Nedavno objavljeno

Snaga ženske inicijative, energije i duha

U organizaciji novoosnovane Fondacije Kreativne žene Crne Gore na Cetinju je organizovan niz Art radionica za cetinjske mališane, prvi projekat humanitarnog karaktera kojim se Fondacija predstavila domaćoj javnosti. Osim učenika dvije gradske osnovne škole, učesnici Art radionica bili su i đaci seoskih škola Šunjo Pešikan iz Trešnjeva i Boro Vukmirović iz Rijeke Crnojevića. Četrdeset mališana iz ovih škola učestvovalo je u dvodnevnom kreativnom radu, ovladavajući osnovama glume, pokreta, muzike i slikanja, uz mentorke, ujedno i članice Fondacije, glumice Ivanu Mrvaljević i Anu Vujošević, profesoricu muzike Petru Ivanović, slikarku Danijelu Darmanović i fotografkinju Nadu Vojinović.
Budući da su pandemijski uslovi u proteklom periodu nametnuli roditeljima i obavezu da djeci obezbijede uređaje za praćenje online nastave, koje svi nažalost ne mogu priuštiti, učesnici su na kraju radionice od Fondacije dobili tablet uređaje. “Pozitivna reakcija naših malih-velikih učesnika tokom Art radionica podstakla nas je da ovaj projekat realizujemo i u drugim gradovima za djecu iz seoskih škola”, kazala je izvršna direktorica Fondacije Milica Marković, te najavila koncert humanitarnog karaktera. “Fondacija za kraj godine priprema i muzičko-scensko djelo pod radnim nazivom Muzikalije. Riječ je o kompozicijama koje će biti premijerno izvedene u Crnoj Gori. Sigurni smo da ćemo posebno privući pažnju publike koja do sada nije bila u prilici da sluša orkestarsku muziku“, pojasnila je, napominjući da je Fondacija Kreativne žene Crne Gore osnovana s ciljem da pokaže i ukaže na snagu ženske inicijative, energije, duha i preduzetništva. “Udruživanjem kreativnih potencijala naših članica, različitih profilacija, senzibiliteta i interesovanja, misija Fondacije ogleda se u artikulisanju svih onih vrijednosti koje dodatno afirmišu i osnažuju položaj žene u Crnoj Gori kroz kritičko mišljenje, kulturni, društveni i humanitarni angažman.”
Jedan od fokusa djelovanja Fondacije, kako je kazala, biće i stvaranje platforme za promociju ženskog kreativnog preduzetništva i neformalno obrazovanje mladih. “Kroz projekte koje bude realizovala, Fondacija će afirmisati građanske vrijednosti otvorenog multinacionalnog, sekularnog društva. U skladu s tim, sljedeći korak Fondacije biće formiranje mreže kreativnih žena u svakoj opštini Crne Gore.” Fondacija će, kako je najavila, djelovati projektno i to kroz tri radne grupe: Neformalno obrazovanje, Kreativne industrije i Snaženje nacionalnog i kulturnog identiteta.
Fondacija Kreativne žene Crne Gore udružena je i u misiji da kroz sadržajne i višeznačne programe i projekte ukaže na važnost obrazovanja, kulture, nauke i preduzetništva, jednako koliko na nužnost emancipacije crnogorskog društva u odnosu na prava i položaj žena. Osnivanje Fondacije donacijom je podržala naučnica Sanja Damjanović. (M.Đurić/ Foto Fondacija Kreativne žene Crne Gore, Nada Vojinović)

Gracija 197, novembar 2021.

Latest Posts

Lifestyle

Ljepota

Zdravlje

Recepti