Snežana Karović: Brinite o svom tijelu i ostanite dame

U čemu mlade djevojke najčešće griješe kada se šminkaju, kako izbjeći umor na licu i dobiti čist ten, otkriva nam šminkerka Snežana Karović

Razgovarala Bojana Komnenić
Foto Privatna arhiva

Njenim čarobnim rukama prepustile su se mnoge žene. Šminkerka Snežane Karović Gracijinim čitateljkama dala je nekoliko savjeta, ali  nam je i otkrila tajnu svog izgleda. Priznaje na joj estetika nije na prvom mjestu, ali da je bitna u njenom poslu, i kaže da svaka žena treba da brine o svom izgledu. “Prije svega da im lice, kosa, koža budu uredne i čiste. Da bi estetika došla do izražaja treba voditi računa o sebi i svom tijelu”, kaže Snežana.

Kako ste krenuli u priču koju danas vodite. Mnoge dame prepustile su se Vašem umijeću uljepšavanja?
– U ovoj priči sam oduvijek. U početku nisam imala podršku od porodice, tako da je prvo morao da se završi neki ozbiljni fakultet, ali ljubav prema ovome je bila jača i ipak sam odlučila da će ovo biti moj poziv. Ljubav i rad su urodili plodom, mnoge žene su to osjetile i prepoznale, stekle povjerenje.
Koji osnovni savjet uvijek dajete prilikom šminkanja?
– Osnovno, pogotovo za mlade djevojke, da ne stavljaju nepotrebne slojeve podloge jakih kontura, crnih očiju i ogromnih vještačkih trepavica. Tako samo prekriju svoju ljepotu i izgledaju oštrije i starije. Prije svega moraju da brinu o svom licu, da im ten bude uredan i čist, jer se ne može očekivati od šminkera da napravi čudo od tena. Inače se do savršenog mejkapa može doći za 15-ak minuta.
Kakav look je trenutno u modi, da li Vam to mušterije i najviše traže?
– Mlađe djevojke mi i dalje traže jake konture, koje su prevaziđene. Lagani prelazi, krem rumenila koja obožavam, tečni highlighter – na savršenom tenu su pun pogodak. Djevojke moj prijedlog sa zadovoljstvom prihvate jer vide krajnji efekat.
Gdje naše žene najčešće griješe pa gotovo sve izgledaju identično kada se našminkaju, a najmanje prirodno?
– Upravo griješe u tome što žele da izgledaju identično, a ne shvataju da ne može svako lice isto da se šminka. Svakoj osobi pristupim na drugačiji način, prije svega pokušam da prepoznam karakter, a nakon toga pristupam licu u zavisnosti od tipa kože i vrste događaja za koji je predviđen make up.
U posljednje vrijeme veoma je popularan japanski metod iscrtavanja obrva. Može li kvalitetnim radom izbjeći gotovo klonirani izgled obrva kod žena?
– Može, naravno. Bitan je pogled na cjelokupnu estetiku lica i žene, jer lice, konture lica i boje nisu matematika, da izmjerimo, obojimo i tu je kraj. Mora da postoji više od toga, da se prije svega poznaju boje i strukture proizvoda, a nakon toga raditi u skladu sa izgledom žene.
Čime se Vi njegujete pa uvijek izgledate neobavezno, a gotovo kao sa modne piste?
– Prije svega, hvala na komplimentu. Moram priznati da dosta isprobavam proizvode, prije svega zbog posla, a i na meni najbolje mogu da vidim efekat poslije nekoliko sati pa i čitavog dana. Tako to radim godinama, isprobavam, griješim i ja, dok nisam našla metode kojima dolazim do te lakoće i ljepote mejkapa. Da bude specifičan i drugačiji, da se ne plašimo borica, pjegica i slično, sve to čini naše lice drugačijim, i takvo treba da ga nosimo i da uživamo u svojoj nesavršenosti. Svoje znanje nesebično dijelim sa polaznicima moje škole, a najdraži dio od svega je kada žene dođu na kratki kurs da šminkaju same sebe, a ja im probudim želju za čitavom školom od tri mjeseca.
Možete slobodno dati i modni savjet, jer ste sjajno obučeni. Šta je must have ovog prelaza sa ljeta na jesen?
– Obožavam taj dio godine. Ostanemo u svojim ljetnjih šarenim haljinicama i kratkim šorcevima, a predveče samo obujemo čizme bez čarapa, gdje nam se vidi preplanuli ten i samo ogrnemo veliki sako. Moj savjet ženama je da istaknu svoju ženstvenost i ostanu dame.

Gracija br. 88, 16.09.2016.

Možda vam se dopada

Komentari

učitavam...