka priča o vinu, mora da počne u vinogradu…
Brdo Šipčanik se lagano  uzdiže iz posljednjih redova vinove loze, koja se talasa u moru čokota, čineći najveći vinograd u jugoistočnoj Evropi, a upravo u ovom dijelu Ćemovskog polja, oko Šipčanika, rađa se i najbolji crnogorski vranac…

Nova dimenzija

U petoj deceniji postojanja, otvoreno je ovo novo poglavlje istorije podgoričkih Plantaža,  ali i nova dimenzija vina sa Ćemovskog polja. Stari vojni aerodrom je pretvoren u impresivnu riznicu vina,  po principu francuskih šatoa, jer je podrum smješten usred vinograda, u istoj zemlji, u istom kamenu, iz kojih se loza rađa.
Šipčanik je otvoren krajem 2007, nakon prve faze rekonstrukcije koja je trajala nešto više od godinu dana i u koju su Plantaže uložile dva miliona evra. Podrum se nalazi na prosječnoj dubini od preko 30 metara ispod zemlje. U obliku je zavojitog tunela, dugog 356 metara, prosječne širine 13,5 i visine 7 metara. Temperatura je gotovo konstantna – između 17 i 19 stepeni. Vlažnost – 70 do 80%. U impresivnom prostoru, na 7.000 metara kvadratnih, vino se, u drvenim sudovima, njeguje u gotovo idealnim klimatskim i tehnološkim uslovima. U drvenim buradima i bocama odležava i stari dva miliona litara vina.
Vidjećete ovde najpoznatije marke barik buradi… hrast iz najboljih francuskih regiona, sa različitim stepenom nagorijevanja duga… Sve to daje vinarima beskonačne mogućnosti za onu finu, pomalo alhemičarsku igru, sjedinjavanja hrastovine i vina.
U sklopu podruma je i vinoteka sa 28.000 boca vina, starih od 3 do 10 godina… a tu je i najstarije vino Plantaža – Lesendro iz berbe 1979 – posle skoro 30 godina, još uvijek bodro i pitko. Ono svjedoči i o tome da dugovječnost vranca još nije do kraja dokučena.

Otvoren čitave godine

Velika degustaciona sala, površine 200m², u potpunosti je opremljena i za profesionalne degustacije i za ocjenjivanja vina, ali je na raspolaganju svim turistima i namjernicima na putevima vina, koji ovde ne samo mogu da probaju sva vina Plantaža – horizontalne i vertikalne kolekcija sorti, berbi i stilova – nego i da uživaju u nezaboravnom slaganju domaće hrane i domaćih vina.
Podrum Šipčanik je dao novi zamah i vinskom turizmu, koji Plantaže intenzivno razvijaju tokom posljednje decenije. Budući da je smješten na samo 30 km od Jadranskog mora, u velikom broju ga posjećuju turisti koji ljetuju na crnogorskoj obali. Ali, Šipčanik je, za turiste otvoren i tokom čitave godine, tako da u ovaj podrum svakodnevno stižu brojni gosti.
Vino se ovdje spaja i sa umjetnošću i sa različitim kulturnim i zabavnim događajima…
U ovom podrumu organizovane su degustacije  i za po 600 ljudi. U tom smislu, sa ovim prostorom teško može da se mjeri bilo koji podrum u svijetu.

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO