Spanać

Spanać se smatra jednom od najzdravijih namirnica na svijetu, bogat je hranjivim tvarima i ima nisku kalorijsku vrijednost

Pravilna ishrana, bogata voćem, povrćem i zdravim namirnicama, ima velikog uticaja na fizičku formu. Neke namirnice veoma su važne za naš organizam i treba ih svakodnevno konzumirati, jer su njihovi zdravstveni benefiti ogromni. Spanać se smatra jednom od najzdravijih namirnica. Potiče iz stare Perzije, a u Evropu je stigao u 11. vijeku. Odavno su poznata njegova terapeutska svojstva, korišćen je protiv kašlja, stomačnih tegoba i kao laksativ. Danas znamo da je bogat kalcijem, magnezijem i folnom kiselinom, te da je posebno koristan u ishrani kod anemije i hronične slabosti zbog željeza kojeg sadrži. Izvrstan je izvor vitamina A, C i K.

Bogat je omega 3 masnim kiselinama i supstancama koje reduciraju rizik od infarkta, kardiovaskularnih bolesti i osteoporoze. Sem toga, spanać sadrži lutein, supstancu korisnu za sprječavanje fleka na koži uzrokovanih starošću. Porcija spanaća dnevno, zelene salate ili kupusa trebala bi svakodnevno biti na vašoj trpezi. Kako spanać uvrstiti u redovnu ishranu? Izvrsne su salate od spanaća, možete ga dodati u omlet ili staviti na pizzu.

Možda vam se dopada

Komentari

učitavam...