Nedavno objavljeno

Slučaj “školska torba”

Svakog septembra, kada počinje nova školska godina, govori se o pretrpanim školskim torbama koje mogu dovesti do nepravilnog držanja. Sigurno je da nošenje preteške torbe tokom dugog perioda može biti uzrok učestalim bolovima u leđima, posebno osobama sa još nerazvijenim mišićima, nenaviklim na nošenje teških stvari. Šta učiniti?

Potrebno je da roditelji, prije svega, pri kupovini školske torbe obrate pažnju na neke njene osobine: čvrst leđni dio, postavljene naramenice, ručku za podizanje, kaiš za vezanje oko struka kako bi se težina rasporedila i torba ne bi ljuljala na leđima. Sem toga, potrebno je obratiti pažnju na raspoređivanje sadržaja: prvo treba staviti teže knjige, i to uz leđni dio torbe. Naglasiti djeci da torbu obavezno nose na oba ramena, te da trčanje sa torbom na leđima može škoditi zdravlju. Neophodna je i saradnja nastavnika, koji bi trebalo da vode računa da časove rasporede i po količini potrebnih knjiga i pribora. U svakom slučaju treba postojati i mogućnost ostavljanja stvari u školskim ormarićima.

Ne treba zaboraviti da bi školska torba trebalo da bude teška najviše do 10% tjelesne težine djeteta, ali su, nažalost, nekad teške i do 30%! U praksi bi to značilo da dijete teško 20 kg smije nositi torbu tešku 2kg, a ako izvagate torbu vašeg djeteta sasvim sigurno ćete ostati zapanjeni!

Latest Posts

Lifestyle

Ljepota

Zdravlje

Recepti