Sjećanja potomaka

Poznati budvanski fotograf i snimatelj Slaven Vilus i profesorica crnogorskog jezika i književnosti Tamara Liješević, započeli su snimanje serijala dokumentarnih filmova koji se bave starim budvanskim porodicama.

Uvidjevši činjenicu da neke od porodica koje su decenijama i vjekovima bile značajan dio društvenog života Budve imaju sve manje živih potomaka, a da su neka prezimena i nestala, ovaj dvojac krenuo je u dokumentovanje priča koje još uvijek pamte neki od najstarijih Budvana.
“Slaven je došao na tu ideju nakon otvaranja izložbe fotografija Marka Anzulovića, koju je u okviru Grad teatra priredio Slobodan Bobo Mitrović. Sama priča o fotografijama je zanimljiva jer ih je decenijama čuvala Svjetlana Čukvas, unuka Marka Anzulovića, gradonačelnika Budve između dva svjetska rata i tek su ove godine ugledale svjetlost dana, nakon što ih je naš poznati fotograf, profesor Lazar Pejović, pripremio za izlaganje”, kaže Tamara Liješević.
U filmu o porodici Anzulović, pored autora izložbe Slobodana Mitrovića, Svjetlane Čukvas i profesora Pejovića, govore i profesorica Božena Jelušić koja se ranije bavila sličnim temama i Lucija Đurašković, direktorica budvanskog Muzeja.
Paralelno sa montažom prvog filma, ekipa radi i na snimanju materijala za drugi, čija tema je porodica Antonioli koja je stotinama godina u Budvi imala apoteku, a koja potiče sa sjevera Italije, sa jezera Komo.

Prethodni članak
Naredni članak

Možda vas zanima

Nedavno objavljeno