spot_img

Sreća i blagostanje zavise od tijela?

spot_img

Pronalaženje ravnoteže između tijela, duše i uma – to je tajna Dipaka Čopre, gurua indijske medicine koji živi u Njujorku. U knjizi Reinventing the Body, Resurrecting the Soul proučavao je jednu zanimljivu teoriju: da biste pronašli mir u duši, treba da krenete od tijela. “Naše tijelo može biti izvor različitih čuda, ali je prinuđeno da se bori s godinama i bolestima, umanjujući nam kreativnost i slobodu.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Deepak Chopra (@deepakchopra)

Odatle potiče poznati osjećaj nekompletnosti, zbog kojeg se čini da nam u životu nešto nedostaje. Kako bismo izbjegli smanjivanje sopstvenih potencijala, tijelo moramo posmatrati na drugačiji način. Kako?

Prestanite da ga smatrate objektom i slijedite pet pravila blagostanja, praktikujući ih vježbom i meditacijom:

  1. tijelo je iluzija
  2. satkani smo od čiste energije
  3. postizanje svjesnosti je magija
  4. gene je moguće ojačati
  5. vrijeme nije tvoj neprijatelj

Pravila su, bez sumnje, nekonvencionalna, ali na njima Čopra zasniva i objašnjava vlastito razmišljanje. Jednom promijenjena percepcija vlastitog tijela zahtijeva rad na duhovnom blagostanju. Prema mišljenju ovog indijskog ljekara, veliki broj ljudi smatra da posjeduje dušu, ali je “drži u nekom zabačenom dijelu tijela”, a kako bismo se dobro osjećali u vlastitoj koži potrebno ju je povezati s umom i tijelom. Taj cilj moguće je postići kroz godine rada, a kao pomoć Čopra nudi još tri savjeta: shvatite da postoji jednostavniji način života, ne zaustavljajte se pred vlastitim ograničenjima i ne bojte se spoljnih promjena.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Chopra (@chopra)

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO