SNEŽANA BURZAN: Radim i živim kulturu

“Mjesečno ‘proizvodimo’ 30-40 kvalitetnih umjetničkih programa za sve generacije, a za većinu je ulaz besplatan. Afirmisali smo stotine mladih umjetnika iz svih oblasti i profilisanom programskom orijentacijom doprinosimo izgradnji kvalitetnog umjetničkog ukusa Podgoričana”, kaže direktorica KIC-a Budo Tomović

Razgovarala Marina Strugar
Foto Vesela Mišković
Mjesto snimanja Hotel Splendid Budva

Svestranost, energičnost i entuzijazam Snežane Burzan čine je jednom od ličnosti koje su obilježile kulturni i društveni život u Crnoj Gori, i to ne samo u godini za nama, već mnogo duže. Kao direktorica KIC-a Budo Tomović uspjela je da oživi neke zaboravljene, potisnute vrijednosti poput izvorne muzike, sevdalinki, folkora, ali i da promoviše mnoge mlade talente. Programskom politikom uspjela je instituciju kojom upravlja da vrati publici, KIC srce grada. A pokretanjem projekta KIC Pop Hor donijela jednu novu energiju u naš grad koja se pronijela regionom. Humanitarac sa jasnom vizijom i ciljem. Uvijek s osmijehom i dobrom voljom. Snežana je ponosna dobitnica brojnih nagrada za svoj rad i doprinos, a 2019. je za nju bila više nego uspješna.

Postali ste sinonim KIC-a Budo Tomović, od kada ste došli na čelo ove institucije ona bilježi procvat. Koliko Vas ta činjenica čini srećnom, na šta ste najponosniji za sve ove godine?
– Veoma sam srećna što Podgoričani i drugi uživaju u tom “procvatu” KIC-a, kako kažete. Sa puno znanja, ali i entuzijazma i posvećenosti već šest godina uz podršku KIC-tima i drugih partnera, mjesečno “proizvodimo” 30-40 kvalitetnih umjetničkih programa za sve generacije, a za većinu je ulaz besplatan. Najponosnija sam što smo afirmisali stotine mladih umjetnika iz svih oblasti, ali i na to što profilisanom programskom orijentacijom doprinosimo izgradnji kvalitetnog umjetničkog ukusa Podgoričana.
Čime ste se rukovodili pri ostvarivanju tih ciljeva, a kojoj viziji hrlite u budućnosti?
– Prepoznata sam kao “čovjek iz naroda”, a smatram da je kultura dio ličnosti svakog od nas, da je duša društva i da bi trebalo da bude dostupna svima. To je moja konstantna vizija. I ubuduće će u KIC-u biti dobrodošli svi koji žele da afirmišu svoje kreativne potencijale, jer su mi mnogi stvaraoci rekli da su im upravo otvorenost KIC-a i pozitivna energija bili vjetar u leđa da se predstave. Tako će biti i 2020. kada će “srce kulture grada” obilježiti 55. rođendan.

“KIC Pop Hor pjesmom jača i širi ideju antifašizma i slobodarstva regionom”

Temeljit pristup, brižljivo odabrani programi, prostor za mlade talente, kao i za one renomirane i ostvarene, takav utisak ostavlja ponuda kuće na čijem ste čelu. Na koji način birate programe i koji su u prethodnoj godini izazvali najveće interesovanje?
– Uz svakodnevnu komunikaciju sa urednicima KIC-programa, kao i sa brojnim sagovornicima iz svijeta umjetnosti, diplomatije, NVO, centrima kulture, školama, građanima dolazimo da prijedloga našeg Programa rada. Naravno da su kvalitet i raznovrsnost na prvom mjestu. Najveće interesovanje publike ove godine vladalo je za koncerte, i to: Boža Vreća, Vasil Hadžimanov Benda, Kralja Čačka, Tamare Pavićević, Senade Beglerović Leković, grupe Ničim izazvan, KIC Pop Hora, festival Stare note – novi zvuci, klapskog pjevanja, ali i džezera – Lorin Taliz, ZZ Quartet-a, ansambla državnog Univerziteta u San Dijegu. Uvijek se traži karta više za sva gostovanja pozorišnih trupa iz regiona, a odlično su posjećene i promocije knjiga domaćih autora, filmske revije i izložbe slika.
KIC Pop Hor je još jedan važan projekat koji ste ostvarili, a koji bilježi i regionalnu popularnost. Hor je realizovao veliki broj uspješnih koncerata, a ovih dana upravo je završeno i snimanje drugog spota.
– Nakon više od 50 koncerata za manje od tri godine postojanja KIC Pop Hora mogu reći da je moja prvobitna ideja prevazišla sva očekivanja i nas u horu i dirigenta Saše Barjaktarovića, ali i publike, koja je prepoznala našu ljubav, iskrenu emociju i kvalitet horskog pjevanja, te uzvratila na isti način. Zato pozivi ne prestaju da stižu. Nakon prošlogodišnje Bilećanke, ovih dana završavamo drugi muzički spot za jednu od najljepših crnogorskih partizanskih pjesama Teče Tara. Sniman je na nekoliko lokacija, na mostovima Moračica, na Đurđevića Tari i onom na Maloj Rijeci, kao i na sceni KIC-a. Režiju potpisuje Gojko Berkuljan.

“Prepoznata sam kao ‘čovjek iz naroda’, a smatram da je kultura dio ličnosti svakog od nas, da je duša društva i da bi trebalo da bude dostupna svima. To je moja konstantna vizija”

Vaš projekat Bez dileme – antifašizam probudio je mnoge emocije, izazvao nostalgiju, da li ste tako nešto očekivali?
– Jesam, a potvrdio je to već prvi koncert 29. novembra 2017. kada je interesovanje publike bilo nezapamćeno, a reakcije fantastične. I tako još 20 puta na različitim scenama širom regiona, razmjenjujemo najljepše nostalgične emocije, i osmjehe i suze, sa brojnom publikom. Ipak, ističem naš spektakularni nastup 19. oktobra u Beogradu, u Kombank dvorani pred skoro 1500 posjetilaca, ali i nezaboravne večeri u Pljevljima, Prijepolju, Tivtu, Baru… Ovaj projekat će trajati, a najradosnija sam što KIC Pop Hor pjesmom jača i širi ideju antifašizma i slobodarstva regionom.
U okviru vaše kuće, ali i Vi lično njegujete folklor kao dio tradicije i kulturno bogatstvo, a u godini za nama imali ste i mnogo uspješnih nastupa u inostranstvu. Koliko uspijevate da održite živo interesovanje za folklor i animirate mlađu populaciju?
– Naš folkorni ansambl baštini tradiciju dugu više od 70 godina i najstariji je KUD u gradu. Uz najprepoznatljiviji prvi, reprezentativni ansambl, funkcionišu i omladinski, dječji i pionirski i veteransko-rekreativni ansambl. Svi oni će vam reći da im je folklor važan dio života, da ih obogaćuje i oplemenjuje, a da su druženja, putovanja, zajedničke turneje, to što privlači sve generacije, a naročito mlade. Podsjetiću i na ogromno interesovanje sugrađana za KIC-ov kurs Crnogorskog ora.
Jedan segment Vašeg rada je usmjeren na humanitarno djelovanje. Koliko Vam znači što svojom funkcijom i uticajem možete da doprinesete i na ovom polju?
– Da dobro postane navika je slogan organizacije FAKT koji nastojim i lično i kao čelnica KIC-a da primijenim u praksi. KIC godinama podržava takve akcije i projekte, a do danas smo jedina javna institucija u državi koja je dobila prestižno priznanje Iskra za filantropiju 2016. Čini me srećnom što dobročinstvo u Crnoj Gori raste, prema nedavnim istraživanjima.
Kako procjenjujete kulturnu scenu u 2019. godinu u Crnoj Gori?
– Podaci pokazuju da se u maloj Crnoj Gori organizuje više od stotinu manifestacija i festivala godišnje. Samo u KIC-u u 2019. realizovali smo više od 400 programa koje je pratilo 55.000 posjetilaca. Raduje me što uskoro možemo očekivati otvaranje Muzičkog centra Crne Gore, a do kraja 2020. i zdanje Gradskog pozorišta, ali i to što su CNP-u počeli sa pripremama Pučinijeve opere Boemi.
Pored profesionalnih uspjeha, nagrada i priznanja, šta je obilježilo 2019. godinu na ličnom planu? Koliko Vam znači podrška supruga?
– Tokom veoma intenzivne radne godine, u kojoj i radim i živim kulturu, trudim se da nađem vremena da uživam i u druženjima sa porodicom i prijateljima, ali i da putujem. Ljubav i povjerenje, kao i podrška partnera me obogaćuju, a želim da vjerujem da i u toj oblasti predstavljam pozitivan primjer.

“Ove godine smo realizovali više od 400 programa koje je pratilo 55.000 posjetilaca”

Gracija 173/174, 20.12.2019.

Možda vam se dopada

Komentari

učitavam...