NaslovnicaNaše pričeŠkole za 21. vijek

Iz iste kategorije

Škole za 21. vijek

Veoma je moguće da radno mjesto na kojem će vaše dijete raditi za pet ili više godina danas ni ne postoji. Ovo zvuči pomalo zastrašujuće – ako ne znamo šta će sve biti poslovi budućnosti, kako da pripremimo djecu za njih?
Zanimanja koja su trenutno u porastu, a za kojima se očekuje velika tražnja i u budućnosti, značajno se zasnivaju na upotrebi tehnologije i digitalnoj pismenosti. Vještina kritičkog mišljenja, interpersonalna komunikacija i socijalna inteligencija postaće neophodni alati za konkurentnost na tržištu rada.
Učenjem kodiranja djeca razvijaju kreativnost, pronalazeći različite načine da rješavaju kompleksne probleme i da ih rastavljaju na manje dijelove. Savlađivanjem vještine komuniciranja djeca uče da se pravilno izražavaju i da argumentovano vode razgovore. Sposobnost kritičkog mišljenja predstavlja način posmatranja i analize problema iz više različitih uglova.

Trogodišnji regionalni program British Council-a doći će do svake osnovne škole regiona i čak milion đaka naučiti vještinama neophodnim za buduća zanimanja, kritičko mišljenje i rješavanje problema

Iako je teško predvidjeti čitav spektar poslova koje će budućnost iznjedriti, tehnološka pismenost postaju neophodne za život i rad u 21. vijeku. Projekat British Council-a Škole za 21. vijek ima za cilj da pomogne djeci, da postanu otvoreni za nove ideje, inovativni i podstaknuti na stalno istraživanje. Ovaj savremeni koncept obrazovanja podrazumijeva učenje djece ključnim vještinama za budućnost na inovativan i praktičan način, kroz rad na mikro:bit džepnim računarima.
Mogućnost usvajanja konkurentnih znanja i sposobnosti kroz praksu, igru i inovativnost predstavlja najvažniji korak u pripremi djece za zanimanja koja će 21. vijek tek da osmisli.
Trogodišnji regionalni program Škole za 21. vijek, koji sprovodi British Council, a finansira vlada Ujedinjenog Kraljevstva, doći će do svake osnovne škole regiona i čak milion đaka naučiti vještinama neophodnim za buduća zanimanja – programiranja, ali i kritičkog mišljenja i rješavanja problema.

Nedavno objavljeno