SJP & The Look Forward Project

Dostojanstveno stariti je umjetnost u kojoj najvažniju ulogu ima optimizam

spot_img

Pomijeniti se, vidjeti sebe drugačijima, stariti, mogu biti prekrasni trenuci u životu ako se prihvataju na pravi način. Time se vodi Positive Ageing filozofija, filozofija pozitivnog starenja. Pristup prolaznosti, neminovnom protoku vremena, prema Institutu za pozitivnu psihologiju, sastoji se od nekoliko faktora, a to su – zadržati konstruktivan stav, dobro se osjećati u svojoj koži, održavati zdravlje i snagu. Bez obzira na godine koje imamo.

Misli pozitivno!

Positive Ageing filozofija odnosi se, tačnije – primjenjiva je i na skincare i beauty rutinu. Ideja pozitivnog starenja, zapravo, obuhvata i starenje kože, jer ne treba tragično doživljavati nastanak bora. Starenje je, na kraju krajeva, neizbježno i može imati drugačije značenje za svaku osobu. Sve dok se shvata kao nešto pozitivno.
Koncept u središtu kampanje RoC #LookForwardProject je ustvari inicijativa kojom se želi slaviti snaga optimizma i njegov naučno dokazan pozitivan efekat na zdravlje i dobrobit, posebno dugoročno gledano. Glumica Sara Džesika Parker (1965) je glasnogovornica kampanje koja želi da podstakne i inspiriše žene na promjenu načina razmišljanja. Sjajan izbor, jer ko bi mogao bolje od nje da utjelovi samu ideju da se uznemirenost zbog prolaznosti zamijeni radošću življenja? Naime, glumica je nedavno rekla za Allure da joj je dosadilo da je smatraju hrabrom zbog toga što ne krije svoju sijedu kosu. “Mislila sam o tome samo na jedan način, ponavljajući – molim vas, molim vas, slavite hrabrost nekog drugog!” Jer, pokazati svoje tijelo koje se promijenilo zbog godina, za žene je još uvijek pitanje hrabrosti.

Starenje i pesimizam

-

“Toliko vremena svog života provodimo kako bismo shvatili i postali osobe kakve želimo biti. Kako su godine prolazile, shvatila sam da imam sve više načina i mogućnosti za rješavanje problema, za uvažavanje i slušanje činjenica koje nisu nužno ugodne”, kaže Sara Džesika Parker.
Međutim, ne radi se o nečemu iza čega stoji samo iskustvo. Dugovječnost i optimizam imaju posebnu vezu. To otkrivaju istraživanja dr Dejzi Robinton, sa Human Biology and Translational Medicine na Harvardu, provedena u SAD-u i Francuskoj, prema kojima starenje uzrokuje tjeskobu i zabrinutost kod 90% ispitanika. Pesimizam je povezan sa društvom, kulturom i društvenim medijima, kako za žene starije od 40, tako i za one od 24 do 35 godina. Očito je fizički aspekt ono što posebno brine ispitanike.
Istraživanje je nedavno nastavljeno i u Italiji, gdje je od 300 intervjuisanih žena njih 34,6% izjavilo da ne prihvataju proces starenja, dok je 51,7% reklo da imaju negativan odnos prema starenju zbog društvenih pritisaka. Rezultat je zaista deprimirajući, ali može biti ublažen njegom, koja je jedini pozitivan pristup starenju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by RoC Skincare (@rocskincare)

Uloga dermokozmetike

Zabrinjavajući rezultat istraživanja je činjenica da postoji stvarna opsjednutost fizičkim izgledom. Upravo iz tog razloga, kaže dr Robinton – želimo da promijenimo pristup temi starenja, da to više ne bude strah od promjena na našem tijelu već nešto što ćemo očekivati kako bismo kreirali određeno iskustvo. Istraživanja jasno pokazuju da optimizam ima izuzetno pozitivan uticaj na zdravlje i dugovječnost. Pokazalo se da optimističan pristup doprinosi stimulaciji mentalnog blagostanja, smanjuje anksioznost i hronične bolesti te je u korelaciji s dužim životnim vijekom.
Tako je nastao The RoC Look Forward Project, online portal posvećen praktikovanju optimizma u svakodnevnom životu, a rezultat je saradnje tročlanog tima koji čine: dr Dejzi Robinton, dr Dipika Čopra, čiji je nadimak The Optimism Doctor, i dr Mišel Henri, specijalistica dermatologije iz Njujorka.
Misija francuskog dermokozmetičkog brenda RoC jasna je još od postanka, 1957. godine, a glasi – promijeniti ženski pogled na starenje. Korištenje kozmetike koju preporučuju dermatolozi pomoći će ženama bilo koje dobi jer je dostojanstveno starenje umjetnost u kojoj najvažniju ulogu ima optimizam.

GRACIJA 204

Priredila Snežana Crkvenjaš

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO